Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkasovun kohtalo ratkaistaan maanantaina

Keskusjärjestöjen hallinnot ovat koolla päättämässä palkankorotuksista

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen (vas.), SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja Akavan johtaja Maria Löfgren neuvottelivat sunnuntaina palkoista EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiestä ja työmarkkinajohtaja Ilkka Oksalaa vastapäätä Etelärannassa.
SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen (vas.), SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja Akavan johtaja Maria Löfgren neuvottelivat sunnuntaina palkoista EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiestä ja työmarkkinajohtaja Ilkka Oksalaa vastapäätä Etelärannassa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen hallinnot ovat koolla tänään maanantaina päättämässä ensi vuoden palkankorotusten kohtalosta.

Keskusjärjestöjohtajat ovat puhuneet noin 1,8 miljoonan palkansaajan palkoista muutaman viikon aina viime yöhön saakka. Mahdollinen neuvottelutulos tulee kuitenkin voimaan vasta, kun hallinnot ovat sen hyväksyneet.

Tästä on kyse

 Työmarkkinajärjestöjen pitää sopia työllisyys- ja kasvusopimuksen vuoden jatkosta 15. kesäkuuta mennessä.

 Neuvotteluissa sovitaan ensi vuonna voimaan tulevista palkankorotuksista.

 Sopimus koskee noin 1,8 miljoonaa palkansaajaa, mikä on 93 prosenttia työvoimasta.

Kuljetusalan työntekijöitä edustava AKT ja muiden muassa kemianalan työntekijöitä edustava Team ovat ilmoittaneet äänestävänsä sopimusta vastaan SAK:n hallituksessa, oli keskusjärjestöjohtajien sopimus millainen tahansa.

Päätöksellä järjestöt ovat ennen kaikkea ilmoittaneet vastustavansa hallituksen aikeita heikentää esimerkiksi ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Hallitus haluaa keskitetyn palkkaratkaisun, koska se takaisi vuodeksi työrauhan lähes kaikilla aloilla. Matalat palkankorotukset parantaisivat Suomen kilpailukykyä.

Ensimmäisenä kokoontuu EK kello kahdeksan ja sitten SAK kello yhdeksän. Kello 10 on vuorossa Kuntatyönantajat ja iltapäivällä kello 12.30 STTK. Akava on koolla kello 12.

Neuvotteluissa ovat mukana myös kirkon ja valtion edustajat, mutta he yleensä hyväksyvät sopimuksen, jos suuret keskusjärjestöt ovat päässeet sopuun.

Syksyllä 2013 tehdyn sopimuksen mukaan ratkaisu pitää tehdä 15. kesäkuuta 2015 mennessä eli tämän päivän loppuun mennessä.

Sovun syntyminen ei ole niin iso uutinen kuin sen kaatuminen. Kaatuminen merkitsisi, että liitot alkaisivat neuvotella lähes kolmestasadasta työehtosopimuksesta ja niihin sisältyvistä palkkalinjauksista.

Jo nyt etenkin kuljetusala on vilautellut lakkoasetta. Liittoneuvotteluista voisi tulla levottomat ajat lähinnä sen takia, että ay-liikkeessä voi olla haluja saada hallitus perumaan sellaiset työmarkkinoihin kohdistuvat toimet, joista ay-liike ei pidä.

Kaatuminen heikentäisi entisestään palkansaajien ja työnantajien välejä.

Myös Juha Sipilän (kesk) hallituksen toivoman yhteiskuntasopimuksen synty olisi entistä epätodennäköisempää.

Jos sopu syntyy, palkankorotukset toteutetaan todennäköisesti niin sanotulla sekamallilla, jossa osa korotuksesta määräytyy euroina ja osa prosentteina.

Palkansaajajärjestöistä SAK ja STTK ajavat eurokorotuksia, koska ne tuovat enemmän rahaa käteen matalapalkkaisille. Akava suosii prosenttikorotuksia, koska ne antavat paremmat korotukset parempipalkkaisille.

Työnantajat suosivat prosenttikorotuksia, koska ne ovat edullisia heikkoa tulosta tekevillä matalapalkka-aloilla samoin kuin julkisella sektorilla, jossa on paljon pienipalkkaisia työntekijöitä. Neuvotteluissa oli erityisen vaikea löytää ratkaisu, miten palkankorotukset toteutetaan julkisella sektorilla.

Sekä palkansaajat että työnantajat ovat samaa mieltä, ettei suuriin palkankorotuksiin ole varaa, koska niin monilla yrityksillä menee heikosti ja julkisella sektorilla maksetaan palkkoja ottamalla velkaa ulkomailta.

Korotukset tulevat olemaan suurin piirtein samaa tasoa kuin työllisyys- ja kasvusopimuksen (tyka) ensimmäisenä ja toisena vuonna. Tuolloin kuukausipalkat nousivat ensin 20 euroa ja sitten 0,4 prosenttia.

Sopimus voi syntyä esimerkiksi niin, että kustannusvaikutus on 0,4–0,6 prosenttia ja eurokorotus 15–20 euroa.

Neuvotteluissa päätetään melko varmasti myös työttömyysvakuutusmaksusta. Sitä pitää nostaa puoli prosenttiyksikköä sekä palkansaajilta että työnantajilta, koska työttömyys on lisääntynyt niin paljon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat