Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentit Niinistö ja Putin tapaavat tänään Moskovassa

Presidentin kanslian mukaan Ukraina on yksi keskustelun aiheista

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat Ukrainan tilanteesta Turussa kesäkuussa 2013.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat Ukrainan tilanteesta Turussa kesäkuussa 2013.

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään tiistaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa. Niinistö keskustelee Putinin kanssa "Ukrainan kriisistä, maiden kahdenvälisistä suhteista sekä EU:n ja Venäjän suhteista", tasavallan presidentin kanslia tiedotti.

Kreml ei nostanut asialistalle Ukrainan sotaa tiedotteessaan. Sen mukaan Niinistö saapuu Moskovaan työvierailulle Putinin kutsusta.

Fakta

Näin Niinistön ja Putinin tapaaminen etenee

 Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelevat tiistaina Putinin residenssillä Novo-Ogarjovossa. Residenssi sijaitsee Moskovaa ympäröivällä Moskovan hallintoalueella.

 Presidenttien on määrä vaihtaa lyhyet tervehdykset valokuvaajien edessä noin kello 16. Tämän jälkeen tapaaminen siirtyy suljettujen ovien taakse.

 Noin kello 17.30 keskustelut päättyvät ja presidentit pitävät lehdistötilaisuuden. Usein aikataulut eivät pidä, ja Putin on tunnettu myöhästymisistään.

 Viimeksi Niinistö tapasi Putinin Venäjällä Sotšissa viime vuoden elokuussa.

Keskustelunaiheita tulevat Kremlin mukaan olemaan "laaja joukko kysymyksiä kahdenvälisestä yhteistyöstä" taloudessa ja investoinneissa sekä kulttuurin saralla. Lisäksi Venäjän mukaan presidentit vaihtavat mielipiteitä "ajankohtaisista kansainvälisistä ongelmista".

Edellisen kerran Niinistö vieraili Putinia tapaamassa Venäjällä Sotšissa viime vuoden elokuussa. Silloin EU:ssa pohdittiin, mikä on Venäjän seuraava siirto Ukrainassa. Tuolloinkin Venäjä pyrki esittämään vierailun Suomen ja Venäjän kahdenvälisen yhteistyön suunnitteluna.

Venäjän rooli Itä-Ukrainan kapinallisten tukijana on selvä, mutta lopullisia päämääriä joudutaan yhä arvailemaan. Helmikuussa solmittua Minskin sopimusta ei ole täytetty ja taistelut jatkuvat.

Niinistö lähtee Moskovaan takanaan kahden päivän Kultaranta-keskustelut ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin sanoi Kultarannassa Venäjän vaativan länneltä takuita siitä, ettei Nato laajene Venäjän rajoille.

Turvallisuuspoliittinen keskustelu käy kuumana. Viikonloppuna sanomalehti The New York Times uutisoi, että Yhdysvallat suunnittelee tuovansa raskasta aseistusta Itä-Eurooppaan, myös Baltian maihin. Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti maanantaina, että Putin ei kommentoi lehtitietoja.

Myöhemmin Peskov myönsi venäläismedialle, että presidentit puhuvat myös Ukrainasta.

"Emme toki sulje pois, että asialistalla näkyy myös jonkinlainen mielipiteenvaihto siitä, miten Ukrainan sääntely sujuu", uutistoimisto Ria Novosti lainasi Peskovia.

Niinistön vierailu ajoittuu ennen Euroopan unionin huippukokousta 25.–26. kesäkuuta, jolloin EU-johtajien on määrä päättää unionin Venäjää vastaan asettamien pakotteiden jatkamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat