Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisipula uhkaa pian Suomea

Kotimaa
 
aku Häyrynen Lehtikuva
Parhaillaan opiskelevilla poliiseilla ei todennäköisesti ole edessään edes lyhyttä työttömyysuhkaa.
Parhaillaan opiskelevilla poliiseilla ei todennäköisesti ole edessään edes lyhyttä työttömyysuhkaa.

Kohta on pula poliiseista, sillä poliisiammattikorkeakoulusta Tampereelta ei pian ehdi valmistua uusia poliiseja niin paljon kuin uusia paikkoja aukeaa. Tilanne voi tulla eteen vielä tämän vuoden aikana ja viimeistään ensi vuonna.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg sanoo, että takana on useita "laihoja vuosia", jolloin poliiseja on koulutettu vähän.

"Nyt on tilanne ollut se, että vuosina 2011–2014 poliisiammattikoulun aloituspaikkojen määrä on ollut erittäin alhainen. Se perustui yritykseen ennakoida sitä, että poliisien määrä Suomessa vähenee, ehkä merkittävästikin", hän sanoo.

Sisään pääsi harva ja monella oli valmistuttuaan edessä ehkä pitkäkin jakso työttömyyttä. Se herätti paljon porua siitä, että valtio kouluttaa poliiseja työttömäksi.

Sittemmin tilanne on vaihtunut nopeasti – parhaillaan opiskelevilla ei todennäköisesti ole edessään edes lyhyttä työttömyysuhkaa.

"Meillä valmistuu nyt nämä niukkojen vuosien opiskelijat vähitellen ja valmistuvien määrä ei lähimainkaan vastaa eläköityvien tai muihin hommiin lähtevien määrää", Himberg sanoo.

Lisäksi edessä on pieni poliisikoulutuksen muutokseen liittyvä välivaihe: ensi vuoden keväällä valmistuvat viimeiset poliisin perustutkinnon opiskelleet, mitä seuraa lähes vuoden viive, ennen kuin valmistuvat ensimmäiset poliisin ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet.

"Kyllä tässä lähes väistämättä niin käy, että olemme ajautumassa poliisipulaan."

Vahva viite tähän suuntaan on myös se, että tämän vuoden aikana työtä hakevien nuorten poliisien määrä on pudonnut lähes kahdesta sadasta viiteenkymmeneen.

Poliisien määrän kehitys on vaikea ennustettava. Siihen liittyy erityisesti budjettipolitiikka, mutta myös joustava eläkeikä. Jonkin verran vetoa on muiltakin työmarkkinoilta.

"Tämän vuoden sisäänottomäärä on jo normaali, paikkoja on 320. Laskennallisesti se vastaa vuotuista keskimääräistä poistumaa. Mutta ensimmäiset valmistuvat vasta 2017 loppuvuodesta. Nyt käynnissä olevaan tilanteeseen ei voida nopeasti korjausta saadakaan", Himberg sanoo.

Lähivuosina valmistuvilla poliiseilla on siis hyvät työnäkymät.

"Tämän vuoden lopulla meillä on jo täydellisesti työnhakijan markkinat. Ensi vuonna ei avoimeksi tuleviin virkoihin enää saada lähes kaikkiin koulutettuja poliiseja ja se tilanne jatkuu johonkin 2017 vuoden lopulle saakka, ehkä seuraavaankin vuoteen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat