Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusministeri ei purkaisi duaalimallia

Grahn-Laasonen kannustaa silti Tampereen korkeakouluja lisäyhteistyöhön

Kotimaa
 

Korkeakoulumaailmaa kuohuttava kolmen tamperelaiskorkeakoulun yhdistymishanke ei päässyt edes maininnaksi uuden hallituksen ohjelmaan, vaikka alkuvuodesta käytiin keskustelua korkeakoulujen työnjaosta ja jopa duaalimallin purkamisesta.

Duaalimalli tarkoittaa sitä, että ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla on oma roolinsa.

Fakta

Tampere 3

 Uuteen yliopistoon tähtäävä yhteistyö käynnistyi keväällä 2014, kun Tampereen ammattikorkeakoulu, yliopisto ja teknillinen yliopisto kutsuivat vuorineuvos Stig Gustavsonin selvitysmieheksi.

 Tavoitteena on yhteinen yliopisto, joka myöntäisi sekä ammatillisia että tieteellisiä tutkintoja.

 Toimintansa 35 000 opiskelijan yliopisto aloittaisi aikaisintaan vuonna 2019.

Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun hallitukset päättivät toukokuun lopulla viedä fuusiohankettaan eteenpäin.

Yhdistyminen vaatisi runsaasti lainmuutoksia, jotka pitäisi saada aikaan jo ensi vuonna.

Hallitusohjelma ei lainmuutoksia lupaa. Sen sijaan siinä sanotaan, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä tukipalveluissa, kirjastoissa ja kielikoulutuksessa tiivistetään.

Ainakin vaaleanvihreäksi valoksi Tampere 3 -hankkeelle voi myös lukea lauseen: "Tuetaan rahoituksella alueellisia tai alakohtaisia vahvoja osaamiskeskittymiä".

Opetusministeri Sanni-Grahn-Laasonen (kok) ei lähtisi purkamaan oitis duaalimallia mutta kannustaa korkeakouluja syventämään yhteistyötä: "En näe mitään syytä tyrmätä ennalta korkeakoulukentän omia aloitteita yhteistyön tiivistämisestä. Kuinka pitkälle yhteistyö voi syvetä, on asia, joka vaatii laajempaa korkeakoulupoliittista keskustelua ja harkintaa."

"Raja-aitoja pitäisi voida rohkeasti ylittää edes alueellisesti", sanoo Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli. Holli ihmettelee hankkeen vastarintaa, jota on tullut niin järjestöistä kuin myös opetusministeriöstä.

"Tuntuu oudolta, että vaikka muutos työelämässä on hirveän nopeaa, Suomessa lukkiudutaan duaalimalliin", Holli arvostelee.

Hän uskoo, että kymmenen vuoden päästä duaalimalllia ei enää ole.

Uusi yliopisto tarjoaisi niin yliopisto- kuin ammattikorkeakoulututkintoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat