Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp suomi Sipilän sidonnaisuuksia

Kotimaa
 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) sidonnaisuuksista nousi eduskunnassa kiivas väittely, jonka kuluessa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kimpaantui Sdp:lle ja irtaantui tämän oppositiopolitiikasta.

Sdp:n Timo Harakka haukkui aluksi Sipilän pakollisen sidonnaisuusilmoituksen vältteleväksi ja summittaiseksi.

Harakka kaipasi lisävalaistusta erityisesti Sipilän ilmoittamaan Nordea Capital Private -sijoituskorin omistukseen. Harakka päätteli, että kyseessä on kapitalisaatiosopimus, "joka mahdollistaa verosuunnittelun".

"Tämä on oma päätelmäni pääministerin epämääräisestä ja välttelevästi ilmoituksesta", Harakka sanoi.

Räsänen tuohtui kuulemastaan ja nousi puolustamaan Sipilää. "Pidän Harakan ja Sdp:n ulostuloa ikävänä. Omalta osaltani haluan irtisanoutua tällaisesta populistisesta ja henkilöön käyvästä oppositiopolitiikasta, joka sisälsi jopa vihjailuja pääministerin kohdalla veronkiertoon, joka oli täysin asiatonta."

Harakka kuittasi, ettei ole syyttänyt ketään veronkierrosta, mutta lisäsi että "kapitalisaatiosopimukset ovat verosuunnittelun tärkeä kohde sekä että pääoma- että perintöveron osalta".

"Kapitalisaatiosopimuksia ei voi rinnastaa veronkiertoon", Sari Essayah (kd) kiisti välittömästi.

Kapitalisaatiosopimus on vakuutusyhtiön ja asiakkaan välinen sijoitussopimus. Siinä joko asiakas valitsee itse sopimukseen liittyvät sijoitukset tai vakuutusyhtiö päättää, miten asiakkaiden varat sijoitetaan.

Sdp:n Johanna Ojala-Niemelän mukaan ministereiden ilmoitukset ovat tarkkuudeltaan epäyhtenäisiä ja osin ylimalkaisia, varsinkin pääministerin osalta. "Kiinteistöomaisuudesta on vain esimerkkejä ja rahoitusomaisuus määritelty vain merkittäväksi ilman erittelyä."

Harakka epäili, että Sipilän sidonnaisuusilmoitus ei olisi vaatimusten mukainen ja toivoi tämän täydentävän ilmoitustaan.

Sipilä kuunteli keskustelua tarkkana, mutta ei osallistunut siihen. Hän sanoi aiemmin päivällä Politiikan toimittajien lounaalla, että ilmoitus on oikeuskanslerin viraston ohjeiden mukaisesti tehty ja "heidän kuittaamansa". Hän ei aio täydentää ilmoitustaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi, että kyse on sidonnaisuusilmoituksesta, ei varallisuusilmoituksesta. Kun tiedetään instrumentti, johon pääministeri on sijoittanut – tässä tapauksessa Nordea – eturistiriitatilanteita osataan pääministerin toiminnassa arvioida, Vanhanen sanoi.

Sekä Harakka että Jari Myllykoski (vas) kannustivat Sipilää avaamaan sijoituksiaan ja näyttämään esimerkkiä kansalaisille kuinka sijoittamalla osakkeisiin ja rahastoihin voidaan tukea kasvuyritysten rahoitusta.

"Pitää olla rohkea ja näyttää oman rikastumisensa tie", rohkaisi Myllykoski.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat