Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n lukijat: Vanhempi ei saa juoda lapsen seurassa

Alkoholi jakoi mielipiteitä HS:n vanhemmuuskyselyssä

Kotimaa
 
Laura Oja
Hertta Haaslahti, Bertta Airas, Hanna Haaslahti, Estrid Airas ja Frida Hultcrantz-Airas viettivät kesäpäivää Kaivopuistossa. Äitien mielestä vanhemmat voivat nauttia lapsen seurassa alkoholia rajat tietäen.
Hertta Haaslahti, Bertta Airas, Hanna Haaslahti, Estrid Airas ja Frida Hultcrantz-Airas viettivät kesäpäivää Kaivopuistossa. Äitien mielestä vanhemmat voivat nauttia lapsen seurassa alkoholia rajat tietäen. Kuva: Laura Oja

Lähes kolmasosa HS:n vanhemmuuskyselyn vastaajista katsoo, että vanhempi voi nauttia lapsen seurassa enemmän kuin pari annosta alkoholia.

Vastaajista 29 prosenttia oli asiasta samaa tai jokseenkin samaa mieltä. Vastakkainen mielipide oli 64 prosentilla.

Tästä on kyse

 HS esitti verkkokyselyssä lukijoille vanhemmuudesta 15 väitettä, joihin vastaajat ottivat kantaa. Kyselyyn vastasi noin 20 000 ihmistä.

 Kyselyyn voi yhä vastata osoitteessa hs.fi/vanhemmuuskysely.

Kyselyyn vastasi noin 20 000 ihmistä.

Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen asiantuntija, sosiaalipsykologi Anja Saloheimo odotti, että alkoholiin suhtautuminen olisi ollut kyselyssä ehdottomampaa. Vastauksissa ei tosin näy, olisiko toinen vanhempi juomatta, jos toinen juo.

"On myös ihan eri asia, että juo ruokapöydässä lasillisen viiniä kuin että istuu ja lipittää humaltumistarkoituksessa olutta tai väkevämpiä juomia", hän huomauttaa.

Lapset eivät yleensä halua nähdä vanhempiaan humalassa, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki.

"Pienemmän lapsen osalta tulee kysymykseen, ovatko vanhemmat kykeneviä huolehtimaan turvallisuudesta."

Isommallekin lapselle vanhempien humaltuminen ja persoonallisuuden muuttuminen saattaa aiheuttaa pelkoja.

"Tässä on monella kohtuukäyttäjälläkin pohtimista, että sen, minkä itse kokee iloisena juhlintana, lapsi voi kokea ärsyttävänä, hämmentävänä tai pelottavana", Pajamäki sanoo.

Projektikoordinaattori Janne Takala A-klinikkasäätiöstä kehottaakin miettimään juhlinnan tapoja lasten näkökulmasta: sysätäänkö lapset sivuun juhlinnasta aikuisten alkoholinkäytön seurauksena vai pääsevätkö he juhlasta osalliseksi?

Säätiön teettämän kyselyn mukaan 82 prosenttia 12–18-vuotiaista nuorista hyväksyi aikuisilta kohtuullisen alkoholinkäytön. Sen sijaan humalajuominen ei nuorten mielestä kuulu kotiin. Mukavimmillaan vanhemmat ovat selvin päin.

Jyrkimmin alkoholinkäyttöön suhtautuvat nuoret, joiden vanhemmilla on päihdeongelmia. "Heille olutpullon sihahdus voi merkitä sitä, että tulossa on riitoja ja ikäviä asioita."

Kaivopuistossa piknikillä tyttärensä kanssa olleen Hanna Haaslahden mielestä lapset ymmärtävät, että aikuiset juovat välillä alkoholia. Vanhemman pitää pystyä olemaan vanhempi, mutta alkoholinkäyttöön ei tarvitse ottaa nollatoleranssia, hän sanoo.

Frida Hultcrantz-Airaksen mielestä vanhemmat voivat lasten kanssa juhliin osallistuessaan sopia, kumpi vanhemmista saa nauttia alkoholia ja kumpi pysyttelee selvin päin.

"Täytyy tuntea henkilökohtaiset rajat", hän lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat