Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapteenin poika etsii yhä vastausta

Pikkupoikana lentokoneen ääni muistutti isästä

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Carl-Gustaf von Willebrandin isä oli Kalevan kapteeni.
Carl-Gustaf von Willebrandin isä oli Kalevan kapteeni. Kuva: Petteri Kivimäki

Isä kuoli kesäkuussa, poika syntyi lokakuussa.

Pieksämäkeläinen Carl-Gustaf von Willebrand, 74, on koko ikänsä miettinyt, mitä Kalevan lennolla tapahtui kesäkuussa 1940. Hänen isänsä, Bo von Willebrand, oli Kalevan kapteeni. Poika ei nähnyt koskaan isäänsä. Häntä ihmetyttää myös toinen asia, jolle ei vastausta edelleenkään löydy. Missä on koneen hylky?

"Minä en käsitä, miten se on mahdollista, ettei sitä ole löytynyt. Aika tarkkaan tiedetään se paikka, missä ampuminen tapahtui, niin luulisi, että nykyisillä teknisillä laitteilla se hylkykin olisi pitänyt löytyä jo", von Willebrand sanoo.

"Olen seurannut etsintöjä niin tiukasti kuin mahdollista, mutta eivät ne edisty. Olen käynyt monesti Tallinnassa ja puhunut siellä olevien asiantuntijoiden kanssa."

Vastausta vain ei ole löytynyt. Mutta on hänellä toivoakin yhä. Itämeri ei ole pohjaton meri ja Kaleva eli Junkers Ju-52 on oikeastaan valtavan kokoinen kone. Siinä on kolme moottoria, ja sen siipien kärkiväli on lähes kolmekymmentä metriä. Vaikka kone olisi mereen syöksyssä hajonnut palasiksi, palaset ovat isoja. Se vielä löytyy, hän uskoo.

"Veden syvyys sillä kohtaa on vaihteleva, siellä voi olla yli 90 metrin kohtia. Jos se kone on jotenkin vaikka jonkinlaiseen halkeamaan uponnut."

On myös teoria, joka selittäisi, miksi hylkyä ei ole löytynyt, mutta von Willebrand ei siihen usko. Sen mukaan neuvostoliittolaiset olisivat nostaneet hylyn pian tapahtuneen jälkeen.

"Se teoria, että hylky olisi nostettu, on kummallinen. En oikein ymmärrä, että he olisivat tehneet niin. Mitä niin arvokasta siellä olisi voinut olla, että nosto olisi tehty."

Koneen ja isän kohtalo on von Willebrandia vaivannut siinä määrin, että hän teki aiheesta dokumenttielokuvan. Esimies oli kehottanut, että surutyö kannattaa tehdä kunnolla. "Olin masentunut koko ajan, kun tein sitä. Eräs psykiatri sanoi minulle kerran, että tulen aina etsimään isääni. Hän oli luultavasti oikeassa siinä."

Enää asia ei ole päivittäin mielessä, ajoittain kyllä. Kun hän lapsena vietti kesiä saaristossa Espoossa, lentokoneen ääni aiheutti aina saman tunteen. "Silloin pikkupoikana aina kun kuulin lentokoneen äänen, ajattelin, että tuolla hän on, tuolla isä lentää. Sellainen reaktio minulla oli aina."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat