Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autojen romutussumaa ennakoidaan syksylle

Epätietoisuus autoveron ajoituksesta voi hillitä autokannan uusiutumista

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Heinäkuussa voimaan tuleva vanhojen autojen romutuspalkkio ei tuo romuttamoihin ruuhkaa vielä kesällä, ennakoi kierrätysyhtiö Kuusakosken yhteiskuntasuhteiden johtaja Risto Pohjanpalo.

"Tyypillisesti näillä vanhoilla kesäautoilla vielä ajetaan heinäkuussa. Sesongit osuvat kevätsiivouksiin ja ennen kaikkea syksyyn", Pohjanpalo kertoo.

Fakta

Viime vuonna romutettiin yli 60 000 autoa

 Kuusakoski Oy on Suomen suurin autojen romuttaja. Viime vuonna se romutti noin 63 000 romutetusta autosta lähes puolet.

 Kuusakoskella on murskaimia Vantaalla, Heinolassa, Lapualla sekä Kuopiossa. Alalla on myös kolme muuta toimijaa, joiden murskaimet sijaitsevat Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla ja Kainuussa.

 Romuautoja voi toimittaa ympäri Suomea 280 vastaanottopisteeseen, joiden organisoinnista vastaa alan yrityksiä edustava Suomen Autokierrätys.

 Suomen Autokierrätys on kesäkuun lopulla aloittamassa kuluttajille suunnatun kampanjoinnin romutuspalkkiosta.

Viime hallituskaudella linjattu romutuspalkkio on yksi keino, jolla valtio kannustaa ihmisiä siirtymään uudempaan autokantaan.

Kyse on puolen vuoden kokeilusta, jonka aikana auton ostaja saa 1 500 euroa alennusta uuden, vähäpäästöisen auton hinnasta, jos hän tuo yli kymmenen vuotta vanhan romuauton viralliseen kierrätyspaikkaan.

Pohjanpalo ennustaa, että tänä vuonna romutettujen autojen määrä voisi kokeilun myötä kasvaa viitisen prosenttia eli noin 3 000 autolla.

Arvio perustuu siihen, että valtio on budjetoinut romutuspalkkioihin kolme miljoonaa euroa. Kun valtion osuus hyvityksestä on 1 000 euroa ja autojen maahantuojien 500 euroa, riittäisivät budjetoidut varat 3 000 hyvitykseen.

"On hirveän vaikea arvioida, miten uuden auton osto ja vanhan palautus kohtaavat", Pohjanpalo sanoo.

Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio on aiemmin arvioinut, että ilman romutuspalkkiota tänä vuonna jäisi 3 000–5 000 uutta autoa myymättä (HS 28. 2.).

"Tästä on joitain kokemuksia muista maista. Saksassa vastaava kokeilu aiheutti romuttamoille röykkiöittäin vanhoja autoja vuonna 2009, mutta siellä maksettiin romutuksesta reilusti enemmän, eikä sitä ollut samalla tavalla sidottu uuden auton hankintaan", Pohjanpalo sanoo.

Vanhojen autojen romutusintoa voi hillitä se, että vielä ei ole tiedossa, milloin uuden hallituksen kaavailema autoveron alennus tulee voimaan. Epätietoisuus hintojen laskusta voi hillitä kuluttajien hinkua autokaupoille myös syksyn aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat