Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö korosti verkkotiedustelun roolia

Turvallisuus yksi teema Kultaranta-keskusteluissa

Kotimaa
 
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi Kultaranta-keskustelut – katso puhe kokonaisuudessaan HSTV:ssä
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi Kultaranta-keskustelut – katso puhe kokonaisuudessaan HSTV:ssä
Kolmannen kerran järjestettävä ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskustelutilaisuus kerää presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhaan vaikutusvaltaisen joukon suomalaista eliittiä pohtimaan Venäjää, Ukrainan kriisiä, terrorismin uhkaa ja tiedustelua sekä Euroopan demokratiakehitystä. Tilaisuus alkoi Niinistön puheella sunnuntaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti esiin verkkotiedustelun puheessaan Kultarannassa sunnuntaina. Verkkotiedustelu on Niinistön mukaan tullut jäädäkseen.

"Tiedustelu on kansainvälisen politiikan yksi keskeinen sektori, joka on läsnä kaikkialla. Taaskaan ei riitä, että nähdään asiat sellaisina kuin ne itse halutaan nähdä", Niinistö sanoi ja perusteli, miksi tiedustelulle on maanantain Kultaranta-keskusteluissa erillinen työryhmä.

Tästä on kyse

 Tasavallan presidentti Sauli Niinistön koolle kutsuma ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskustelutilaisuus eli Kultaranta-keskustelut järjestetään nyt kolmatta kertaa.

 Tilaisuus alkoi sunnuntaina Niinistön puheella.

 Mukana on nyt ensimmäistä kertaa myös ulkomaisia keskustelijoita.

Ellei ole kykyä verkkotiedusteluun, ei ole kykyä suojautumiseenkaan, Niinistö sanoi.

Niinistö viittasi puheessaan myös Suomen talousongelmiin, jotka ovat jatkuneet vuoden 2008 finanssikriisistä näihin päiviin asti.

Niinistö muisti myös presidentti Kekkosen, joka kysyi aikanaan, onko maallamme malttia vaurastua. Niinistö päivitti kysymyksen muotoon: "Onko maallamme kanttia uudistua?"

"Siitä on nyt kysymys", Niinistö sanoi.

"Talouden kehitys ja yhteiskunnan eheys ovat myös ulkoisen asemamme kivijalkoja."

Mitä vahvempi sisäisesti, sitä vahvempi ulkoisesti, Niinistö sanoi ja perusteli, miksi ulko- ja turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa on erillinen työryhmä taloudelle.

Presidentti Niinistön mukaan on sitä parempi, mitä enemmän ulkopolitiikasta keskustellaan. Niinistö aloitti puheensa mainitsemalla presidentti Juho Kusti Paasikiven ja hänen kuuluisan lauseensa tosiasioiden tunnustamisesta ja kaiken viisauden alusta.

Niinistön mukaan kansainvälinen järjestelmä on nyt suurten muutosten kourissa, ja entisiä oletuksia joudutaan kaikkialla maailmassa tarkastamaan, ehkä eniten Euroopassa.

"Eurooppaa ei ympäröikään vakauden, vaan konfliktien ja epävarmuuden kaari." Kysyntä arvoillemme on Niinistön mielestä tyrehtymään päin.

"Mitä me eurooppalaiset olemme valmiita tekemään turvallisuutemme eteen?" Niinistö kysyi ja toivoi hyviä vastauksia maanantain keskusteluista.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin Niinistö tapaa tiistaina.

"Pidän suoraa vuoropuhelua luonnollisena ja erityisen välttämättömänä nyt, kun tilanne on, mikä on."

Presidentin kesäasuntoon Naantalin Kultarantaan on kutsuttu noin sata ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijaa ja vaikuttajaa, muiden muassa poliittisia päättäjiä, tutkijoita sekä elinkeinoelämän ja median edustajia.

Keskusteluissa käsitellään Venäjää, Ukrainan kriisiä, terrorismin uhkaa, tiedustelua sekä Euroopan ja koko maailman demokratiakehitystä.

Ensimmäistä kertaa tilaisuuteen on kutsuttu myös ulkomaisia puhujavieraita.

Paikalla on Brookings-instituutin johtaja ja Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott, Venäjän entinen finanssiministeri Aleksei Kudrin sekä Münchenin kansainvälisen turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger. He aloittavat keskustelut maanantaina.

Kultarannan keskustelut ovat nimensä mukaisesti keskustelutilaisuus, joten varsinaisia päätöksiä ei odoteta.

Presidentti Niinistön mukaan "Kultaranta-keskustelut järjestetään, jos on keskusteltavaa".

"On ollut, ja on taas."

Vesa-Matti Väärä
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö viittasi Kultarannassa sunnuntai-iltana pitämässään puheessa Kekkoseen kysyen, onko maallamme kanttia uudistua.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö viittasi Kultarannassa sunnuntai-iltana pitämässään puheessa Kekkoseen kysyen, onko maallamme kanttia uudistua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat