Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta aikoo kaataa vaalipiirimuutoksen

Keskusta ja perussuomalaiset estävät vaalipiirien vähentämisen

Kotimaa
 
Mikko Stig Lehtikuva
Perussuomalaisten Sampo Terho eduskunnan täysistunnossa tiistaina.
Perussuomalaisten Sampo Terho eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Vaalien yli lepäämään jätetty perustuslain muutos vaalipiirien määrästä näyttää kaatuvan uuden eduskunnan käsittelyssä. Perustuslain muutosesityksen mukaan vaalipiirien määräksi tulisi 9–12, kun nykyään vaalipiirejä pitää olla vähintään 12 ja enintään 18.

Tällä hetkellä vaalipiirejä on eduskuntavaaleissa 12.

Eduskunta lähetti tiistaina esityksen perustuslain muuttamisesta lähetekeskustelun jälkeen uuteen perustuslakivaliokuntaan.

Keskustelussa kävi selväksi, että keskusta ja perussuomalaiset aikovat kaataa lain. Tämän takia perustuslakivaliokunta antaa esityksestä hylkäävän mietinnön.

Lain hyväksyntä vaatisi uudessa eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön.

Vaalipiirien määrällä haetaan tasapainoa poliittisen suhteellisuuden ja alueellisen edustavuuden turvaamiseksi eduskuntavaaleissa.

Keskeistä asiassa on, että vaalipiirien alaraja turvaa alueellisen edustavuuden ja yläraja ideologisen edustavuuden. Lisäksi haarukka on tarpeeksi laaja, jotta perustuslakia ei aina tarvitse muuttaa, sanoi vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula.

Toisin sanoen, jos vaalipiirejä on vähän, niistä tulee maantieteellisesti isoja, jolloin syrjäisistä maakunnista on vaikea saada edustajia eduskuntaan.

Muun muassa Krista Kiuru (sd) epäili, että tämä voisi johtaa äänestysaktiivisuuden laskemiseen.

Jos vaalipiirejä on paljon, niiden väestömäärä jää pieneksi, jolloin äänikynnys nousee korkeaksi. Silloin pienten puolueiden on vaikea saada edustajia läpi missään.

Edellinen perustuslakivaliokunta päätyi 9–12 vaalipiirin haarukkaan, mutta tiistaina eduskunnassa se sai arvostelua niskaansa.

Suurista puolueista kokoomus kannattaa uudistusta, samoin vihreät ja kristillisdemokraatit.

Erityisesti satakuntalaiset edustajat vastustavat muutosta yli puoluerajojen. Satakunnan vaalipiiri on yhdistymisvaarassa, jos vaalipiirejä nykyisestä vähennetään.

Moni edustaja toivoi, että vaalipiiriuudistus palautettaisiin parlamentaariseen valmisteluun ja asia saataisiin päätökseen tällä vaalikaudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat