Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sokkelisesonki alkoi – perustuksen teko kannattaa kilpailuttaa nyt

Sokkelisesonki alkoi eri puolilla Suomea. Alalla on kova kilpailu omakotirakentamisen hiipumisen takia. Hinnat ovat alentuneet.

Kotimaa
 
Pekka Fali
Juhana Jurvelin (vas.) ja Harri Vänttilä kasasivat omakotitalon perustuksen muotteja betonivalua varten Oulun Kivikkokankaan alueella kesäkuun alussa.
Juhana Jurvelin (vas.) ja Harri Vänttilä kasasivat omakotitalon perustuksen muotteja betonivalua varten Oulun Kivikkokankaan alueella kesäkuun alussa. Kuva: Pekka Fali

Sokkelimuotti valmistuu omakotityömaalla Oulun Kivikkokankaalla. Perustussesonki on vauhdissa eri puolilla Suomea.

"Pitää kiirettä, sillä parin tunnin päästä on tulossa betoniauto", kirvesmies Tuomo Kangas sanoo ja tarkistaa laserilla linjalangan paikkaa valukorkoa varten.

Vieressä Harri Vänttilä kiinnittää styroksilevyjä naulapyssyllä muotin sisäreunalle.

"Nyt kannattaa kilpailuttaa perustuksen tekijöitä, sillä alalla on kova kilpailu omakotirakentamisen hiipumisen vuoksi", sanoo Rakennustutkimus RTS Oy:n toimitusjohtaja Aarne Jussila.

Oulussa metri valmista omakotitalon valubetoniperustusta maksaa 80 euroa ja pääkaupunkiseudulla 115 euroa.

"Rakentamisen kuumina vuosina perustusmetri saattoi maksaa etelässä jopa 200 euroa", kertoo A-Perustus Oy:n toimitusjohtaja Mika Puoskari.

"Metrihinta on tänä kesänä sama kuin viime kesänä, vaikka palkat ja materiaalikustannukset ovat nousseet", sanoo ME-Perustukset Oy:n toimitusjohtaja Mikael Kujala.

Sokkelin kokonaishintaan vaikuttavat myös rakennuspaikka ja rakentamisen vaikeusaste eli se, montako kulmaa ja siipeä rakennuksessa on.

Valuperustukset syrjäyttivät Jussilan mukaan viime vuonna ensi kertaa kevytsoraharkkoperustukset. Niitä ovat perinteisesti muuranneet niin sanotut tee se itse -rakentajat. Alalle on tullut runsaasti muoteilla perustuksia tekeviä yrityksiä ja kirvesmiesporukoita.

"Pääkaupunkiseudulla muoteilla omakotirakentajille perustuksia valavia yrityksiä on neljä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna noin 30 miljoonaa euroa. Kovan kilpailun vuoksi ala ei ole kultakaivos", sanoo myyjä Jaakko Jokitalo Perustus-Ässä Oy:stä.

Kesämökki istuu ruuvipaalujen päällä

Pilariperustus sopii kesämökkien ja keveiden piharakennusten perustukseksi. Pilariharkon alle on syytä laittaa routaeristys.

Saatavana on myös teräksisiä ruuvipaaluja, joiden kärki ulottuu routarajan alapuolelle. Tällöin ei tarvita routaeristystä.

"Katsoin viime kesänä Vaalan Manamansalossa, kun kahdentoista neliön mökki perustettiin ruuvipaalujen päälle. Jokainen paalu pyöritettiin koneella oikeaan korkoon", kertoo K-raudan myyjä Mikko Mäkinen.

Paalu saadaan kovaankin maahan hydraulisella pyöritysmoottorilla, joka on useimmiten kiinnitettynä kaivinkoneeseen, etukuormaajaan tai muuhun työkoneeseen. Se on kappalehinnaltaan hieman edullisempi kuin käsin asennettava ruuvipaalu, ja sitä käytetään kohteissa, joissa tarvitaan useita paaluja.

Käsin asennettava ruuvipaalu kairataan maahan rautakangella tai muulla momenttivarrella kiertämällä. Sitä käytetään kohteissa, joissa tarvitaan vain muutamia paaluja tai koneellinen asennus on vaikeiden kulkuyhteyksien vuoksi mahdotonta.

Aiemmin valuperustukset rakennettiin laudasta.

Työhön kului runsaasti aikaa. Muoteilla perustus on valukunnossa työpäivässä.

Harkkoperustuksia tehdään edellään runsaasti muun muassa Itä-Suomessa. Harkko- ja valuperustuksen hintaero ei ole Jussilan mukaan suuri.

"Harkot kannattaa muurata itse tai teettää muuraustyö ulkopuolisella, jos osaa laskea oikein työhön käytettävän ajan", sanoo omakotirakentamisen eri tehtävissä pitkään työskennellyt insinööri Pekka Partanen.

"Poikani teetti muuraustyön kirvesmiesporukalla. Ensimmäinen tarjous oli 16 000 euroa. Lopulta työ maksoi noin 6 000 euroa. Työhön kului pari päivää", Partanen kertoo.

Normaalikokoisen omakotitalon perustuksen pituus on Jussilan mukaan tyypillisesti noin 60 metriä.

Jos perustukset tehdään muuraamalla, sitä varten tarvitaan satakunta kappaletta noin 11 euron hintaista anturaharkkoa, jotka asennetaan ensimmäiseksi. Niiden päälle muurataan 120 noin viiden euron hintaista ponttiharkkoa.

Materiaalien hinta voi vaihdella eri rautakauppojen välillä.

"Ponttiharkon päätyyn ei tarvitse laittaa laastia. Riittää, että laastin levittää kelkalla harkkojen päälle ja laittaa samalla kahdeksan millin harjateräkset. Niitä menee noin 80 kappaletta, ja ne maksavat noin 200 euroa", arvioi K-raudan rautamyyjä Hannu Kukkola Oulusta.

Lisäksi tarvitaan noin 500 kiloa muurauslaastia, johon sekoitetaan vain vesi.

Tapio Mainio HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat