Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n asiantuntija: Työajan pidentäminen on kikkailua

SAK:n Juha Antila ei usko työajan venyttämisen vaikutuksiin

Kotimaa
 
Tuulikki Holopainen
Juha Antila pitää surullisena, että niin moni suomalainen uskoo väitteisiin työajan pidentämisen hyvistä vaikutuksista.
Juha Antila pitää surullisena, että niin moni suomalainen uskoo väitteisiin työajan pidentämisen hyvistä vaikutuksista.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila pitää työajan pidentämistä pelkkänä kikkailuna.

Lauantaina julkaistussa HS-gallupissa joka toinen vastusti viikkotyöajan pidentämistä, mutta toisaalta 43 prosenttia suomalaisista olisi valmis pidentämään työaikaa kaksi tuntia viikossa.

"Se kuulostaa surulliselta. Ihmiset uskovat kikkaan, jonka tuloksista ei ole mitään näyttöä. Suomalaisille on annettu mielikuva siitä, että Suomen talous on kiinni työaikojen pidentämisestä. Meille uskotellaan, että Suomen talous lähtee nousuun, kysyntä kasvaa, vienti vetää ja hyvinvointi lisääntyy, kunhan työaikoja pidennetään."

Juha Sipilän (kesk) hallitus haluaa alentaa yksikkötyökustannuksia viisi prosenttia. Etenkin Elinkeinoelämän keskusjärjestö on ajanut voimakkaasti työajan pidentämistä sadalla tunnilla vuodessa.

"Propaganda on mennyt tosi hyvin läpi. Työajan pidennys on kikka, jolla ei ole väitettyä vaikutusta", Antila huomauttaa.

Hänen mielestään hallituksen kulukuuri on saanut jo sairaalloisia piirteitä.

"Olemme anoreksian tiellä, joka tukahduttaa orastavan kasvun. Hallituksen mielestä meistä tulee hyvinvoivia ja kauniita, jos vain laihdutamme tarpeeksi. Näillä keinoilla tulevaisuudeltammekin viedään eväät."

Suomen yrittäjät -etujärjestön toimitusjohtaja Jussi Järventaus kannattaa työajan pidentämistä, mutta hänestä tärkeintä olisi ohjata päätöksenteko suoraan yrityksiin. Hänestä oli positiivinen yllätys, että lähes puolet suomalaisista olisi valmis työajan pidennyksiin. Ajatusta tosin vastusti hieman suurempi osa kansalaisista, tasan 50 prosenttia.

"Mielestäni jopa yllättävän iso osa on valmis muutoksiin. Ihmisillä on nähtävästi huoli työpaikoista ja julkisesta taloudesta."

Sipilän hallitus lupaa ohjelmassaan edistää paikallista sopimista yrityksissä. Hallitus aikoo uudistaa työaikalainsäädäntöä ja myös muuta työlainsäädäntöä tarpeen mukaan.

"Päätökset on helpoin hyväksyä, kun porukka on tehnyt ne yhdessä. Kieltämättä työpanoksen määrä on matkan varrella niukentunut, joten keskustelu työajan pidentämisestä on perusteltua. Viime kädessä tämäkin olisi parasta saattaa paikallisen sopimisen piiriin", Järventaus arvioi.

SAK:n Antila ei jaksa uskoa työajan venyttämisen vaikutuksiin. Hän syyttää Suomen vientitalouden ongelmista elektroniikka-, metsä- ja metalliteollisuuden rakennemuutoksia.

"Nokian matkapuhelinten valmistus ei olisi pysynyt Suomessa, vaikka olisimme suunnitelleet ja tehneet puhelimia puoleen hintaan. Lumiat eivät myyneet, koska ne eivät olleet haluttuja tuotteita. Samaten metsäteollisuudessa. Emme me siirtyisi kirjepaperin ja kirjepostin käyttöön, vaikka työn hinta olisi kymmenen prosenttia nykyistä halvempi. Ongelmat ovat rakenteellisia, eikä työajan säätäminen kasvata vientiä."

Järventaus sen sijaan uskoo, että moni yritys hyötyisi tuntipalkka-alesta.

"Pitkällä aikavälillä työajan pidentäminen nykyisellä kustannustasolla parantaa kilpailukykyä ja luo työpaikkoja. Tämä ei tapahdu välttämättä hetkessä. Minulla ei ole mitään syytä riitauttaa Suomen Pankin laskelmia", Järventaus toteaa.

Hän viittaa Suomen Pankin sisäiseen muistioon, jossa keskuspankki arvioi työajan pidentämisen sadalla tunnilla kasvattavan Suomen bruttokansantuotetta jopa 11 miljardilla eurolla kuudessa vuodessa.

Antila myöntää, että työajan pidentäminen voisi olla yksittäisille aloille ja yrityksille tietyissä tilanteissa helpotus. Hänen mielestään Suomen talouskasvu käynnistyy tarmokkaimmin investoinneilla ja innovaatioilla.

"Työn tuottavuutta pitää toki parantaa. Työtunnin arvonlisää kasvatetaan henkilöstön ja johdon yhteistyöllä. Yhteisillä ratkaisuilla vähennetään sähläystä työpaikoilla, avataan pullonkauloja, kehitetään tuotteita ja palveluita sekä luodaan markkinointi-innovaatioita."

Antilan mielestä innovatiiviselle kehitykselle työpaikoilla ei ole olemassa kattoa.

"Tähän keskittyminen lisää talouskasvua, ja väitän, että se lisää myös työhyvinvointia ja iloa työpaikoilla, koska ihmiset pääsevät vaikuttamaan omaan työhönsä."

Hän moittii Suomen elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaa. Sipilän hallitus aikoo leikata Tekesin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta 138 miljoonalla eurolla vuoden 2016 alusta. Antila pitää suunnitelmaa traagisena.

"Kun pitäisi satsata tulevaisuuteen, hallitus tempaisee Tekesiltä toistasataa miljoonaa pois. Tässä tilanteessa tarvitsemme lisää riskirahoitusta, jotta saisimme synnytettyä uusia tuotteita. Tekes joutuu siirtymään tuista yhä enemmän lainoihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat