Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisadoptioita ei tehdä perintösyistä

Kotimaa
 

Siviilioikeuden professorin Urpo Kankaan mukaan laki asettaa tiukat edellytykset sille, että aikuisen adoptoiminen on mahdollista.

Täysikäinen voidaan adoptoida, jos on selvitetty, että hän on ollut alaikäisenä adoptiota hakevan hoidettavana ja kasvatettavana. Heidän välilleen on pitänyt muodostua lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattava suhde.

Adoptio voi Kankaan mukaan lykkääntyä siksi, että uusperheen vanhemmat ovat eläneet avoliitossa, eikä toinen puoliso ole voinut siksi adoptoida toisen biologista lasta. Kun he menevät myöhemmin naimisiin, lapsi on voinut jo ehtiä aikuisikään.

Kankaan mukaan sijaisperheet saattavat välttää adoptiota myös siksi, että he saavat suhteellisen hyvän korvauksen siitä, että huolehtivat huostaan otetuista lapsista.

"Vaikka sijaisperheen ja lapsen välille olisi syntynyt hyvin lämmin suhde, joka oikeuttaisi adoptioon, sitä saatetaan lykätä toimeentulon turvaamiseksi."

Adoption myötä lapsi saa oikeuden periä ottovanhempansa ja heidän sukulaisensa. Kangas ei kuitenkaan usko, että aikuisadoptioihin ryhdytään perintöön liittyvistä syistä.

"Adoptiota tuskin harkitaan verosuunnittelukärki edellä. Ei edes aikuisadoptioissa tarkoituksena ole lapsen saattaminen perillisasemaan, vaan vahvistaa lapsen ja vanhemman välinen suhde. Siinä on paljon muutakin, kuten emotionaalista yhteyttä, vanhemmuutta, isovanhemmuutta ja läheisyyttä."

Valtaosa aikuisista adoptoitavista on syntynyt Suomessa. Ulkomaisissa adoptioissa voi olla kyse siitä, vanhempi on asunut ulkomailla esimerkiksi kehitysyhteistyössä ja ottanut siellä adoptiolapsen, Kangas sanoo.

Kyse voi olla myös perheenyhdistämisestä, jolloin esimerkiksi Suomessa asuva somalialainen adoptoi ulkomailta veljensä lapsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat