Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio varasi ison siivun Itämeren kaapelista

Sotilasalueelta lähtevän tietoliikennekaapelin rakentaminen alkaa lokakuussa

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Sea Lion -kaapelin Suomen pää sijoittuu Santahaminan sotilasalueelle.
Sea Lion -kaapelin Suomen pää sijoittuu Santahaminan sotilasalueelle. Kuva: Kari Pullinen

Suomen valtio on varannut omaan käyttöönsä peräti neljänneksen Itämeren pohjaan laskettavan uuden tietoliikennekaapelin kapasiteetista. Kaapelista on myös myyty jo merkittävä siivu saksalaiselle operaattorille.

Helsingistä Saksan Rostockiin vedettävän kaapelin rakentaminen alkaa näillä näkymin lokakuussa. Lupaprosessi on vielä kesken, mutta kaapelihanketta vetävän Cinia Groupin varatoimitusjohtajan Jukka-Pekka Joensuun mukaan kaikki on sujunut tähän asti hyvin. Kaapelin testaus ja käyttöönotto alkanee jo tammikuussa.

Fakta

Sea Lion haudataan meren pohjaan

 Sea Lion -tietoliikennekaapeli on 1 175 kilometriä pitkä.

 Reitin varrella on noin 80 kilometrin välein signaalia vahvistavia toistimia.

 Kaapelin halkaisija on 27–35 millimetriä. Se pyritään hautaamaan meren pohjaan noin metrin syvyiseen kaivantoon. Kovan merenpohjan kohdalla se ei ole kuitenkaan mahdollista.

 Kaapelissa on kahdeksan kuituparia, joista jokaisen välityskapasiteetti on alkuvaiheessa 10 terabittiä sekunnissa. Ensi vuoden kesällä yhden kuituparin kapasiteetti voidaan nostaa jo 15 terabittiin.

Sea Lion -kaapelin pääomistaja on valtio 78 prosentin osuudella. Loput omistaa OP-Pohjola ja Ilmarinen. Kaapelin hinnaksi tulee 60–70 miljoonaa euroa.

Huippunopeassa kaapelissa on kahdeksan kuituparia. Kaapelin kapasiteettia kuvaa, että yksi ainoa kuitupari pystyisi hoitamaan koko Pohjois-Euroopan puhelinliikenteen.

"Valtio on sijoittanut kaapeliin julkista rahaa 20 miljoonaa euroa, jolla se on saanut pysyvän käyttöoikeuden kahteen kuitupariin. Ne ovat tarvittaessa Suomen valtion käytössä", sanoo Jukka-Pekka Joensuu.

"Käyttöoikeuden hallinta on luovutettu Cinialle, ja me tarjoamme niitä eteenpäin kaupalliseen ja puolijulkiseen tarkoitukseen."

Cinia on jo tehnyt ensimmäisen merkittävän sopimuksen kaapelin käytöstä. Saksalainen datakeskuspalveluja tarjoava Hetzner Online on ostanut kymmenellä miljoonalla eurolla yhden kuituparin verran kapasiteettia käyttöönsä. Yritys on etsimässä Suomesta paikkaa uudelle datakeskukselle.

Alun perin Itämeren runkokaapelina tunnettu hanke nousi Suomessa puheenaiheeksi, kun Ruotsi muutti tiedustelulainsäädäntöään viime vuosikymmenellä. Ruotsin signaalitiedustelulle Försvarets radioanstaltille (FRA) annettiin tuolloin oikeus salakuunnella Ruotsin rajojen läpi kulkevaa viestiliikennettä.

Suomen tietoliikenne muualle Eurooppaan kulkee lähes kokonaan juuri Ruotsin kautta. Suomessa nousikin esiin ajatus oman kaapelin rakentamisesta Suomesta Ruotsin ohi suoraan Keski-Eurooppaan.

Itämeren kaapelin eduksi nähtiin myös se, että kaapeli varmentaa Suomen tietoliikenneyhteyksiä ulkomaille. Nykyään ainoa yhteys Keski-Eurooppaan kulkee Ruotsista yhden sillan kautta Kööpenhaminaan ja Hampuriin.

Sea Lion -kaapelin Suomen pää sijoitetaan Santahaminan sotilasalueelle. Suomeen ollaan juuri valmistelemassa uutta verkkovalvontaan liittyvää lainsäädäntöä, jossa viranomaisille annetaan oikeus rajan yli liikkuvan tietoliikenteen tiedusteluun. Siinä Puolustusvoimille on kaavailtu merkittävää roolia.

"Sen verran voin sanoa, että kyllä meillä on sotilasvartiointi sekä Saksan että Suomen puolella. Tässä on pääajurina verkkojen turvallisuus sekä se, että pystymme rakentamaan paikalle, josta kaapeli voidaan viedä hyvin eteenpäin", sanoo Joensuu.

"Me lähdemme siitä, että nämä ovat kyberturvallisia, luotettavia ja neutraaleja verkkoja. Valtio on iso omistaja, mutta kyllä me luotamme siihen, että toimitaan suomalaisen lainsäädännön puitteissa. Tietysti on selvä asia, että se mitä valtiot tekevät omiin tarkoituksiinsa, niin se on heidän asiansa, mutta me emme asenna mitään [salakuuntelulaitteita]. Sitä ei tarvitse pelätä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat