Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran rahareikä huoletti eduskuntaa

Vasemmisto ihmetteli, miksei hallitus halua lisätä työllisyysmäärärahoja

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi keskiviikkona eduskunnassa, että hallitus tekee päätöksen autoveron alentamisesta vielä kesäkuun aikana.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi keskiviikkona eduskunnassa, että hallitus tekee päätöksen autoveron alentamisesta vielä kesäkuun aikana. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Hallitus antoi eduskunnalle keskiviikkona lisätalousarvion, joka lisää valtion lainanottoa 56 miljoonaa euroa. Nettolainanotto tulee vähenemään tänä vuonna viime vuodesta, mutta vain hyvin vähän.

Suunta on oikea mutta vauhti hidas, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi lähetekeskustelussa.

Fakta

Lisätalousarvio pähkinänkuoressa

 Valtion tulot vähenevät miljoonalla eurolla ja menot kasvavat 55 miljoonalla eurolla. Lisävelan tarve on 56 miljoonaa euroa.

 Valtionvelan korkomenot pienenevät 173 miljoonalla eurolla.

 Talvivaaran kaivoksen pelastamiseksi osoitetaan 112 miljoonaa euroa.

 Eduskunnan peruskorjaukseen annetaan 10 miljoonaa euroa lisää.

 Elatustukeen, työttömyysturvaan ja vuorotteluvapaakorvauksiin tulee 73 miljoonaa euroa lisää.

 Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden menoihin lisätään 20 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen määrärahan lisäys on 112 miljoonan pääomitus Talvivaaran kaivoksen jatkamiseksi. Epätietoiset kansanedustajat kyselivät hallitukselta, näkyykö valtion tukiohjelmalle loppua lainkaan vai jatkuuko rahan kylväminen loputtomiin.

"Onko riski, että joudumme edelleen antamaan valtion rahoista vielä lisää, vai loppuuko se nyt tähän?" tiivisti Rkp:n Anna-Maja Henriksson.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) todisteli eduskunnalle samat vaihtoehdot, jotka hän kertoi julkisuuteen tiedotustilaisuudessa aamupäivällä.

"Päätöksiä ei voida enää siirtää, nyt on ratkaisujen aika. Veronmaksajien piikki ei voi olla loputtomasti auki. Talvivaara kuluttaa 12 miljoonaa kuukaudessa veronmaksajien rahoja."

Tavoitteena on edelleen kaupallisesti kannattava ratkaisu eli kaivostoiminnan jatkuminen.

"Rempalleenkaan Talvivaaraa ei voi jättää, se ei olisi vastuullista", Rehn totesi.

Hallitus varautuu myös siihen, että kaivos joudutaan sulkemaan valtion kustannuksella. Kustannukset olisivat Rehnin mukaan vähintään 300 miljoonaa euroa.

Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoi, että jos Talvivaara osoittautuu kannattamattomaksi tulevaisuudessa, valtion on otettava vastuu paitsi ympäristöstä myös ihmisistä, joita uhkaa siinä tilanteessa työpaikkojen menetys.

Talvivaaran kohtalon jäädessä auki eduskunnan vasemmistosiipi keskittyi lisätalousarvion puutteisiin. Arviosta puuttuivat lisäykset työllisyysmäärärahoihin. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi odottaneensa, että hallitus ryhtyy toimiin työllisyystilanteen parantamiseksi.

Rinteen mukaan usean ely-keskuksen alueella palkkatukijaksoja ei voida jatkaa, starttirahat, sanssikorttirahat ja nuorisotakuurahat ovat lopussa ja virkamiehiä on ohjeistettu, mitä priorisoidaan ja mitä ei.

"Rahaa tarvitaan nopeasti", Rinne totesi.

"Ei voi kuin ihmetellä toimettomuutta, jolla hallitus suhtautuu työllisyyden hoitoon. Määrärahat ovat loppu, Pohjois-Pohjanmaalta ovat olleet loppu yli kuukauden ajan jo", Hanna Sarkkinen (vas) jatkoi. "Tarvitaan aito työllisyyden hoitoon keskittyvä lisätalousarvio."

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) myönsi huolen aiheelliseksi. Hän sanoi valiokunnan pyytäneen ely-keskuksilta selvityksiä rahatilanteesta.

Stubb oli kuitenkin haluton lisäämään työllistämismäärärahoja. Hän sanoi, että Suomen yhdeksän prosentin työttömyydestä kahdeksan prosenttia on "rakenteellisen työttömyyden loukossa". Hän uskoi, että kasvu parantaa työllisyyttä.

Sari Essayah (kd) huomautti, että palkkatukirahat ovat loppu, koska palkkatuen enimmäismäärää on nostettu 1 300 eurosta 2 000 euroon, jolloin rahat riittävät entistä pienemmälle joukolle. Entinen työministeri Lauri Ihalainen (sd) piti välttämättömänä, että ensi vuoden 110 miljoonan euron työllisyysmäärärahojen leikkaus perutaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat