Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomelta edustaja Latviaan Naton infosotakeskukseen

Latvian osaamiskeskus on sotilasliitto Naton uusin

Kotimaa
 
Vesa Virtanen
Vesa Virtanen

Suomi lähettää edustajan Naton strategisen viestinnän osaamiskeskukseen Latviaan syksyllä. Osaamiskeskus seuraa ja tutkii viestintää ja informaatiosodankäyntiä maailman kriiseissä ja tuottaa tutkimustietoa Naton ja muiden tahojen käyttöön.

Suomen edustajaksi Latvian pääkaupungissa Riiassa sijaitsevaan keskukseen lähtee Turvallisuuskomitean erikoistutkija Antti Sillanpää.

Fakta

Keskukset toimivat itsenäisesti

 Naton osaamiskeskukset ovat itsenäisesti toimivia yksiköitä, jotka saavat rahoituksensa osallistuvilta jäsenvaltioilta. Täysjäseneksi hyväksytään Naton jäsenmaita ja avustaviksi jäseniksi maita, jotka eivät kuulu Natoon.

 Osaamiskeskuksia ryhdyttiin ideoimaan vuonna 2003, ja ensimmäinen perustettiin vuonna 2005. Vuonna 2015 niitä on 24, joista kolmelta on Naton myöntämä muodollinen pätevyys vielä myöntämättä.

 Osaamiskeskusten henkilöstömäärä vaihtelee neljästä 97:ään.

"Asiasta on suullinen sopimus, ja tavoitteena on, että edustaja olisi mukana avajaisissa elokuun loppupuolella", kertoo turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Virtanen.

"Edustajan toimikausi on kaksi vuotta."

Edustajan palkkakustannukset katetaan ulkoministeriön kriisinhallintabudjetista.

Sotilasliitto Natolla on yhteensä 21 osaamiskeskusta, joista Latvian osaamiskeskus on uusin. Suomesta on edustajia myös Tallinnassa sijaitsevassa kyberturvallisuuskeskuksessa sekä matalan veden taisteluiden osaamiskeskuksessa Saksassa.

Latvian osaamiskeskus kertoo sivuillaan keskittyvänsä kolmeen osa-alueeseen: tutkimustyöhön, kouluttamiseen sekä yleiseen oppijärjestelmien kehittämiseen.

Latvia käynnisti keskuksen perustamistyön jo helmikuussa 2013, mutta Ukrainan tilanne vuoden 2014 alusta lähtien on tuonut informaatiosodankäynnin ajankohtaiseksi.

Strateginen viestintä ei tarkoita suoranaisesti informaatiosodankäyntiä, vaan se sisältää myös paljon muuta viestintää.

Tyypillisinä esimerkkeinä strategisesta viestinnästä pidetään rauhanturvaoperaatioiden osana tehtävää olojen vakauttamista viestinnän avulla. Tähän kuuluu niin yhteydenpitoa kriisimaan siviileihin kuin vaikuttajaviestintää eli kansankielellä lobbausta. Strateginen viestintä on pitkän aikavälin toimintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat