Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhannus­liikenne vilkkaimmillaan torstaina kello 14 jälkeen

Helsingistä matkustaa pyhiksi pois noin 100 000 ihmistä

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Menoliikennettä Mäntsälässä juhannuksena 2014.
Menoliikennettä Mäntsälässä juhannuksena 2014. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Juhannuksen menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina kello 14 ja kello 18 välisenä aikana, kerrotaan Liikennevirastosta.

Liikenteen jonoutumiseen ja hetkelliseen ruuhkautumiseen on syytä varautua kaikilla pääteillä.

Fakta

Huomioi nämä asiat ennen automatkaa

 Tarkista, että tankissa on riittävästi polttoainetta.

 Renkaissa on hyvä olla tarpeeksi ilmaa, jos kyydissä on paljon matkustajia ja kuormaa.

 Ota mukaan myös auton vara-avain.

 Jos autoon tulee tiellä vika, voit soittaa Autoliiton tiepalvelukeskuksen numeroon 0200–8080. Kerro auton sijainti, merkki, malli sekä ongelman laatu. Asiakaspalvelija arvioi, voiko auton korjata tien päällä vai kannattaako tilata hinausauto.

 Keskukseen voi soittaa 24 tuntia vuorokaudessa. Tilattu palvelu on maksullinen.

"Pahimmat ruuhkat syntyvät Helsingistä lähteville pääteille 3, 4, 5 ja 6. Vaikka nelostien pullonkaulat ovat lisäkaistoja rakentamalla poistuneet, saattaa jo yksittäinen onnettomuus synnyttää pahan ruuhkan. Torstain liikennevirraksi on arvioitu noin 3 000 ajoneuvoa tunnissa", liikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma Liikennevirastosta kertoo.

Maalle juhannuksen viettoon lähtee eri matkustustavoilla varovaisen arvion mukaan jopa 100 000 helsinkiläistä.

Turun saaristoon juhannuksen viettoon suuntaavat saavat varautua pitkiin jonoihin Paraisten, Nauvon ja Kustavin lauttarannoissa.

Autoliiton noin 160 vapaaehtoista tiepalvelumiestä on valmiina auttamaan eri puolilla Suomea.

Pulaan joutuneita autoilijoita auttava tiepalvelu päivystää pyhien ajan, mutta miehitystä ei varsinaisesti lisätä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo.

"Moni ajattelee, että autot ovat nykyisin niin teknisiä, ettei niille voi tehdä tiellä mitään. Todellisuudessa viat ovat usein niinkin yksinkertaisia kuin esimerkiksi polttoaineen loppuminen. Autoilija luottaa liikaa ajotietokoneen ilmoittamaan polttoaineen määrään", Vesalainen sanoo.

Tyypillisiä tiepalvelutehtäviä ovat renkaan paikkaus tai vaihto, apukäynnistys, akun vaihto ja vikakoodien nollaus. Akku voi loppua, jos pysähdyksissä olevasta autosta otetaan kylmälaukun viilentämiseen virtaa tupakansytyttimen pistokkeesta.

"Joka juhannusaattona joudutaan myös avaamaan lukkoon mennyt auton ovi. Auton pakkauskiireessä avaimet unohtuvat auton sisälle. Suosittelen vara-avaimen ottamista mukaan juhannuksenviettopaikalle", Vesalainen sanoo.

Tiepalveluapu on luonteeltaan teknisen "ensiavun" antamista tiellä pulaan jääneelle ajoneuvolle. Apu voi olla vian etsimistä tai ja pikkuvikojen korjaamista. Viallinen ajoneuvo pyritään saamaan kuntoon niin, että matka voi turvallisesti jatkua omin avuin. Tämä vapaaehtoisapu on maksutonta.

Vesalaisen mukaan uudemmissa autoissa ei ole juurikaan vararengasta.

"Varmista, että renkaan väliaikaiseen paikkaukseen tarvittavat välineet ovat kunnossa, ettei esimerkiksi paikkausaerosolin päiväys ole vanhentunut, ja että ne ovat mukana takakontissa", Vesalainen neuvoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat