Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historioitsijat tarjoavat apua konfliktien ratkaisuun

Martti Ahtisaari: Oikea tieto historiasta auttaa rauhanvälityksessä

Kotimaa
 
Veli-Pekka Leppänen
Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari

Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja

Kriisien sovittelijat kaipaavat tuekseen oikeaa tietoa historiasta, todettiin historiantutkijoiden seminaarissa Helsingin yliopistolla keskiviikkona.

"Balkanilla kaipasin eniten tuekseni historioitsijoiden tuottamaa varmaa tietoa ja objektiivista pohjaa, jonka vastapuolet olisivat voineet yhdessä tunnustaa ja hyväksyä", sanoi presidentti Martti Ahtisaari valottaessaan työtään Balkanin sodan selvittelyssä 2000-luvun taitteessa.

"Kosovossa minun piti sitten itse sanella se osapuolille", hän sanoi.

Seminaarissa puitiin historioitsijoiden mahdollisuuksia lähentää väkivaltakonfliktien osapuolia ja estää historian väärinkäyttöä osana psykologista sodankäyntiä.

Työstään Nobelin rauhanpalkinnon saanut Ahtisaari antoi esimerkkejä kriisitilanteista paitsi Balkanilla myös Syyriassa ja Etelä-Afrikassa, joissa historiantutkimuksen tausta-apua olisi kipeästi tarvittu.

Tilaisuudessa etsittiin tapoja hyödyntää historiantutkijoiden asiantuntemusta kriisien sovittelussa ja jälkihoidossa. Aloitteen seminaariin oli tehnyt poliittisen historian dosentti, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), joka pohjusti hanketta yhdessä historiantutkijoiden ja -järjestöjen kanssa.

"Kun historialla toistuvasti lietsotaan ja vahvistetaan konflikteja, ajatus on nyt kääntää asetelma päinvastoin: että historiantutkijat auttaisivat yhteentörmäysten purkamista", Tuomioja kuvaa. Hänen mukaansa maailmalla velloo useita pitkäaikaisia, ratkaisemattomia ristiriitatilanteita.

"Turkki ja Armenia 1915, Japanin ja Kiinan ja Korean vanhat konfliktit, Baltian ja Venäjän keskinäishistoria, Kypros", hän luetteli.

Seminaarissa perustettiin Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys. Siitä on tarkoitus tulla kansainvälinen verkosto, joka kokoaa yhteen historioitsijoita ja tarjoaa heidän asiantuntemustaan ja apuaan rauhanvälityksessä.

"Tämä on varteenotettava yritys luoda kansainvälistä yhteistyötä ja tuoda historia mukaan konfliktien ratkaisuun. Siinä ajetaan myös avoimuutta ja vapaata pääsyä arkistoihin", sanoi Historian ystävien liittoa johtava Janne Virkkunen.

Hän rinnasti hankkeen laajasti toimivaan Toimittajat ilman rajoja -järjestöön.

Virkkusen ohella uuden yhdistyksen hallitukseen tulivat muun muassa Heikki Talvitie ja Pilvi Torsti, ja puheenjohtajaksi valittiin Tuomioja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat