Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisena adoptoitu kertoo, mitä äiti ja isä merkitsevät

Suomessa tehdään vuosittain satakunta aikuisadoptiota

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Erja Kanasen sijaisvanhemmat halusivat adoptoida Kanasen 43-vuotiaana. Kanasen biologinen äiti oli kuollut vähän aikaa sitten, ja kysymys tuli yllättäen. "Piti vetää henkeä ja kysyä, saako miettiä yön yli. Googletin, onko se edes mahdollista."
Erja Kanasen sijaisvanhemmat halusivat adoptoida Kanasen 43-vuotiaana. Kanasen biologinen äiti oli kuollut vähän aikaa sitten, ja kysymys tuli yllättäen. "Piti vetää henkeä ja kysyä, saako miettiä yön yli. Googletin, onko se edes mahdollista." Kuva: Mika Ranta HS

Matka oli pitkä ja sen varrella oli tietöitä. Sen Erja Kananen muistaa heinäkuussa 1972 tekemästään matkasta kuopiolaisesta lastenkodista lieksalaiseen maataloon.

Kuusivuotiaalle tytölle oli sanottu, että "sulle on paikka" ja lykätty autoon. Sijaisperheeseen ei ollut tutustuttu etukäteen. Perillä odottivat Aili ja Lauri Immonen, joista tuli vasta 36 vuotta myöhemmin Kanasen adoptiovanhemmat.

"En tiennyt, oliko perheessä muita lapsia. Olin jo siinä vaiheessa kiertänyt paikkoja ja olin helppo sopeutumaan. Olin tyytyväinen, kun joku minut huoli", Kananen kertoo.

Pitkään Immoset olivat tytölle täti ja setä, eivät äiti ja isä.

Lasten adoptioista puhutaan paljon, mutta harva tietää, että Suomessa tehdään vuosittain myös aikuisadoptioita. Vuonna 2014 perheet adoptoivat vähän alle sata täysi-ikäistä, joista noin neljäsosa oli jo yli 40-vuotiaita.

"Aikuisadoption edellytyksenä on se, ettei adoptioita ole syystä tai toisesta voitu vahvistaa vielä silloin, kun lapsi on ollut alaikäinen", siviilioikeuden professori Urpo Kangas sanoo.

Aikuinen adoptoidaan useimmiten uusperheeseen tai sijaisperheeseen. Viime vuonna useimmissa tapauksissa vanhempina oli adoption jälkeen biologinen äiti ja ottoisä. Toiseksi yleisin oli perhe, jossa vanhempina olivat ottoäiti ja -isä.

Erja Kananen oli huostaan otettu kolmevuotiaana. Äiti joi, eikä 1960–70-luvuilla ollut tavallista, että isä olisi ruvennut kolmen lapsen yksinhuoltajaksi.

Sijaisperheessä asuessaan Erja tapasi muutaman kerran isää. Sijaisvanhemmat kysyivät kerran, voisiko Erjan adoptoida. Isä toivoi, että ei.

"Se oli minulle merkki siitä, että isä välittää, vaikkei pystynyt huolehtimaan meistä. Minulla oli jo vanhemmat, enkä halunnut vaihtaa sukunimeä. Halusin olla Miettinen, en Immonen."

Biologisen äitinsä Kananen tapasi huostaanoton jälkeen vasta aikuisena. Äiti oli yrittänyt käydä lastenkodissa, mutta häntä ei päästetty juovuksissa sisälle. Kananen selvitti äidin tiuhaan vaihtuvan kotiosoitteen, jossa tuntematon mies avasi ensin oven.

"Hän tunnisti minut ulkonäöstä ja sanoi, että sinä olet Siirin tyttö. Oli liikuttava hetki, kun 18-vuotias neiti ja alkoholistiäiti tapasivat toisensa. Tunteenpurkauksia oli puolin ja toisin."

Kananen tapasi äitiään silloin tällöin, kunnes tämä kuoli 2008. Myös hänen lapsensa tapasivat biologisen isoäidin.

"Hän oli pahoillaan siitä, mitä oli tapahtunut, mutta ei selitellyt mitään."

Lapsen adoptio voi venyä siksi, että biologiset vanhemmat kieltävät sen sijaisvanhemmilta.

"Sijaisperheissä adoptio on voitu kokea vaikeaksi biologisten vanhempien eläessä, eikä heitä ole haluttu loukata. Adoptiota on odotettu heidän kuolemaansa saakka", Urpo Kangas kertoo.

Myös Kanasen sijaisvanhemmat ottivat adoption uudelleen puheeksi vasta Siiri-äidin kuoleman jälkeen. Biologinen isä oli kuollut jo vuosia sitten, ja Kananen oli 43-vuotias. Kysymys adoptiosta tuli hänelle yllättäen.

Kananen oli jo ilmoittanut kirjallisesti, ettei halua sijaisvanhemmiltaan perintöä. Heille oli kuitenkin tärkeää, että vanhemmuudesta tuli virallista.

"He ovat käytännössä olleet vanhempiani, hoitaneet, kasvattaneet ja rahoittaneet koulutukseni. Jälkikäteen ajatellen on ollut pelastus, että rajoja ja rakkautta on ollut riittävästi. Kaikilla sisaruksillani ei ole ollut niin hyvä tuuri."

Kananen rakensi parikymppisenä miehensä kanssa talon sijaisvanhempien lähettyville ja jäi siihen. Nyt hän toimii adoptioisänsä omaishoitajana ja työskentelee nuorisokodissa, johon on sijoitettu huostaan otettuja nuoria. Siihen hän ei olisi ollut vielä nuorempana valmis.

"Ympyrä on sulkeutunut. Kun nuoret sanovat, että te ette tiedä, miltä tuntuu asua laitoksessa, sanon, että itse asiassa kokemusta on. Vaikka aika on eri, fiilikset kotoa pois joutumisesta eivät muutu. Siinä on pettymystä, mikseivät omat vanhemmat pitäneet huolta ja protestointia siitä, miksi juuri minulle käy näin."

Kanaselle aikuisena tapahtunut adoptio vahvisti sitä, että sijaisvanhemmat tuntuvat entistä enemmän vanhemmilta. Kun hän nykyään soittaa terveyskeskukseen, hän tilaa lääkäriajan isälleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat