Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Sivariin usein käytännön syistä

Noin seitsemän prosenttia suorittaa siviilipalveluksen. Vain joka kolmas perustelee valintaa vakaumuksella.

Kotimaa
 

Vain runsas kolmannes siviilipalvelukseen hakeneista perustelee valintaansa vakaumuksella. Vajaat kaksi kolmannesta kertoo tärkeimmäksi perusteeksi käytännölliset syyt, kertoo tuore tutkimus.

Nuorista miehistä noin seitsemän prosenttia suorittaa siviilipalveluksen. Siviilipalvelushakemuksia jätettiin viime vuonna noin 2 200.

Fakta

Siviilipalvelukseen hakijoiden määrä pysynyt vakaana

 Siviilipalvelukseen hakijoiden määrä on pysynyt samalla tasolla vuosia. Ikäluokkien pieneneminen on vähentänyt määrää hiukan.

 Palvelusajan kokonaispituus on 347 vuorokautta. Koulutusjakso kestää 28 vuorokautta ja loput on työpalvelusta.

 Koulutusjakso suoritetaan Lapinjärven koulutuskeskuksessa, jossa työskentelee noin 20 ihmistä.

 Työpalvelu suoritetaan työpaikoilla, jotka ovat solmineet sopimuksen Siviilipalveluskeskuksen kanssa.

 Työpalveluspaikka ei voi olla voittoa tavoitteleva yritys. Käytännössä kyseeseen tulevat esimerkiksi valtion ja kunnan yksiköt.

Siviilipalvelukseen hakeutuessa palvelusvelvollinen antaa kirjallisen vakuutuksen siitä, että vakaumukselliset syyt estävät häntä suorittamasta asevelvollisuuslaissa säädettyä palvelusta.

Tutkija Valdemar Kallungin maanantaina julkistettu tutkimus perustuu vuosina 2012–2013 tehtyihin siviilipalvelusmiesten alku- ja loppukyselyihin. Vastaajina oli 1 897 siviilipalvelusvelvollista.

Siviilipalvelukseen voi hakeutua kutsunnoissa, kutsuntojen jälkeen tai varusmiespalveluksen alettua. Kallungin havaintojen mukaan varsinkin kutsuntojen jälkeen ja varusmiespalveluksen aikana siviilipalvelukseen siirtyneet perustelivat valintaansa käytännöllisillä syillä.

Tutkimuksen mukaan vakaumuksellisuuden vaatimus hidastaa siviilipalvelukseen hakeutumista niillä, joilla vakaumusta ei ole. Ilmeisesti monet kokevat muunnetun totuuden kertomisen vaikeaksi.

Siviilipalveluksessa hakijoita houkuttelee erityisesti mahdollisuus yöpyä kotona, normaali työaika ja työkokemuksen saaminen työpalveluksessa.

Varusmiespalveluksessa tutkitut pitivät kielteisimpinä asioina kasarmielämän poikkeavuutta normaalista arjesta, yksityisyyden puuttumista tupaelämässä ja koulutuksen ryhmäkuria.

Siviilipalveluskeskus ylläpitää siviilipalvelusrekisteriä, jossa on noin 25 000 palveluksessa olleen tiedot. Siviilipalveluksen suorittaneille ei ole suunniteltu etukäteen sodan ajan tehtäviä.

Siviilipalveluksen kehittämisessä työ- ja elinkeinoministeriötä auttaa siviilipalvelusasiain neuvottelukunta.

Siviilipalvelusasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Sami Teräväinen kertoo, ettei suunnitteilla ole ottaa siviilipalveluksen suorittaneisiin yhteyttä, kuten Puolustusvoimat teki reserviläiskirjeissä.

"Emme ole sitä tällä hetkellä varsinaisesti miettineet. Sivareiden puolella se menee niin, että Siviilipalveluskeskus tilanteen mukaan ohjaa heitä kriisitilanteissa niihin tehtäviin, missä työvoimaa tarvitaan."

Teräväisen mukaan siviilipalvelukseen liittyviä kriisiajan tehtäviä on tarkoitus miettiä jollain aikavälillä uudestaan.

"Tällä hetkellä asiassa ei ole vireillä mitään. Tehtävät varmaan pysyvät samoina, mutta sitä, miten ne on laissa määritelty, olisi mahdollisesti tarkoitus miettiä uudestaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat