Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

China Centerin tuho ei lannistanut Suomeen muuttaneita kiinalaisia

Kiinalaisista yrittäjäperheistä tuli näkyvä osa paikallista väestöä. Peng Chen valmistui juuri Kouvolassa kokiksi.

Kotimaa
 
Tältä Kouvolan entisessä Kiina-keskuksessa näyttää nyt - kaikki yrittäjät eivät säikähtäneet viranomaisiskua
Tältä Kouvolan entisessä Kiina-keskuksessa näyttää nyt - kaikki yrittäjät eivät säikähtäneet viranomaisiskua
Kiinalaisen Peng Chenin, 21, perheen sekatavarakauppa toimii yhä Kouvolan entisessä China Centerissä. Keskuksen taru päättyi viranomaisten vuonna 2009 tekemään iskuun ja sitä seuranneeseen alueen pakkohuutokauppaan vuonna 2011. China Centerin epäiltiin toimivan laittoman maahantulon järjestämisen kulissina. Viranomaiset eivät kuitenkaan löytäneet näyttöä epäilyjen tueksi. Osa kiinalaisista yrittäjistä on jatkanut elämäänsä Kouvolassa.

Kouvolassa asuva kiinalaistaustainen Peng Chen, 21, katsoo totisena entisen China Centerin 14 metriä korkeaa porttia.

Punaisten lohikäärmekoristeiden piti tuoda kauppakeskukselle hyvää onnea ja karkottaa pahat henget. Taikauskosta ei ollut apua 11. marraskuuta 2009.

Artikkeliin liittyvät

Poliisi, rajavartiolaitos, Tulli ja verohallinto iskivät 150 viranomaisen voimin Kouvolan Kiina-keskukseen ja seitsemän kilometrin päässä sijainneeseen hyvinvointikeskus Leishiin. Kuulusteluihin haettiin kymmeniä kiinalaisia työntekijöitä ja yrittäjiä.

Peng Chenin mukaan poliisit veivät heti aamulla hänen isänsä. Pian he ottivat kiinni myös perheen äidin.

Kumpikin päästettiin pois vielä samana päivänä, mutta tapaus hätkäytti silloin 15-vuotiasta nuorukaista. Hän oli juuri aloittanut opinnot Eskolanmäen koulun maahanmuuttajakurssilla.

"Tilanne oli hyvin sekava. Aluksi oli vaikea saada selville, mitä oikein oli tapahtumassa", Chen muistelee.

Operaatiota seuranneiden kuukausien aikana alueen työntekijöitä alkoi muuttaa pois Kouvolasta ja Suomesta, koska keskuksen liiketoiminta hiipui. Kaikki kiinalaiset eivät kuitenkaan lähteneet.

Chenin perhe pyörittää yhä sekatavarakauppaa samoissa tiloissa kuin runsaat viisi ja puoli vuotta sitten. Myös naapurissa kauppaa pitävät Xue Qiang ja hänen vaimonsa päättivät jatkaa toimintaa.

"Isku tapahtui, ja sillä selvä. Meidän täytyi hyväksyä asia ja miettiä, miten jatkamme elämää Suomessa", Qiang sanoo.

Samaan tyyliin tuntuu ajatelleen moni Pohjois-Kymenlaaksoon China Centerin perässä muuttanut kiinalainen.

Tilastokeskuksen mukaan Kouvolassa asui ennen Kiina-keskuksen perustamista vain 36 Kiinassa syntynyttä. Keskuksen avaamisen jälkeen heidän määränsä oli korkeimmillaan 184, ja sulkemisen jälkeen se vakiintui hieman yli sataan.

Kouvolan 86 000 asukkaan väkimäärään verrattuna kiinalaisvähemmistön koko on marginaalinen, mutta henkisesti China Centerin lyhyt elinkaari muutti Kouvolaa enemmän kuin tilastoista voi päätellä. Kiinalaisista tuli näkyvä osa paikallista väestöä.

"Iskun jälkeen minulle jäi sellainen tunne, että suomalaisten mielestä me olemme vähän alemman luokan ihmisiä. Päätin silti jäädä Kouvolaan, koska pidän Suomesta erittäin paljon. Täällä on mukava, rauhallinen ilmapiiri, mikä sopii minun luonteelleni", sanoo Yanmin Zhang, joka työskenteli operaation aikaan Leishi-keskuksessa englannin tulkkina.

Zhang perusti vuonna 2013 toisen Leishin entisen työntekijän kanssa hierontayrityksen, joka toimii nyt kaupungin keskustassa. Muiden China Centerin ja Leishin työntekijöiden viimeisimmistä vaiheista hän ei tiedä tarkasti.

Joku perusti parturiliikkeen. Toinen avasi ravintolan. Keskuksen perustaja Wang Jiazhu muutti Vantaalle.

Zhang haki tänä keväänä asioimistulkkauksen koulutusohjelmaan Diakonia-ammattikorkeakouluun Helsinkiin, jotta toimeentulo olisi tulevaisuudessa nykyistä varmempaa.

"Suomen kielessä on paljon kulttuuriin liittyviä asioita, joita en aina ymmärrä. Kun katson televisiosta vaikka Hyviä ja huonoja uutisia, niin ihmettelen välillä, mille kaikki nauravat", hän sanoo.

Peng Chenin perheen kaupalla on mennyt vuosi vuodelta huonommin.

Chen uskoo, että vallalla on yleinen harhaluulo, jonka mukaan Kiina-keskuksen alueella ei ole enää minkäänlaista toimintaa.

Kymenlaakson Osuuspankki osti tontin ja rakennukset pakkohuutokaupassa vuonna 2011 ja jatkoi yritystilojen vuokrausta. Pankki vaihtoi alueen nimen Tehokeskukseksi ja alkoi tarjota edullisia liikepaikkoja kaikille kiinnostuneille toimialasta riippumatta.

Keskuksen julkisivu ei ole enää samassa kunnossa kuin China Centerin parhaimpina päivinä. Tontilla seisoo muun muassa rapistunut Kiina-keskuksen mainostaulu. Yrityksiä silti riittää.

Tehokeskuksen toimitusjohtajan Kai Rauhamäen mukaan tiloja on vuokrattu noin 40 toimijalle. Tiloista 80 prosenttia on käytössä. Keskuksen kiinalaisyrittäjät aikovat jatkaa myymälätoimintaa, vaikka menekki on vähentynyt.

"Olen kuitenkin sanonut äidille, että jos kauppa ei pian ala kannattaa paremmin, hänen pitäisi mennä täällä Suomessa johonkin kouluun. Se vaatisi kielen opiskelua", Chen sanoo.

Hän itse valmistui keväällä Kouvolan seudun ammattiopistosta kokiksi ja aloitti työt ravintola Amarillon keittiössä kaupungin keskustassa. Parin vuoden kuluttua Chen aikoo perustaa oman yrityksen.

"Olen ajatellut kiinalais-suomalaista ravintolaa, jossa voisi olla baaripuoli. Kaikesta huolimatta Suomessa yrittäminen on turvallisempaa kuin Kiinassa."

Aapo Mentula HS
Kouvola

Juha Metso
Peng Chenin perhe myy edelleen kiinalaisia tuotteita entisessä China Centerissä Kouvolassa. Suomalaistunut nuorukainen aikoo perustaa muutaman vuoden päästä oman ravintolan.
Peng Chenin perhe myy edelleen kiinalaisia tuotteita entisessä China Centerissä Kouvolassa. Suomalaistunut nuorukainen aikoo perustaa muutaman vuoden päästä oman ravintolan.
Nordic China Centerin portti on yhä pystyssä Tehokeskuksessa.
Nordic China Centerin portti on yhä pystyssä Tehokeskuksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat