Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet osoittavat mieltä koulutus­leikkauksia vastaan Helsingissä tänään

Mielenosoitukseen on ilmoittautunut yli 10 000 suomalaista

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Hallitus kaavailee koulutussäästöjä. Helsingin seudun kesäyliopiston kurssilla opiskeltiin psykologiaa kesäkuun alkupuolella.
Hallitus kaavailee koulutussäästöjä. Helsingin seudun kesäyliopiston kurssilla opiskeltiin psykologiaa kesäkuun alkupuolella. Kuva: Laura Mendelin HS

Hallituksen kaavailemia koulutusleikkauksia vastaan osoitetaan maanantaina mieltä Helsingin keskustassa. Tapahtumaan on ilmoittautunut internetin yhteisöpalvelun Facebookin kautta jo yli 10 000 suomalaista. Kahden lukiolaisen Whatsapp-keskustelusta alkaneen tempauksen on tarkoitus muistuttaa samalla siitä, että kansalaisilla on oikeus ja mahdollisuus osallistua julkiseen keskusteluun.

Kaiken kaikkiaan opetuksesta, tieteestä ja kulttuurista on tarkoitus leikata pitkällä aikavälillä 681 miljoonaa euroa. Säästöjä haetaan muun muassa jäädyttämällä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen indeksikorotukset. Myös korotukset opintotukeen jäädytetään ja tukikuukausien määrää rajataan.

"Koulutus on niin tärkeä ja keskeinen asia, ettei sitä voida leikata tuollaisilla summilla", toteaa mielenosoitusta perustamassa ollut helsinkiläinen abiturientti Tuomas Sadeniemi.

Sadeniemi ei usko, että mielenosoituksella on suoranaisia vaikutuksia hallituksen jo tehtyihin päätöksiin. Hän toivoo mielenosoituksen kuitenkin vaikuttavan päätöksentekoon tulevaisuudessa.

"Suunta on huolestuttava. Koulutuksesta on jo nyt leikattu paljon. Jos suuntaa ei voi muuttaa, pitäisi se ainakin saada pysäytettyä."

Leikkaukset ovat herättäneet suomalaisissa laajaa vastustusta. Moni kokee hallitusohjelmaan kirjattujen koulutusleikkausten lisäävän eriarvoisuutta. Hallitusta on kritisoitu siitä, että sen julkinen linja ja tavoitteet ovat ristiriidassa koulutukseen kohdistuvien leikkausten kanssa.

Mielenosoitus alkaa kello 16 Kansalaistorilta Helsingin keskustasta. Ensimmäisen puolentoista tunnin aikana kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja ja musiikkiesityksiä, minkä jälkeen mielenosoittajat siirtyvät Senaatintorille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat