Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Umpilisäkkeen leikkaus on yleensä tarpeeton

Tutkijat osoittivat, että antibioottihoito on tehokas vaihtoehto umpilisäkkeen poistamiselle

Kotimaa
 

Suomessa tehdään vuosittain jopa 3 000 tarpeetonta umpilisäkkeen poistoleikkausta. Kansallisen suurtutkimuksen mukaan valtaosa lievästi tulehtuneista umpilisäkkeistä voidaan hoitaa leikkauksen sijaan antibiooteilta.

"Tulokset muuttavat radikaalisti ajattelutapaa umpilisäkkeen tulehduksen hoidosta. Niin lääkärit kuin maallikotkin ovat ajatelleet yli sadan vuoden ajan, että umpilisäkkeen tulehdus on kirurginen hätätilanne, jolloin potilas pitää leikata vuorokauden ajasta riippumatta", kertoo APPAC-tutkimuksen johtaja, päivystyskirurgian ylilääkäri Paulina Salminen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

APPAC-tutkimukseen osallistui yli 500 potilasta kuudesta eri sairaalasta vuosina 2009–2012.

Turkulaisjohtoisen tutkimuksen tulokset esiteltiin uusimmassa Journal of American Medical Assosiation -julkaisusarjassa.

Potilaat jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toisen ryhmän potilaat leikattiin ja toisen ryhmän potilaat saivat kymmenen päivän antibioottikuurin. Heille annettiin kolmen päivän ajan suonensisäistä antibioottia sairaalassa. Kotiuduttuaan he saivat vielä viikon antibioottikuurin.

Yli 70 prosenttia antibioottihoidon saaneista potilaista ei tarvinnut vuoden seurannan aikana leikkaushoitoa. Lääkehoidon teho oli siis huomattava. Tutkijoiden tärkein havainto oli kuitenkin se, että lääkehoidosta ei aiheutunut vakavia komplikaatioita silloin kun se ei tehonnut tulehdukseen.

"Nyt tiedämme, että antibiootti on turvallinen ensisijainen hoitomuoto. Jos lääkehoito ei tehoa tai tulehdus uusiutuu, potilas voidaan hoitaa leikkaamalla", Salminen sanoo.

Osa umpilisäkkeen tulehduksista pitää vastedeskin leikata. Näitä umpilisäkkeen puhkeamiseen johtavia komplisoituneita tulehduksia on tapauksista noin viidennes. Tutkimuksen mukaan ne pystytään havaitsemaan tietokonetomografiatutkimuksella lähes sataprosenttisesti.

Tutkijat aikovat julkaista jatkotutkimuksen antibioottihoitojen kustannuseduista.

"Suoria säästöjä saadaan tietenkin leikkauksen vähentämisestä, mutta siitä saadaan myös epäsuoria säästöjä vaikkapa sairauslomapäivien vähenemisen kautta", Salminen kertoo.

Umpilisäkkeen poistoleikkaus on Suomen yleisin päivystysleikkaus, ja sen kustannukset ovat noin 3 500 euroa. Jos leikkauksia jää tekemättä 3 000, yhteiskunta voi säästää leikkauskuluissa yli 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Antibioottihoitojen yleistyminen hoitosuositukseksi kestää vielä jonkin aikaa, sillä tutkijat joutuvat vielä selvittämään muun muassa hoitomuotoon sopivan antibioottimäärän. Tutkimuksessa käytettiin monikirjoista antibioottia, jonka kuurin pituutta voidaan ehkä lyhentää.

Tutkijat aikovat myös selvittää sen, miten suuri osa tulehduksista paranee itsestään.

"Jo nyt on tiedossa se, että osa tulehduksista paranee spontaanisti ilman leikkausta tai lääkitystä", Salminen kertoo.

APPAC-tutkimukseen osallistuivat Tyksin lisäksi Tampereen ja Oulun yliopistosairaalat sekä Jyväskylän, Mikkelin ja Seinäjoen keskussairaalat.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat