Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-analyysi: Sunnuntaina alkavissa Kultaranta-keskusteluissa kohtaavat amerikkalainen ja venäläinen näkemys

Niinistön Kultaranta-vieraat tuntevat Venäjänsä – mukana Putin-kriitikko, jota Kremlikin kuuntelee

Kotimaa
 
Lassi Rinne
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedotusvälineiden haastattelussa Kultarannassa vuonna 2014.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedotusvälineiden haastattelussa Kultarannassa vuonna 2014.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kolmatta kertaa järjestämä ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskustelutilaisuus Kultaranta-keskustelut kerää sunnuntaiksi ja maanantaiksi presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhaan varsin vaikutusvaltaisen joukon suomalaista eliittiä pohtimaan Venäjää, Ukrainan kriisiä, terrorismin uhkaa ja tiedustelua sekä Euroopan demokratiakehitystä.

Ensimmäistä kertaa tilaisuuteen on kutsuttu myös ulkomaisia puhujavieraita.

Maanantain avauskeskustelussa koolla on kolmikko, joka tuntee hyvin toisensa jo kylmän sodan edellisiltä murrosvuosilta. Brookings-instituutin johtaja, Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott, Venäjän entinen finanssiministeri Aleksei Kudrin sekä Münchenin kansainvälisen turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger keskustelevat kansainvälisen järjestelmän muutoksesta otsikolla Maailman sekasorto.

Asetelma kolmikon keskustelussa on tuttu – ja Venäjän näkökulmasta tavallaan myös toivottu. Kultarannassa kohtaavat amerikkalainen ja venäläinen näkemys maailman tilasta. Väliinsä ne saavat sovittelijan roolin itselleen mielellään ottavan saksalaisen.

Tiistaina Moskovaan presidentti Vladimir Putinia tapaamaan matkaava Niinistö onkin kutsunut Kultarantaan arvovaltaisen, mutta samalla myös poliittisesti hyvin korrektin kolmikon. He kaikki ovat niitä, joiden myös Venäjä sallii arvostella Venäjää ja joiden diplomatian taitoja arvostetaan kaikissa leireissä.

Venäläisistä Putin-kriitikoista juuri Kudrin on se, jonka Kreml virallisesti antaa arvostella Venäjän talouspolitiikkaa uudistusten puutteesta. Kritiikissään Kudrin onkin ollut varsin suorasukainen. Hän puhuu hyvin synkästi Venäjän taloudesta ja siitä, kuinka suuri vaikutus Venäjän-vastaisilla pakotteilla todella on Venäjän talouskehitykseen.

Aleksei Kudrin
Aleksei Kudrin

Kudrin on Putinin valtakauden pitkäaikaisin ja kansainvälisesti hyvin arvostettu finanssiministeri.

Ministerinä hän aloitti, kun Putin nousi presidentiksi vuonna 2000. Se ura loppui vuonna 2011 julkiseen riitelyyn Venäjän talouslinjasta silloisen presidentin Dmitri Medvedevin kanssa.

Vaikka Kudrin on periaatteessa syrjäytetty, samaan aikaan häntä pidetään yhä Putinin talouspolitiikan pääideologina.

Venäläiseksi oppositiohahmoksi Kudrin on mielenkiintoinen – hänet voisi vaikka heti nostaa takaisin valtaan. Kudrin on kriittinen, muttei selvästikään liian. Putin tapaa häntä yhä silloin tällöin, ja voi sanoa, että Venäjän koko talousjohto on Kudrinin opetuslapsia.

Kysymys kuuluukin, onko Kudrin edes varsinaisesti oppositiota. Vallan ytimessäkään talousliberaali Kudrin ei juuri nyt ole, mutta se, että juuri hänet on kutsuttu Kultarantaan, ei varmasti provosoi liiemmälti Kremliä.

Strobe Talbott
Strobe Talbott

Talbott on vanha kettu ja pitkän linjan Venäjä-asiantuntija. Aktiivisin aika vallan ytimessä osuu 1990-luvun loppuun.

Venäjän kanssa tiukinta Talbottilla on ollut Kosovon-itsenäistymiskysymyksen kanssa. Itse asiassa Putin on jopa rinnastanut Krimin tilanteen Kosovoon, niin katkeraksi se Venäjän jätti.

Kosovo sitoo Talbottin myös Suomeen. Yhdysvaltain silloinen apulaisulkoministeri Talbott neuvotteli Kosovosta Venäjän Viktor Tšernomyrdinin ja Martti Ahtisaaren kanssa Helsingissä toukokuussa 1999. Ahtisaari oli tuolloin EU:n edustaja, ja erittäin keskeisessä roolissa 2000-luvulla Kosovon rauhanneuvotteluissa. Vuosina 2006–2007 Ahtisaari veti YK-neuvotteluja Kosovon lopullisesta asemasta. Tuolloin Ischinger oli neuvotteluissa EU:n edustaja.

Münchenin kansainvälisen turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger on merkittävä diplomaatti ja taustavaikuttaja, joka saa kerättyä johtamaansa turvallisuuskonferenssiin kaikki keskeiset valtiojohtajat. Se kertoo luottamuksesta, huomattavista verkostoista ja suhteista.

Ischingerille on aiemminkin annettu kovan luokan kansainvälisiä haasteita, ja nyt hän johtaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin paneelia, jonka tehtävänä on pohtia laajemmalta Euroopan turvallisuutta mutta eritoten myös sitä, miten Ukrainan kriisi saataisiin ratkaistua.

Ischinger on ottanut Ukrainan kriisissä sovittelijan roolin – ja sitä Saksa, Etyjin seuraava puheenjohtajamaa, myös tavoittelee.

Wolfgang Ischinger
Wolfgang Ischinger

Ischingerin vetämä paneeli on yksi, jolla Saksa saa hyvin pohjustettua vuodenvaihteessa alkavaa Etyj-puheenjohtajuuskauttaan.

Paneelissa on mukana Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, kuten myös raskaan sarjan Putinin tukija ja Venäjän ulko- ja puolustuspoliittisen neuvoston puheenjohtaja Sergei Karaganov.

Yhteisen näkemyksen löytäminen ei ole ollut helppoa. Ensimmäinen paneelin ulostulo heti Suomen-vierailun jälkeen keskiviikkona, kun Ischinger julkistaa paneelin väliraportin Wienissä. Raportissa arvioidaan muun muassa sitä, miten Etyj on toiminut ja onnistunut Ukrainan kriisiin liittyvissä kysymyksissä.

Niinistö tapaa Kudrinin, Talbottin ja Ischingerin juuri ennen Moskovan-matkaansa. Matka on eittämättä pohjustettu hyvin kaikkien keskeisten EU-maiden ja Yhdysvaltojen kanssa.

Putinin tapaamisten ajoitus on kuitenkin aina hankalaa, kaikille länsijohtajille. Tilanne Itä-Ukrainassa on myös viime aikoina kiristynyt, ja Minskin sopimuksen ehtoja rikotaan jatkuvasti. EU:n pakotepäätösten tarkasteluaikakin lähestyy.

Kaikki tämä heijastuu Putinin tapaamiseen, samoin kuin varmasti myös Kultaranta-keskusteluihin. Oman puheensa Kultaranta-keskusteluissa Niinistö pitää tilaisuuden avaukseksi sunnuntai-iltana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat