Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tärkeintä oli taas sopu

Kotimaa
 

Maanantaiyönä työmarkkinajärjestöt sopivat 1,8 miljoonan työläisen ensi vuoden palkankorotuksista. Sopimusta kutsutaan työllisyys- ja kasvusopimuksen eli tykan kolmanneksi vuodeksi.

Kun syksyllä 2013 palkansaajajärjestöt ilmoittivat tykan kahden ensimmäisen vuoden ratkenneen, kirjoitin, että olennaista oli sopimuksen synty, ei sen sisältö.

Näin on tälläkin kertaa. Sopimuksen kariutuminen olisi ollut merkki, etteivät keskusjärjestöt kykene sopimaan. Ay-liikkeen vaalima kolmikanta elää vain niin kauan kuin palkansaajat ja työnantajat kykenevät yhdessä valtion kanssa tekemään kansakunnan kannalta olennaisia ratkaisuja. Työmarkkina-ammattilaisen tehtävä on sopia. Sopija, joka ei sovi, on kuin hoitaja, joka ei hoida. Alansa turhake.

Vallassa on nyt porvarihallitus, jonka lähipiirissä podetaan niin häijyä allergiaa kolmikantaa kohtaan, ettei sana esiinny kertaakaan hallitusohjelmassa. Merkittävä osa poliittisesta ja taloudellisesta eliitistä vähintään epäilee, onko kolmikannasta enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi palkansaajien edunvalvontajärjestöjen tulevaisuudelle – miksei myös edunvalvonnalle – tärkeintä oli sopu.

Lainaan itseäni: "Tyka tehtiin, koska keskeinen osa päättävää eliittiä uskoi, että se on kansakunnan etu, vaikka se ei olisikaan hyväksi jokaiselle yritykselle ja kansalaiselle." (HS 26.10.2013)

Jos päätöstä ei olisi syntynyt, työmarkkinajärjestöt, poliitikot ja työnantajat olisivat sättineet toisiaan. Siltä pohjalta tuskin olisi syntynyt hallituksen kaipaamaa yhteiskuntasopimusta. Epäonnistuminen olisi merkinnyt sitä, että palkoista olisi sovittu 300 sopimuksen liittokierroksella.

Nyt kahden viikon väännöllä taattiin työrauha vuodeksi.

Kuinka hyväksi nyt tehty palkkasopimus lopulta oli Suomelle? Se voidaan todentaa myöhemmin, ehkä. Tykan ensimmäisen kauden piti synnyttää 20 000 työpaikkaa. Eipä ole näkynyt, mutta ehkä työttömiä olisi vielä enemmän ilman sopimusta.

Kuka sopimuksessa sitten voitti ja hävisi?

Selvä voittaja on pienipalkkainen, koska hän hyötyy eniten eurokorotuksesta ja työtulovähennyksestä. SAK ja STTK voittivat, kun ne vaativat ja saivat palkkoihin lisää solidaarisuutta.

Teemu Luukka HS
teemu.luukka@hs.fi
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat