Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa kesäopetukselle kolmannen lukukauden, mutta korkeakoulut tarjoavat jo kesäopintoja

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Vilja Virtanen (vas.), Tiia Tikkanen ja Timo Frilander (taustalla) osallistuvat Helsingin seudun kesäyliopiston psykologian kesäkurssille.
Vilja Virtanen (vas.), Tiia Tikkanen ja Timo Frilander (taustalla) osallistuvat Helsingin seudun kesäyliopiston psykologian kesäkurssille. Kuva: Laura Mendelin HS

Korkeakoulut ovat lisänneet kesäopintoja niin, että niitä on tarjolla jo kaikissa ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Tosin kesäopintojen suunnitelmallisuudessa olisi vielä parantamisen varaa, käy ilmi opetusministeriön selvityksistä.

Poiminta

Professori Kaarle Hämerin kesä

Kesäkuu: Laitoksen johtoryhmä, tiedekuntaneuvosto, Marie Curie -hankkeen koulutus, Aerosol Technology -konferenssi Tampereella, Tellus-tiedelehden toimitustyö.

Heinäkuu: Sähköpostien hoito kerran viikossa ja tiedelehden toimitustyö.

Elokuu: Syksyn opetuksen ja kokousten valmistelu, ensimmäiset yliopistohallinnon ja työryhmien kokoukset, Hyytiälän Smear-aseman 20-vuotisjuhla ja seminaari, tiedelehden toimitustyö.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus ei ole ensimmäisenä kesäpänttäystä peräämässä. Edellinen hallitus halusi velvoittaa korkeakoulut ympärivuotiseen opetustarjontaan ja venyttämään sitä etenkin loppukevääseen ja alkusyksyyn.

Uusi hallitus puhuu kolmannesta lukukaudesta, vaikka useimmissa korkeakouluissa lukuvuosi on jaettu useampaan jaksoon. Esimerkiksi Aalto-yliopistossa on viisi opetusperiodia ja Oulun yliopistossa neljä.

"Kolmannen lukukauden tavoite on, että korkeakoulut suunnittelevat ja järjestävät opetuksen ja ohjauksen niin, että opiskelijalla on halutessaan aidosti mahdollisuus tehdä opintoja myös kesäkuukausina", selventää opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).

"Hallitusohjelman laatijat eivät ehkä ole huomanneet, että yliopistot toimivat jo periodeissa", Oulun yliopiston koulutusrehtori Olli Silvén arvioi.

Oulussa useimmat tiedekunnat järjestävät itse kesäopetusta, osa tukeutuu avoimen yliopiston ja kesäyliopiston tarjontaan.

Matematiikassa pidemmälle edistynyt voi syventyä kesällä vaikka matriisiteoriaan, ja aloittelija paikkailla aukkoja Rästi Study Groupissa.

Silvén muistuttaa, että opiskelijoiden tarpeita on moneen lähtöön. Esimerkiksi tekniikan alalla kesätöihin mennään jo toukokuussa, kun taas armeijasta tulleille pitäisi järjestää elokuussa kevään rästiopintoja.

Niukkeneva rahoitus ei kannusta tiedekuntia kesäopintojen pitoon etenkään silloin, kun niistä koituu "virhekustannuksia". Se tarkoittaa sitä, että samoja pakollisia kursseja joudutaan järjestämään kahteen kertaan.

Silvénin mukaan varsinaista kesälukukautta järkevämpää olisikin yhä venyttää nykyisiä lukukausia.

Myös Professoriliiton puheenjohtaja, aerosolifysiikan professori Kaarle Hämeri Helsingin yliopistosta oudoksuu kesälukukautta. "Yksi ratkaisu ei toimisi kaikille tieteenaloille. Esimerkiksi luonnontieteissä intensiivikesäkurssit ovat äärimmäisen tehokkaita. Myös virtuaalipuolta ja kotitenttejä tulisi kehittää."

Toinen vaihtoehto olisi Silvénin mukaan järjestää yliopistojen yhteinen "kesälukujärjestys", jossa oli tarjolla esimerkiksi kysyttyjä kauppatieteellisiä opintoja tai tekniikan alan yhteisiä matematiikan opintoja.

Irralliset kesätentit toimivat Silvénin mukaan huonosti: niitä kyllä kysytään, mutta niihin ei sitten tullakaan. Sen sijaan kurssien yhteydessä pidettäviin tentteihin osallistutaan paremmin.

Monet ammattikorkeakoulut mainostavat jo kesälukukautta, mutta niissäkin kyse on enemmän kesäopinnoista.

Esimerkiksi Turun ammattikorkeakoulu on tarjonnut runsaasti kesäopintoja jo vuodesta 2009. Kesälukukautta mainostavat nyt myös Haaga-Helia, Metropolia, Savonia ja Saimaa.

Artikkeliin liittyvät

Kuudetta vuotta myös Laurea, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Lahden ammattikorkeakoulu tarjoavat yhteistyössä noin sataa opintojaksoa kesällä. Niistä puolet on verkossa.

"Meillä kesäopintotarjontaa on toukokuun puolivälistä elokuun loppuun", kertoo kehittämispäällikkö Pirjo Kuisma Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Etenkin kieliä ja matematiikkaa toivotaan Kuisman mukaan enemmän kuin pystytään edes kolmen korkeakoulun yhteistyönä tarjoamaan.

Viime kesänä opintopisteitä kertyi noin 8 000, joka vastaa 40:tä tutkintoa.

Kuismakaan ei kannata varsinaista kesälukukautta, jonka järjestäminen vaatisi paljon työtä.

"Valtavirta opiskelijoista menee yhä normaalikäytäntöjen mukaan. Kesällä kuvioissa ovat sitten työt, poikakaverit, festarit ja hyvät säät", Kuisma luettelee.

"Yllättävän pienenä haasteena" Kuisma sen sijaan pitää opettajien värväämistä kesäopetukseen, sillä joillekin sopii hyvin lomailla talvella vastaavasti enemmän.

Sen sijaan yliopisto-opettajilla tai ainakin professoreilla on kesällä enemmän tutkimustyötä ja konferensseja.

Kesäopintojen tarjonnan kasvusta huolimatta kesäopintotuen käyttö on vähentynyt huippuvuosista. Niin on käynyt etenkin ammattikorkeakouluissa.

Yksi syy saattaa olla se, että kesästä 2012 lähtien asumislisäkin on kuluttanut tukikuukausia. "Tukikuukausia ei kannata tuhlata, jos aikoo opiskella kesällä vain vähän", huomauttaa pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen Kelasta.

Kesäopintotukea saa päätoimiseen opiskeluun, kun kuukautta kohti kertyy vähintään 4,5–5 opintopistettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat