Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Valtaosa kuntayhtiöiden hallituksista pitää vaihtaa

Tutkimuksen mukaan poliitikot ovat miehittäneet hallituspaikat

Kotimaa
 

Valtaosa kuntien omistamista yhtiöistä joutuu muuttamaan tulevaisuudessa hallituksensa kokoonpanon. Yritysjuridiikan professori Veikko Vahtera Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on tarkastellut kuntayhtiöiden hallitusten kokoonpanoja.

Selvitys on osa Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamaa Kuntayhtiöt lainsäädännön ristiaallokossa -tutkimusta.

Tutkimuksessa perehdyttiin viiden kaupungin (Tampere, Oulu, Jämsä, Imatra ja Seinäjoki) kuntayhtiöihin.

Ne ovat sellaisia osakeyhtiöitä, joissa kunnalla tai kuntayhtymällä on välitön tai välillinen määräysvalta. Kuntayhtiöitä oli toissavuonna yli 1 800.

Yli 60 prosenttia näiden viiden kaupungin kuntayhtiöiden hallituksien jäsenistä oli ehdokkaina edellisissä kuntavaaleissa.

Viime kuussa voimaan astunut uusi kuntalaki vaatii hallituksiin poliitikkojen lisäksi myös liiketoiminnan ammattilaisia.

Lain mukaan hallituksissa pitää olla riittävä toimialan ja liiketoiminnan osaaminen. Laissa on siirtymäaika vuoden 2017 kesäkuuhun.

"Monessa yhtiössä joudutaan vääntämään kättä, sillä osa puolueista joutuu luopumaan poliittisista mandaattipaikoista. Mielestäni yhtiöissä pitäisi muodostaa jatkossa sekahallituksia, joiden jäsenistä osa olisi poliittisia toimijoita ja osa liiketoiminnan ja yhtiön toimialan ammattilaisia. Yhtiön taustalla olevaa kuntaomistajaa ja sen moniarvoista kunnanvaltuustoa ei voi jättää huomiotta", Vahtera sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat