Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saunalähettiläs ja vihdontamestari kertovat: Näin saat lempeät löylyt

Saunomisen ei tarvitse olla tuskaista ähisemistä eikä vihtomisen brutaalia pieksemistä.

Kotimaa
 
Vihdonta on hellä hoitomuoto
Vihdonta on hellä hoitomuoto
Vihdonnan tärkein työkalu on vihdan sijasta höyry. Vihdontaoppilas ja Suomen Saunaseuran varapuheenjohtaja Jussi Niemelä kertoo hoitavan vihdonnan ulottuvuuksista. Toimittaja: Tuija Sorjanen HS, kuvaus ja leikkaus: Matti Nousiainen HS

Mäiske kuuluu, irvistyttää, selkänahkaa kuumottaa. Tällainenkin saunominen voi tuntua hyvältä, mutta sauna voi olla myös lempeä kuin syli.

"Saunassa ihmisellä ei ole mitään mielihaluja. Hän on onnellinen hetkessä", sanoo Rimas Kavaliuaskas, liettualainen vihdontamestari.

Hän vetää Suomen ensimmäistä ammattimaisen vihdonnan kurssia Suomen Saunaseuran tiloissa Helsingin Lauttasaaressa.

Kavaliuaskas kiinnostui saunasta ja vihtomisesta, kun pohti, mitä hyvää voi jättää jälkipolvilleen. Hän oivalsi, että saunassa ihminen on lähellä itseään ja luontoa, ja että saunominen on hyvän olon saavuttamista ilman uskontoa tai ideologiaa. Saunominen ja vihdonta tekevät hyvää ruumiille, joten ne ovat hyväksi myös sielulle.

Kavaliuaskas antaa näytteen. Hänen kurssinsa oppilas ja Suomen saunaseuran varapuheenjohtaja Jussi Niemelä asettuu makaamaan saunan lauteille. Kavaliuaskas ottaa käsiinsä kaksi tammivihtaa ja alkaa leyhytellä niillä ilmaa Niemelän päällä. Hän ravistelee vihtaa lempeästi Niemelän iholla ja vihtoo tätä päästä varpaisiin, sekä selkä- että vatsapuolelta.

Matti Nousiainen HS
Jussi Niemelä vihtoo Bradley Blalockia. Molemmat ovat oppilaina vihdontatekniikkaan syventyvällä kurssilla.
Jussi Niemelä vihtoo Bradley Blalockia. Molemmat ovat oppilaina vihdontatekniikkaan syventyvällä kurssilla.

"And now some löyly, please", hän sanoo välillä löylynluonnissa avustavalle oppilaalleen Mari Keski-Korsulle. Tämä valuttaa hitaasti vettä kiukaalle.

Tunnelma on lempeä ja rauhallinen.

Saunassa pitää pystyä ottamaan mukava takanoja ja nauttimaan, sanoo saunalähettiläs Antti Kossila vantaalaisesta saunaseurasta Sauna Mafiasta.

Jos saunassa tulee tukalaa, syynä voi olla heikko ilmastointi. Tämä on yleinen ongelma suomalaisissa saunoissa, Kossila sanoo.

Perusvirhe on, että saunassa ei ole tarpeeksi ilma-aukkoja ja ne ovat väärässä paikassa. Esimerkiksi 4–5 ihmisen jatkuvalämmitteinen sauna vaatii kolme noin postikortin kokoista ilma-aukkoa. Yksi aukko sijoitetaan kiukaan viereen tulipesän tasolle, kaksi muuta lauteiden alle noin 60 senttimetrin korkeudelle lattiasta.

Kossila on tehnyt työuran autoinsinöörinä, joten hän ajattelee saunomistakin insinöörimäisesti. Hän on tuunannut kotinsa sähkösaunan sellaiseksi, että sen löylyt ovat samettiset.

Kiukaan päällä on eriskummallinen koje. Sen nimi on "veskutin". Siinä on kaksi metallista propellia, jotka alkavat pyöriä kiukaan lämmöstä. Toinen propelleista nostaa ilmaa ylös, toinen painaa sitä alas. Näin löyly tulee pehmeänä eikä kuumana ruoskana. Lisäksi löyly kestää kauemmin, kun se leviää tasaisesti koko saunaan.

Vihdonnan jälkeen rentoutuneen oloinen Jussi Niemelä kertoo saaneensa uusia näkökulmia vihdontaan.

Hänen mukaansa kurssilaiset haluavat tuoda vihdonnan hoitomuotona takaisin suomalaiseen saunakulttuuriin.

Näin sidot tuoksuvan ja kestävän vihdan
Näin sidot tuoksuvan ja kestävän vihdan
Saunalähettiläs Antti Kossila opastaa sitomaan vihdan, josta lehdet eivät varise ja joka tuoksuu huumaavalle. Toimittaja: Tuija Sorjanen, kuvaus: Matti Nousiainen, leikkaus: Kristiina Marttinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat