Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkasopu kohtelee parhaiten pieni- ja keskipalkkaisia

Kuukausipalkat nousevat 16 euroa tai vähintään 0,43 prosenttia. Palkkaratkaisu voi tuoda joillekin yli prosentin korotuksen.

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Palkkaratkaisu laskee espoolaisen Annika Savolaisen (vas.) tuloja muutaman euron. Tuusulalaisen Auli Salmisen tuloihin palkkasopu ei vaikuta. Molemmat pitävät ratkaisua hyvänä.
Palkkaratkaisu laskee espoolaisen Annika Savolaisen (vas.) tuloja muutaman euron. Tuusulalaisen Auli Salmisen tuloihin palkkasopu ei vaikuta. Molemmat pitävät ratkaisua hyvänä. Kuva: Katarina Sällylä HS

Pieni- ja keskipalkkaiset palkansaajat ovat maanantaina solmitun palkkaratkaisun selkeimmät voittajat.

Tämä johtuu lempeämmästä verotuksesta, mutta myös siitä, että alle 3 720 ansaitsevat saavat eurokorotuksen, joka on suosiollisempi matalapalkkaisille kuin prosenttikorotus.

Tästä on kyse

 Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen hallinnot hyväksyivät maanantaina palkkasopimuksen, joka on osa vuonna 2013 solmittua kolmivuotista työllisyys- ja kasvusopimuksesta.

 Sopimuksen mukaan palkan nousevat ensi vuonna 16 euroa tai vähintään 0,43 prosenttia.

 Työntekijät ja työnantajat sopivat myös työttömyysvakuutusmaksun korotuksesta. Molempien maksu nousee 0,5 prosenttiyksikköä.

 Sopimus koskee suoraan noin 1,8 miljoonaa työntekijää, mikä on yli 90 prosenttia palkansaajista. Lähes kaikilla sopimuksen ulkopuolella olevilla aloilla on myös sovittu työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisista matalista palkankorotuksista.

Prosenttikorotus tulee, jos ansaitsee yli 3 720 euroa. Eurokorotus on 16 euroa kuukaudelta, mutta vähintään 0,43 prosenttia. Esimerkiksi osa-aikatyöntekijä, jonka palkka on noin 1 500 euroa kuukaudessa, saa yli prosentin palkankorotuksen. 4 500 euron palkalla korotus on suurin piirtein 0,43 prosenttia.

Prosentti- ja eurokorotuksen eroa kuvaa se, että esimerkiksi 2 000 euron tuloilla 16 euron korotus tuo 0,8 prosentin palkankorotuksen, kun taas 0,43 prosentin korotus kahdestatuhannesta eurosta toisi vain 8,60 euroa.

"Tällä ratkaisulla pystytään parantamaan pienten- ja keskituloisia toimeentuloa", sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Ratkaisu on hyvä pienpalkka-aloilla työskenteleville, mutta toisaalta raskas pienpalkka-alojen työnantajille.

Palkankorotukset maksetaan näin sekalinjalla, koska kymmeniätuhansia pienipalkkaisia työntekijöitä edustavat SAK ja STTK vaativat eurokorotuksia ja korkeasti koulutettuja edustava Akava ja työnantajat halusivat prosenttilinjaa.

Sopimus kohtelee hyvin eri lailla eri aloja: esimerkiksi matalapalkkaisella kiinteistöpalvelualalla sopimus nostaa säännöllisiä ansioita 0,97 prosenttia, kun taas vähän paremmin maksavassa metalli- ja teknologiateollisuudessa korotukset ovat 0,44 prosenttia.

Kovin merkittäviä korotukset eivät kuitenkaan ole edes pieni- ja keskipalkkaisilla.

SAK:n laskelmien mukaan 1 500 euroa ansaitsevien nettoansiot nousevat 28 euroa kuussa, kun mukaan otetaan hallituksen alustavasti lupaaman työtulovähennyksen vaikutus. 3 500 euroa ansaitsevan nettotulot nousevat vain 23 euroa, koska työtulovähennys ei pienennä hänen verotustaan niin paljon kuin pienituloisilla.

Kun katsotaan työllisyys- ja kasvusopimuksen sekä hallituksen kaavailemien veromuutosten yhteisvaikutuksia, kaikkien palkansaajien ostovoima pysyy ensi vuonna suunnilleen ennallaan.

"Palkat ja hinnat ovat suunnilleen samalla tasolla kuin tänä vuonna. Kansantaloutta ei elvytetä ostovoiman kautta", sanoo Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n laskelmien mukaan palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima kohoaan ensi vuonna 0,5 prosenttia, kun mukaan otetaan palkkaratkaisun arvioitu työllisyyden kasvu, ansioiden nousu, inflaatio ja tiedossa olevat veroratkaisut.

Verotuksen progressio kiristyy Lehtisen mukaan hieman eli suurituloisten verotus kovenee suhteessa pienituloisten verotukseen.

Siihen vaikuttavat ennen muuta työtulovähennyksen korotuksen painottuminen pieni- ja keskituloisiin sekä työttömyysvakuutusmaksun korotus.

"Hallitusohjelman mukaan kenenkään palkkaverotus ei vaalikaudella kiristy. Nyt näin kuitenkin uhkaa käydä keskimääräistä suuremmilla palkkatuloilla heti vuonna 2016."

Maanantaina tehty palkkasopimus ei ollut vain palkkasopimus. Siinä sovittiin myös työttömyysvakuutusmaksun korotuksesta niin, että sekä työnantajien että palkansaajien työttömyysvakuutusmaksu nousee 0,5 prosenttiyksikköä. Tämä tuo työttömyysvakuutuskassaan 750 miljoonaa euroa lisää rahaa vuodessa.

Neuvottelujen vaikeimpia osia oli se, miten sopimus kohtelee suurin piirtein samalla tavalla eri aloja.

Etenkin julkinen sektori, etunenässä kunnat, olivat huolissaan, että kuntatyönantajista tulee sopimuksen myötä palkkajohtajia, koska kunnissa toimii paljon matalapalkkaisia.

Lisäksi kunnissa on paljon erilaisia lisiä, joita korotukset myös nostavat.

Jotta lisät eivät lisäisi liikaa työnantajien kustannusta, sopimuksessa sovittiin että ohje- ja taulukkopalkkojen korottaminen tai henkilökohtaisen palkan eri osien korotusvaikutukset eivät saa johtaa yleiskorotuksen ylittäviin henkilökohtaisten palkkojen korotuksiin.

"Tämä oli varsin kallis ratkaisu kunta-alalle", sanoo Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Jalonen arvelee, että palkkasopimus nostaa kunta-alan palkkoja noin sadalla miljoonalla eurolla.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, ettei sopimus ratkaise Suomen kilpailukykyongelmaa.

"Me tarvitsemme joustavampia toimintatapoja yrityksiin, jotta kilpailussa on mahdollista menestyä. Kilpailijamaidemme takaa-ajo kestää vuosia. Tämän sopimuksen varaan ei voida pitkään laskea", huomauttaa Häkämies.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on tyytyväinen syntyneeseen ratkaisuun.

"Sopimus tuo työmarkkinoille vakautta ja ennustettavuutta sekä tukee talouskasvua ja työllisyyttä", Palola sanoo.

Sipilä palkkaratkaisusta: "Kyllä tämä on tarpeeksi maltillinen"
Sipilä palkkaratkaisusta: "Kyllä tämä on tarpeeksi maltillinen"
Pääministeri Juha Sipilä kommentoi tuoretta palkkaratkaisua Naantalin Kultarannassa. Toimittaja: Anna-Liina Kauhanen HS, kuvaaja: Vesa-Matti Väärä.
Stubb: Palkkaratkaisu askel oikeaan suuntaan
Stubb: Palkkaratkaisu askel oikeaan suuntaan
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan palkkaratkaisu on askel oikeaan suuntaan, mutta se on vain yksi osa niistä keinoista, joilla Suomi saataisiin jälleen nousuun. Toimittaja: Anna-Liina Kauhanen HS, kuvaus: Vesa-Matti Väärä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat