Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tytär pääsi vihdoin jättämään kimpun

Äiti lähti hautajaisiin Suomeen eikä koskaan palannut

Kotimaa
 
Dermot Tatlow
Kristina von Rosenvingen äiti matkusti Kalevalla Suomeen.
Kristina von Rosenvingen äiti matkusti Kalevalla Suomeen. Kuva: Dermot Tatlow

Tytär jäi kotiin Viron Viljandiin, kun äiti lähti lennolle kohti Suomea. Kalevan matkustajien joukossa oli vain yksi nainen, Gunvor Maria Ek-Luts, joka oli menossa Kauniaisiin isänsä hautajaisiin.

"Olin kahta päivää vaille kaksi, kun se tapahtui. En muista äidistäni mitään."

Tytär, Kristina von Rosenvinge, 76, asuu nykyisin Marylandin osavaltiossa Yhdysvalloissa ja on joskus pohtinut, millaista Kalevan matkustamossa tuolloin oli.

"Sen on täytynyt olla kauhea tilanne huomata, että kaksi lentokonetta tuli molemmille puolille, eikä Kalevalla ollut mitään keinoa puolustautua. En edes halua ajatella sitä. He varmasti ymmärsivät, mitä tulisi tapahtumaan", von Rosenvinge kertoo puhelimitse kotoaan Annapolisista.

Oli rauhanaika ja reittilennolla olleessa matkustajakoneessa sisällä diplomaatteja ja siviilejä.

"Se oli monella tapaa kuin terroristihyökkäys."

Von Rosenvinge teki kaksi vuotta sitten matkan, jota hän oli pitkään suunnitellut. Lähes tunnin pomppuisen kumiveneajon jälkeen hän pääsi ensi kertaa Kerin majakkasaarelle, mikä on lähimpänä ampumapaikkaa sijaitseva maa-alue. Myrsky oli tuhonnut laiturin, mutta tilauskumiveneen kippari löysi kallion välistä kolon, johon vene saatiin ajettua. Saaren keskellä on Finnairin, eli entisen Aero-yhtiön vuonna 1993 pystyttämä muistomerkki Kalevalle.

"Se oli minulle hyvin merkityksellistä. Olimme ainoat ihmiset sillä saarella, ja sain jakaa sen hetken mieheni, poikiemme ja heidän lastensa kanssa. Tuntui siltä, että olin lähimpänä paikkaa, jossa äitini menetti henkensä", hän sanoo.

Hän vei mukanaan kimpun kehäkukkia muistolaatan viereen ja kirjoitti viroksi vieraskirjaan käyneensä perheensä kanssa muistamassa saarella äitiään ja muita, jotka kuolivat samalla hetkellä.

"Äitini oli vain 24-vuotias. On surullista, että hän menetti elämänsä. Hän nautti elämästä monin tavoin. Ja olisi ollut myös minulle hyvä pitää hänet elämässäni."

Jos Kalevan hylky joskus löytyisi, von Rosenvinge ei ihan tarkkaan tietäisi, mitä siitä ajatella.

"Osa minusta tuntisi, että selvitetäänpä, mitä todella tapahtui. Toinen osa minusta taas sanoisi, että annetaan heidän levätä rauhassa."

Gunvor Maria Ek-Luts (vas.), alle 2-vuotias Kristina ja Hans Luts.
Gunvor Maria Ek-Luts (vas.), alle 2-vuotias Kristina ja Hans Luts.
Kerin majakkasaarella on muistomerkki Kalevalle.
Kerin majakkasaarella on muistomerkki Kalevalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat