Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kudrin yllätti Nato-puheillaan

Presidentti Niinistö puuttui Venäjän entisen finanssiministerin sanavalintoihin

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Presidentti Niinistö sekä Kultaranta-keskustelun "The World Disorder?" alustajat Münchenin kansainvälisen turvalisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger (vas.), Kansalaisaloitteiden komitean puheenjohtaja, Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin (kesk.) ja Brookings-instituutin johtaja, Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott (oik.)
Presidentti Niinistö sekä Kultaranta-keskustelun "The World Disorder?" alustajat Münchenin kansainvälisen turvalisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger (vas.), Kansalaisaloitteiden komitean puheenjohtaja, Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin (kesk.) ja Brookings-instituutin johtaja, Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott (oik.) Kuva: Vesa-Matti Väärä

Puutarhateltallinen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan eliittiä sai maanantaina seurata Naantalin Kultarannassa todistetta siitä, miten syvä Venäjän ja lännen välinen poliittinen kuilu oikein on.

Linjaukset olivat kovia, kun Venäjän entinen finanssiministeri Aleksei Kudrin puhui Venäjän edellytyksistä Ukrainan rauhalle ja Euroopan turvallisuustilanteen rauhoittamiselle.

"Venäjä vaatii takuita siitä, ettei Nato laajene Venäjään rajoittuville alueille", Kudrin sanoi.

Kudrinin lausunto sai Kultaranta-keskustelujen isännän tasavallan presidentin Sauli Niinistön reagoimaan.

"Toivottavasti ymmärsin väärin, että tämä olisi edellytys rauhalle Ukrainassa", Niinistö sanoi.

Kudrin ei juuri pehmentänyt puheitaan, mutta tarkensi ilmaisseensa vain oman kantansa. Moni kuulija oli toista mieltä – oppositioon itsensä asemoivan Kudrinin kuultiin puhuvan presidentti Vladimir Putinin suulla.

"Kudrin oli pelkkä Putinin äänitorvi", Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoi.

"Hän piti Putinin sylikoiran puheen", kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi.

Kolmen kylmän sodan taitteen veteraanin, eli Kudrinin, Yhdysvaltain entisen varaulkoministeri Strobe Talbottin ja Münchenin turvallisuuskonferenssin johtajan Wolfgang Ischingerin, Kultarannassa käymä keskustelu kirkasti sitä kuvaa, mistä koko lännen ja Venäjän konfliktissa on kyse, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Lännen ja Venäjän on hyvin vaikea ymmärtää toistensa lähestymistapaa.

"Kyse ei ole vain Ukrainasta, vaan siitä, mitkä ovat ne säännöt ja instituutiot, joiden varaan Euroopan turvallisuus pitäisi Venäjän mukaan rakentaa", Tiilikainen sanoo.

"Ovatko ne nämä nykyiset – osittain kylmän sodan aikainen Etyj ja Nato, johon länsi ankkuroituu? Vai pitääkö, kuten Kudrin ja muut venäläiset sanovat, rakentaa aivan uusi turvallisuusarkkitehtuuri?"

Myös Tiilikainen yllättyi Kudrinin puheenvuorojen sävystä. "Se, miten paljon Kudrin myötäili Putinin linjaa, oli uutta. Hän ei ottanut etäisyyttä virallisesta linjasta."

Presidentti Niinistön mukaan Naton laajentumisella on huomattava merkitys Venäjälle. "Se kuului myös Kudrinin puheessa. Kudrin toisti Venäjän kannan", Niinistö sanoo.

Kudrin totesi Venäjän ajattelevan, että aina, kun Naton raja siirtyy, muuttuu myös lännen ja Venäjän asearsenaalien suhde. "Kun raja muuttuu, muuttuu myös voimasuhde, ja tämä koskee myös aseistusta."

Naton laajenemisen pysäyttäminen vähentäisi jännitteitä Euroopassa, Kudrin sanoi. "Lännen mielipiteissä yliarvioidaan Venäjän uhkaa."

Kudrinin kannat Ukrainan kriisistä ja Venäjän tavoitteista tulivat hyvin selviksi, Tiilikainen sanoo.

"Vaikka Venäjän johdon kannoissa ei ole mitään uutta, tällaisessa keskustelussa ne harvoin tulevat näin selviksi. Venäjä haluaa etupiirejä ja suurvaltojen vetämän maailman, jossa Venäjän erityisasema tunnustetaan."

Anna-Liina Kauhanen HS
Naantali

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat