Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten alkoholinkäyttö väheni jälleen

Alkoholinkulutus on viime vuosina laskenut tasaisesti

Kotimaa
 

Suomalaisten alkoholinkulutus väheni vuonna 2014, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiistaina julkaisema tilasto. Alkoholijuomien tilastoitu kulutus väheni 9,1 litrasta 8,8 litraan sataprosenttisena alkoholina mitattuna.

Alkoholijuomien ostaminen on vähentynyt tasaisesti viime vuosina. Aiemmin kesäkuussa HS uutisoi, että myös matkustajatuonti vähentyi vuodesta 2013. THL:n erikoissuunnittelija Tuomo Varis kertoo, että luvut kulkevat käsi kädessä. Vaikka ulkomailta tuodaan paljon väkeviä, sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna kaiken alkoholin ostaminen on laskussa.

"Alkoholinkulutus on ollut tasaisen laskevaa, joten tuoreet tiedot eivät yllätä", Varis sanoo.

THL ilmoittaa luvut litroina jokaista 15 vuotta täyttänyttä suomalaista kohti. Tilastointitapa otettiin käyttöön viime vuonna, jotta tiedot olisivat vertailtavissa muiden maiden kanssa. Variksen mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, että 15-vuotiaat ostaisivat alkoholia samoissa määrin kuin täysi-ikäiset.

"Tiedämme vain kokonaiskulutuksen ja jaamme sen 15 vuotta täyttäneiden kesken. Ennen viime vuotta luku kerrottiin asukasta kohti", Varis sanoo.

Helmikuussa THL julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan nuoret juovat alkoholia vähemmän kuin vanhemmat ikäluokat. Täysi-ikäisyyteen mennessä ero oli kuitenkin hävinnyt.

Myös kahden vuoden välein nuorille tehtävän Kouluterveyskyselyn tulokset vuodelta 2013 osoittavat, että alaikäiset juovat entistä vähemmän. THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo uskoo, että valvonnan kiristyminen on vaikuttanut kehitykseen.

"Myymälöissä tarkistetaan ikä entistä paremmin. Myös vanhempien asenteet alkoholin tarjoamiseen ovat kiristyneet, joten alkoholin saatavuus on ylipäänsä hankaloitunut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat