Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö suosittelee: Vältä istumista kun voit

Liiallinen istuminen voi johtaa sydänsairauksiin tai masennukseen

Kotimaa
 

Istuminen heikentää suomalaisten terveyttä monin tavoin, selviää sosiaali- ja terveysministeriön laatimista kansallisista suosituksista istumisen vähentämiseksi.

Suosituksista käy ilmi, että aikuiset suomalaiset istuvat, makaavat tai seisovat paikoillaan yli kolme neljäsosaa valveillaoloajastaan.

Iän myötä istuminen lisääntyy entisestään, ja erityisesti iäkkäillä miehillä riski kaatumiseen kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän he istuvat.

Suositusten mukaan päivittäinen, runsas ja yhtäjaksoinen istuminen ovat yhteydessä muun muassa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin, masennukseen sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin.

Yli yhdeksän tuntia päivässä istuvilla suomalaisilla istuminen on yhteydessä lihavuuteen ja unen riittämättömyyteen.

Ministeriön laatimissa suosituksissa istumista ja paikallaan oloa kehotetaan välttämään aina, kun se on mahdollista.

Istumista voi vähentää esimerkiksi kulkemalla ainakin osan työ- tai koulumatkasta kävellen tai pyörällä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös työtapoihin ja asentoihin. Vapaa-ajallakin esimerkiksi televisiota katsellessa olisi hyvä vaihtaa asentoa usein ohjelman aikana.

Istuminen ei ole vain aikuisten ongelma. Suositusten mukaan yläkouluikäiset viettävät päivästään lähes yhtä paljon aikaa istuen kuin aikuiset. Vanhempien kannustus ja esimerkki vaikuttavat suositusten mukaan myönteisesti lasten liikkumiseen.

Jokainen voi vähentää omaa istumistaan liikkumalla säännöllisesti, ministeriö muistuttaa.

Liiallinen istuminen ja sen tuomat ongelmat tulisi suositusten mukaan ottaa huomioon myös esimerkiksi rakennus- ja liikennesuunnittelussa sekä julkisten tilojen suunnittelussa lisäämällä seisomismahdollisuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat