Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maaseudun bussiyhteydet rapautuvat – "Todellisuus on pahempi kuin kuvittelet"

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Kun päivän toinen ja viimeinen auto saapui Sysmään keskiviikkona neljältä iltapäivällä, kyydistä hyppäsi muun muassa Markku Vuorinen. Hän ihmettelee, että samalla, kun ihmisiä kannustetaan käyttämään julkista liikennettä, vuoroja kuitenkin vähennetään.
Kun päivän toinen ja viimeinen auto saapui Sysmään keskiviikkona neljältä iltapäivällä, kyydistä hyppäsi muun muassa Markku Vuorinen. Hän ihmettelee, että samalla, kun ihmisiä kannustetaan käyttämään julkista liikennettä, vuoroja kuitenkin vähennetään.

Syrjäseutujen linja-autoliikenne harvenee samalla, kun vuoromäärät pääväylillä ja kaupunkiseuduilla kasvavat.

Hankalassa tilanteessa ovat etenkin Pohjois- ja Itä-Suomen muuttotappiokunnat, mutta myös Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä on tänä vuonna lopetettu useita vuoroja. Jopa pääkaupunkiseudun kehyskunnissa tilanne on tukala.

"Todellisuus on pahempi kuin kuvittelet. Kyse on siitä, että me emme pysty ostamaan kuin murto-osan siitä liikenteestä, jota tarvitsisimme. Meillä on romahtamassa vanhanmallinen kokonaisuus, jossa oli mahdollisuus aamulla mennä töihin ja illalla kotiin", sanoo liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Minna Weurlander Uudenmaan ely-keskuksesta.

Vaikeaksi tilanteen tekevät joukkoliikenneuudistuksen jälkeen solmitut siirtymäajan sopimukset. Vuonna 2014 Uudenmaan ely osti linja-autoliikenteeseen 43 000 vuoroa samalla, kun siirtymäajan sopimuksilla vuoroja ajettiin jopa 433 000. Sopimukset umpeutuvat vuoteen 2019 mennessä.

"Siirtymäajan sopimusten umpeutuessa liikenne hiljaisilta alueilta todennäköisesti loppuu. Sitten markkinaehtoiseksi haetaan lähinnä kaupunki- ja seutukeskusten välisiä suoria ja nopeita yhteyksiä. Pysähtymiset ja reitiltä poikkeamiset harvenevat myös", Weurlander uskoo.

Syrjäseudut eivät houkuttele markkinaehtoista liikennettä, eikä kunnilla ja ely-keskuksella ole rahoja paikata katoa ostopalveluilla. Tilanne on sama ympäri Suomen, ja moni ely-keskus kertoo HS:lle tasapainottelevansa jo nyt kantokykynsä rajoilla.

Uudenmaan elyn toimialueella siirtymäajan liikenteen osuus on kuitenkin suurin: se on kaksi kertaa suurempi kuin Varsinais-Suomessa ja 5–10 kertaa suurempi kuin muilla, Weurlander arvioi.

"Varsinais-Suomessa on vähän samanlainen tilanne, kehyskunnissa olisi suurta joukkoliikennematkustamisen potentiaalia", sanoo joukkoliikenteen palvelut -yksikön päällikkö Jenni Eskola Liikennevirastosta.

Tänä vuonna valtio jakaa ely-keskuksille 33,4 miljoonaa euroa liikennepalveluiden ostoihin ja kuntien avustuksiin. Summa ei ole viime vuosina kasvanut, ja nouseva kustannustaso on jo nakertanut palveluja.

Hätä tiedetään liikenne- ja viestintäministeriössä, mutta lisärahaa tuskin on luvassa. Hallitus haluaa leikata valtion noin sadan miljoonan euron joukkoliikennetukea 15 miljoonalla ensi vuonna, mikä vaikuttanee myös linja-autoliikenteen järjestämiseen.

"Olemme monta vuotta korostaneet, että emme voi laskea sen varaan, että rahoitus kasvaa", sanoo ylitarkastaja Iida Huhtanen LVM:stä. "Saan säännöllisesti viestin, että palvelutaso heikkenee. Jos joukkoliikenteestä leikataan, se lisää kustannuksia myös sote-puolella. Tilanne on siis haastava."

Palvelutason huononemiseen vaikuttavat siirtymäkauden sekä julkisen rahan puutteen ohella kilpailutuksen vaikeudet, kalustovaatimukset ja sopimuskausien lyhyys.

Kilpailu avautuu epätasaisesti samalla, kun kunnat ja liikennöitsijät vasta harjoittelevat kilpailuttamista. Monilla alueilla tarjoajia on ollut vähän, kun kaukoliikenteessä kilpailua on monen mielestä liikaakin. Esimerkiksi Helsinki–Kuopio-välillä vuorojen määrä on kasvanut kuudesta viiteentoista vain kahdessa vuodessa. Onnibusin kirittämä hintakilpailu painaa katteita, mikä vähentää liikennöitsijöiden halua toimia syrjäseuduilla.

Linja-autoliikenteen näivettymisestä kuuluu muistutuksia aika ajoin. Keväällä silloinen kuntaministeri Paula Risikko (kok) jyrähti, että maaseudulla markkinaehtoinen linja-autoliikenne ei kannata eikä liikennepalvelujen ostoihin ole riittävästi määrärahoja. Toukokuussa puolestaan Linja-autoliitto tiedotti, että haja-asutusalueiden liikkumispalvelut ovat olennaisesti heikentymässä.

Miten tilanteen voisi korjata?

Avainasemassa on henkilökuljetusuudistus, jossa selvitetään, miten henkilöliikennepalvelut, kuten Kelan korvaamat kuljetukset ja avoin joukkoliikenne, voidaan suunnitella, hankkia ja toteuttaa uudella tavalla. Nykyisellään valtio, kunnat ja Kela käyttävät vuodessa noin miljardi euroa julkisesti hankittuihin tai korvattuihin henkilökuljetuksiin. LVM:n asettama ohjausryhmä antaa loppuraporttinsa kesällä.

Konkreettisia ehdotuksia on tullut ainakin Linja-autoliitolta: palvelusetelit ja taksisääntelyn purkaminen. Palvelusetelissä julkinen tuki annettaisiin asiakkaalle matkalipun ostamista varten eikä linja-autoyritykselle lippukorvauksena.

"Toinen asia on tämä ajoneuvokalustosääntö. Emme voi käyttää pienempiä ajoneuvoja, koska siellä on taksiluvat. Meillä on sairasvakuutuslain mukaisessa liikenteessä 300 miljoonan euron markkina, joka on nyt suojattu yksinoikeudella takseille", sanoo toimitusjohtaja Mika Mäkilä.

Ely-keskukset toivovat määrärahojensa turvaamista, kunnes uudistukset alkavat, ettei alas ajettua palvelua tarvitse rakentaa myöhemmin uudelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat