Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metropoliitta Ambrosius: Naispappeutta pelätään

Konstinopolin patriarkka antoi varoituksen piispa Irja Askolan viemisestä alttariin

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Helsingin ortodoksisen hiippakunnan metropoliitta Ambrosius.
Helsingin ortodoksisen hiippakunnan metropoliitta Ambrosius. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Konstantinopolin patriarkka antoi varoituksen Helsingin ortodoksisen hiippakunnan metropoliitalle Ambrosiukselle, sillä tämä vei maaliskuussa pidetyssä liturgiassa Uspenskin katedraalin alttariin Helsingin luterilaisen kirkon piispan Irja Askolan.

Ortodoksikirkon ekumeenisen patriarkaatin pyhän synodin eli korkeimman hallintoelimen mukaan alttariin saavat mennä vain liturgisten tehtävien toimittajat.

Synodin mukaan luterilaisen kirkon naispiispan läsnäolo alttarissa on "epäkanonista ja epäkorrektia".

"Ulkopuolisten meneminen alttariin ei ole ainoastaan ei-suotavaa vaan selvästi kielletty. Naishenkilöiden alttariin meneminen on sekä kanonisen perinteen että kirkon järjestyksen mukaan kielletty. Poikkeuksen tästä tekevät nunnat, jotka voivat mennä alttariin viemään kynttilöitä ja lampukoita tai mennä sinne koristamaan tai puhdistamaan alttaria", synodin päätöksessä sanotaan.

Itä-Suomen yliopiston kirkkohistorian lehtorin Teuvo Laitilan mukaan on täysin poikkeuksellista, että suomalaispiispa saa varoituksen ortodoksisen kirkon ekumeeniselta patriarkaatilta.

HS tavoitti puhelimitse metropoliitta Ambrosiuksen keskiviikkona tämän kesälomamatkalta Romaniasta.

"Mielestäni kyseessä ei ollut varoitus vaan kannanotto. On aika selvää, että Konstantinopolin patriarkka elää kirkollisessa kehityksessä eri aallossa kuin me täällä Suomessa. Itä-Euroopan maissa ei vielä oikein ole opittu ekumeniaa, koska siellä on eletty niin pitkään ortodoksisessa monokulttuurissa."

Konstantinopolin patriarkka otti asiaan kantaa, koska Suomen ortodoksisen kirkon johtaja arkkipiispa Leo kirjoitti patriarkaatille Askolan viemisestä alttariin.

Omassa tiedotteessaan arkkipiispa Leo tuomitsi alttarivierailun jo maaliskuussa. Hänen mukaansa Askolan läsnäolo ortodoksipapin vihkimistilaisuudessa oli vastoin ortodoksisen kirkon oppeja.

Ambrosiuksen mielestä Askolan alttarihuoneessa olossa ei ollut mitään epäkorrektia.

"Minä itse hänet sinne kutsuin. Hän oli alttarihuoneessa katsomassa, kuinka pappi vihitään kirkossamme. Hän ei osallistunut toimitukseen. Minusta tämä on tärkeää vuorovaikutusta ja Suomen oloissa aivan normaalia kirkon edustajien kanssakäymistä."

Arkkipiispa Leon ja metropoliitta Ambrosiuksen erimielisyydestä huolimatta Suomen ortodoksisen kirkon sisällä ei Ambrosiuksen mielestä ole meneillään oppiriitaa.

"Tämä ei ole oppiriita. Kysymys on ortodoksisen kirkon avoimuudesta, että haluammeko gettoutua vai suuntautua tulevaisuuteen."

Metropoliitta toivoo jatkossakin näkevänsä ekumeniaa kristillisten kirkkokuntien välillä.

"Ortodoksisella kirkolla on Suomessa hienot välit luterilaiseen kirkkoon. Näitä välejä on tärkeää ylläpitää."

Metropoliitta Ambrosius ei suoraan ota kantaa kysymykseen siitä, oliko suurin ongelma juuri luterilaisen kirkon piispan Askolan sukupuoli.

"Ortodoksisessa maailmassa on havaittavissa tietynlaista feminismifobiaa. Naispappeutta pelätään, vaikka asia on ortodoksisessa kirkossa avoin kysymys. Meillä ei ole otettu sellaista kantaa, että ei koskaan naispappeja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat