Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somaliasta saapuvien määrälle ei löydy yhtä syytä

Salakuljetusreitit ja lähimaiden tilanne saattavat vaikuttaa tilanteeseen

Kotimaa
 

Salakuljettajien reittien muuttuminen ja Somalian lähimaiden olosuhteet saattavat vaikuttaa siihen, että Suomeen on saapunut tänä vuonna Somaliasta aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita.

HS.fi kertoi eilen, että somalialaishakijoiden määrä ylittää jo nyt neljän aiemman vuoden kokonaismäärät, vaikka kuluvaa vuotta on vielä puolet jäljellä. Tammi–toukokuussa kaikkiaan 446 somalialaista haki Suomesta turvapaikkaa.

Turvapaikanhakijoiden kokonaismäärä voi kasvaa tänä vuonna suuremmaksi kuin koskaan aikaisemmin Suomessa.

Viimeksi somalialaisia turvapaikanhakijoita tuli Suomeen paljon vuosina 2008–2009. Tällöin heitä saapui vuoden aikana hieman alle 1 200.

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijan Riku Santaharjun mukaan somalialaisten turvapaikanhakijoiden määrän kasvulle ei ole yksiselitteistä syytä.

Somalian viranomaiset eivät kykene takaamaan kansalaisten turvallisuutta. Yhteiskuntaa leimaavat taistelu terroristijärjestö al-Shabaabia vastaan sekä klaanien välinen valtakamppailu.

"Syyt lähtöön ovat edelleen epävakaissa olosuhteissa. Olosuhteet eivät ole kuitenkaan menneet ainakaan huonompaan suuntaan viime vuosien aikana", Santaharju sanoo.

Hänen mukaansa somalialaisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut joissakin Euroopan maissa ja laskenut toisissa.

Myöskään kansanedustaja, Afrikan kriiseissä ulkoministerin erityisedustajana toiminut Pekka Haavisto (vihr) ei usko, että Suomeen tulevien somalialaisten turvapaikanhakijoiden määrän nousu johtuisi maan turvallisuustilanteesta.

Pääkaupungissa Mogadishussa turvallisuus on hänen mukaansa parantunut.

"Enemmän täytyy olla kysymys siitä, että jollain tavalla Euroopan rajalle on helpompi päästä ja Välimeren reitti on tullut Libyan kaaoksen kautta pakolaisille helpommaksi ylittää. Sitä kautta pakolaisvirtaan on tullut myös somalialaisia Eurooppaan tulijoita", Haavisto sanoo.

Olosuhteet Somalian naapurimaissa voivatkin vaikuttaa Eurooppaan lähtöön. Santaharjun mukaan Keniassa on yli 400 000 ja Jemenissä noin 250 000 somalipakolaista.

Tilanne Jemenissä on kiristynyt ja ilmapiiri muuttunut Keniassa kielteiseksi niin, että osa somalialaisista haluaa pois maasta.

"Al-Shabaabin iskut Keniassa ovat johtaneet siihen, että politiikassa on otettu kantaa, että somalialaisten olisi aika lähteä kotiin. Somalialaisten diaspora pyrkii auttamaan siinä, että he pääsevät lähtemään jonnekin muualle."

Somaliasta ei voi paeta turvallisia ja laillisia väyliä pitkin, huomauttaa viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta Suomen Pakolaisavusta.

"Ihmisten on pakko turvautua salakuljettajiin. Silloin on pitkälti heidän armoillaan, eikä pysty etukäteen sanomaan, mihin matka päättyy. Monet luulevat tulevansa Ruotsiin, mutta he päätyvätkin Suomeen."

Suomen somalialaisten liiton mielestä Suomeen on nykyisin käytännössä mahdoton päästä perheenyhdistämisen kautta, sillä sääntöjä on kiristetty.

"Tämä osaltaan vaikuttaa varmasti siihen, että täällä jo oleskelevien sukulaisten luokse pyritään sen reiteistä vaarallisimman eli Välimeren ihmissalakuljettajien kautta", liiton tiedottaja Erja Säkkinen sanoo.

Säkkinen korostaa, ettei Somalian turvallisuustilanne ole olennaisesti parantunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat