Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millainen on hyvä vanhempi? 20 000 HS:n lukijaa vastaa

Kotimaa
 
Jukka Peltosaari
Kuva: Jukka Peltosaari

Perheen on syötävä ainakin kerran päivässä yhteinen ateria. Vanhemman tulee järjestää lapselle tilaisuuksia tavata samanikäistä seuraa ja vähintään yksi harrastus. Lisäksi vanhempien tulisi huolehtia siitä, että lapsi liikkuu vähintään kaksi tuntia päivässä.

Näistä seikoista lukijat olivat melko yksimielisiä HS:n vanhemmuuskyselyssä, jossa kysyttiin näkemyksiä vanhempien vastuista ja velvollisuuksista. Vastaajia oli noin 20 000.

Fakta

Näin kysely tehtiin

 HS esitti verkkokyselyssä lukijoille 15 väitettä vanhemmuudesta, joihin vastaajat ottivat kantaa.

 Kyselyyn vastasi 1.–8. kesäkuuta noin 20 000 ihmistä.

 Kyselyyn voi yhä vastata osoitteessa hs.fi/vanhemmuuskysely.

"Ruoan valmistaminen yhdessä ja ruokaileminen lasten kanssa on tärkeä kasvatustehtävä", muistuttaa eräs vastaaja.

Sen sijaan mielipiteitä jakoivat valmisruoan tarjoaminen, alle kaksivuotiaan päivähoito, lyhennetyn työajan tekeminen ja sairaan lapsen hoito.

Vastauksista käy hyvin ilmi, että vallalla olevat suositukset ovat iskostuneet vanhempien mieliin, sanoo auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Esimerkiksi yhteinen ateria on Pajamäen mukaan kätevä hetki liittää yhteen koko perhe ja vaihtaa kuulumisia. Samalla voi huolehtia siitä, miten lapsi syö. Toisaalta kaikilla perheillä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta syödä samanaikaisesti, eikä siitä kannata ottaa liikaa paineita, Pajamäki toteaa.

"On muitakin tapoja pitää yllä vuorovaikusta lapseen kuin kello viiden ateria."

Lähes yhtä suuri määrä kyselyn vastaajista puolusti (38 prosenttia) ja vastusti (46 prosenttia) ajatusta siitä, että lapselle voisi tarjota useamman kerran viikossa valmisruokaa.

"Einekset ovat silloin parempia, jos vanhempi ei ole kykenevä tarjoamaan muuta ja lapsi joutuisi olemaan nälässä", yksi vastaajista totesi.

Suositusten sisäistäminen näkyy liikuntaa ja harrastuksia koskevissa vastauksissa.

Vastaajista 78 prosentin mielestä vanhempien pitää huolehtia, että lapsi liikkuu vähintään kaksi tuntia päivässä. 61 prosenttia oli sitä mieltä, että vanhemman tulisi järjestää lapselle vähintään yksi harrastus. Yli 90 prosenttia vastaajista uskoo, että vanhemman tulee järjestää lapselle samanikäistä seuraa.

Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen asiantuntijan, sosiaalipsykologi Anja Saloheimon mielestä vastauksissa näkyy, että lapsille halutaan tarjota hyvää vanhemmuutta, sosiaalisia suhteita ja terveellinen elämä.

"Se, että lapsi löytää paikkansa yhteisössä, näyttäytyy tärkeänä. Puhutaan siitä, että yksinäisyys on iso ongelma, ja vanhemmat haluavat panostaa siihen, että lapsi saa seuraa", Saloheimo sanoo.

Osa vanhemmista ottaa seuran järjestämisestä silti liikaa paineita, Pajamäki huomauttaa. Hänen mukaansa MLL:n vanhempainpuhelimeen tulee usein yhteydenottoja, joissa vanhemmat ovat huolissaan esimerkiksi siitä, että lapsi on sosiaalisissa tilanteissa varautunut.

"On tärkeää, että lapset saavat olla juuri sellaisia kuin ovat ilman vaatimusta olla väkisin rohkea sosiaalisissa tilanteiss aktiivinen."

Pajamäki muistuttaa, että kaikissa perheissä harrastuksen järjestäminen lapselle ei ole mahdollista. "Monet harrastukset maksavat, eikä ole lainkaan itsestään selvää, että kaikilla on siihen varaa."

Noin puolet vastaajista katsoi, että alle kouluikäisen lapsen vanhemmalla saa töiden lisäksi olla useampia omia menoja viikossa.

"Vanhemmilla saa olla omia harrastuksia. Lasten on hyvä huomata, että äiti ja isä ovat aikuisia ihmisiä, jotka tekevät välillä aikuisten juttuja", eräs kirjoitti.

Saloheimon mukaan hyväksyvä suhtautuminen menoja kohtaan kertoo siitä, että vanhemmuuden ajatellaan olevan yksi elämän osa-alue. Vanhemman hyvinvointi on riippuvaista siitä, että myös itselle, harrastuksille, parisuhteelle ja muille sosiaalisille suhteille on aikaa.

"Omasta jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää. Mutta jos molemmilla vanhemmilla on viikon aikana useita menoja, perheelle jää vain vähän yhteistä aikaa", Saloheimo sanoo.

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes muistuttaa, että yksinhuoltajaperheissä tai vuorotöitä tekevien vanhempien perheessä omaan aikaan ei välttämättä ole mahdollisuutta.

Se, kuinka paljon vanhempi käyttää lapseen aikaa, on kuitenkin lapsen näkökulmasta korvaamaton arvostuksen mittari, MLL:n Pajamäki muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat