Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koleassa kesäkuussa on paljon hyvää

Viileä kesäkuu helpottaa eläinten oloa ja vähentää ruuhkia sairaalan päivystyksessä

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Serenan sisävesipuistossa on lämmintä, vaikka ulkona sataisi. Veljekset Patrik ja Thomas Kaski ovat matkustaneet Porista pulikoimaan.
Serenan sisävesipuistossa on lämmintä, vaikka ulkona sataisi. Veljekset Patrik ja Thomas Kaski ovat matkustaneet Porista pulikoimaan. Kuva: Laura Mendelin HS

Kesäkuun alkupuoli on ollut tilastollisesti hieman keskimääräistä viileämpi. Kesälomanviettäjiä se ei riemastuta, mutta on viileydessä ihmeen paljon hyvääkin. Se auttaa ainakin terveydenhuoltoa sekä säästää eläinten henkiä.

Esimerkiksi Helsingin Haartmanin päivystyssairaala on säästynyt ruuhkilta.

Artikkeliin liittyvät

"Helteet tuovat mukanaan iäkkäitä potilaita, jotka kärsivät tavallisesti sydämen vajaatoiminnasta tai nestehukasta", kertoo Haartmanin sairaalan ylilääkäri Laura Pikkarainen.

"Helsingissä myös massatapahtumissa sattuu enemmän tapaturmia sen mukaan, mitä kauniimpi sää on. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ihmisiä on paremmalla säällä liikkeellä enemmän."

Nyt Haartmanin sairaalassa on ollut potilaita aika tavalliseen tahtiin. Lämpimämmällä säällä heitä olisi ylilääkäri Laura Pikkaraisen arvion mukaan varmasti enemmän.

Vesipuisto Serenan puistonjohtaja Jouko Järvisen mukaan harmaat kesäkuun päivät eivät haittaa kävijämääriä.

Järvinen ei halua kertoa tarkkoja lukuja, mutta toteaa, että sisävesipuisto on kesäkuussa selkeästi suositumpi kuin ulkovesipuisto.

"Meillä on sekä ulko- että sisävesipuistot. Esimerkiksi viime sunnuntainen sadepäivä heijastui heti sisävesipuistoon: lämmin päivä uikkareissa onnistuu, vaikka järveen ei pääsisikään", Järvinen sanoo.

Jos kesä on erityisen viileä, myös kauppiaat reagoivat ja lämpimällä säällä myytäviä tuotteita saa tavallista halvemmalla. Kaupan liitosta todetaan, että vielä kesä ei kuitenkaan ole ihan niin pitkällä.

Lohdullista viileässä alkukesässä ja auringonpaisteen puuttumisessa on se, että auringonpaisteesta pitäisivät myös ikävästi purevat paarmat. Niitä ei pitäisi harmaassa kesässä erityisen paljoa näkyä.

Viileämpi sää helpottaa myös eläinten oloa. Viikin yliopistollisesta eläinsairaalasta kerrotaan, että akuuttihoitoa on tarvittu vähemmän.

"Toukokuussa on ollut tyypillisesti viikon hellejakso, jolloin meillä on tehohoitopiikki", eläinsairaalan johtaja Jussi Anttila kertoo.

"Tänä vuonna sitä ei ole ollut."

Tehohoitoon tuodaan Anttilan mukaan tuolloin erityisesti pudonneita kissoja ja kyiden puremia koiria.

"Lämpöjakso herättää kyyt. Auringosta nauttivien koiranulkoiluttajien lemmikit ja kyyt sitten törmäävät toisiinsa."

Kissojen karu kohtalo taas johtuu yksinkertaisesti siitä, että lämpimän sään koittaessa ihmiset tuulettavat kerrostaloasuntojaan enemmän.

Anttilaa täydentää vielä eläinlääkäri Jenni Ranki, joka kertoo että koirien lämpöhalvauksia on jouduttu nyt hoitamaan vähemmän.

"Herkimmin lämpöhalvauksia saavat koirat, joilla on ahtaat hengitystiet, erityisen lyhyt kuono tai ylipainoa."

Myös lemmikkien uiminen on nyt turvallisempaa.

"Sinilevämyrkytykset eivät ole vaarana."

Sinilevä ei juuri viileässä viihdy. Hyvä puoli sekin.

Päivän sää 16.6.
Päivän sää 16.6.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat