Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekavat luvat häiritsevät kalastajia: "Tuntuu, että valtio ja virkamiehet tekevät kansalaisille ansoja"

Mitä tehdä, kun tieto kalavesien suojelu- ja rajoitusalueista sekä kalojen alamitoista on hajallaan?

Kotimaa
 
Leif Rosas
Kalastuksenvalvoja Jyrki Kettunen liikkui veneellään aikaisin sunnuntaiaamuna Kirkkonummella.
Kalastuksenvalvoja Jyrki Kettunen liikkui veneellään aikaisin sunnuntaiaamuna Kirkkonummella. Kuva: Leif Rosas

"Terve, kalastuslupia kyseltäisiin."

Kalastuksenvalvoja Jyrki Kettunen pysäyttää veneensä Espoon Kivenlahden sillan alle. Sunnuntai on sateinen ja harmaa, mutta Esa Turunen on vaimonsa Ani Marttiinin kanssa apajilla jo varhain.

Fakta

Vinkkejä kalastajalle

 Viehekalastajan pitää aina maksaa valtion kalastuksenhoitomaksu. Sen lisäksi hänellä pitää olla läänikohtainen viehekalastuslupa tai vesialueen omistajan lupa. Esimerkiksi kunnat myyvät lupia omistamilleen vesialueille, mutta yksityisellä vesialueella kunnan lupa ei käy. Paras ratkaisu onkin hankkia läänikohtainen viehekalastuslupa.

 Läänilupa oikeuttaa kalastamaan läänin vesialueilla yhdellä vavalla, kelalla ja vieheellä.

 Kalastusluvat seitsemälle päivälle tai kalenterivuodelle voi ostaa esimerkiksi osoitteessa kalastusluvat.net. Luvat voi tallentaa puhelimelle.

 Ongintaan ja pilkkimiseen ei lupia tarvita. Verkko- ja katiskakalastukseen tarvitaan kalastuksenhoitomaksu ja kalaveden omistajan lupa.

 Koottua perustietoa luvista, alamitoista ja pyydysten merkitsemisestä löytyy muun muassa Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön verkkosivustolta sekä Kalatalouden keskusliiton ahven.net-sivustolta.

 Kalastuskieltoalueista on alkeellinen kartta maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilla, ja luonnonsuojelualueet löytyvät ajantasaisista kartoista.

 Kalastusalueen määräämistä rajoituksista, kuten rauhoituspiireistä ja alamitoista, saa tietoa luvanmyyntipisteestä tai ely-keskuksesta. Kysymyksiä voi esittää puhelimitse myös suoraan kalastuksenvalvojalle.

 Uusi kalastuslaki tulee voimaan vuoden 2016 alussa. Laki muun muassa yhdistää kalastuksenhoito- ja viehekalastusmaksun yhdeksi kalastonhoitomaksuksi.

Turunen on ostanut Kirkkonummen kalastusluvan ja esittelee nyt lupakuittia puhelimestaan.

Kunnan lupa ei kuitenkaan riitä. Turusella pitäisi olla myös valtion kalastuksenhoitomaksu maksettuna. Kalastuksenvalvoja kirjoittaa rikkomuksesta ilmoituksen poliisille, joka myöhemmin muistaa Turusta sakolla.

"Käytäntö voisi olla paljon selkeämpi. Tuntuu, että valtio ja virkamiehet tekevät kansalaisille ansoja. Mutta oma moka, ja nyt lähdetään vähän opiskelemaan normeja. Olemme vaimon kanssa löytäneet tämän kalastuksen, ja haluamme jatkaa", Turunen sanoo.

Lupakäytännön ohella kalastajien pitäisi olla selvillä monesta muustakin asiasta: kalastuskieltoalueista, luonnonsuojelualueista, Puolustusvoimien alueiden kalastusrajoituksista sekä kalastusaluekohtaisista rajoituksista, kuten rauhoituspiireistä ja alamitoista.

Mutta vesillä ei näe aluerajoja tai sääntöjä kalojen alamitoista. Esimerkiksi kuhan alamitta kiristyy Espoon 40 sentistä Kirkkonummen 42:een kuntarajalla.

Manner-Suomessa kalastusalueita on 199, eikä alueellista tietoa ole kattavasti koottu mihinkään.

"Isoimpana ongelmana näen luonnonsuojelualueet, koska niiden rajoitukset vaihtelevat. Joissakin päätöksissä esimerkiksi kielletään selkärankaisten pyytäminen – kuuluuko siihen myös kalat? Tiedot ovat hajallaan ympäristökeskuksissa", sanoo kalatalousylitarkastaja Roni Selén maa- ja metsätalousministeriöstä.

Luonnonsuojelualueet pyritään päivittämään aina uusiin merikarttoihin, mutta niissäkään ei ole tilaa luettelolle alueista ja niitä koskevista säädöksistä.

"Tilanne on parantumassa, kun luonnonsuojelualuetietojärjestelmä saadaan kuntoon ja myös julkiseen käyttöön", sanoo viestintäasiantuntija Liisa Poussa ympäristöministeriöstä.

Esa Turusen ja Ani Marttiininin kalastusreissu loppui puutteellisiin lupiin. "Tietoa säännöistä on vaikeaa saada", Marttiini kertoo. Kalastuksenvalvoja Jyrki Kettunen ojensi huomautusmaksulapun.
Esa Turusen ja Ani Marttiininin kalastusreissu loppui puutteellisiin lupiin. "Tietoa säännöistä on vaikeaa saada", Marttiini kertoo. Kalastuksenvalvoja Jyrki Kettunen ojensi huomautusmaksulapun.

Kalastajapiireissä tilanne harmittaa, ja ely-keskukset saavat tiedon puutteesta paljon palautetta.

"Tilanne on aivan idioottimainen. Viranomaiset tekevät päätöksiä, joista ei tiedoteta. Tavallisen kalastajan tiedonhankinta kielloista on liian vaikeaa, mutta kalastuslaissa sanotaan, että kalastajan tulee ottaa selvää alueen kielloista", sanoo kalastusopas ja Suomenlahden kalastusoppaan kirjoittaja Ari Paataja.

Poiminta

Suomenlahdella on neljätoista kalastusaluetta

Suomenlahdella Hangosta Virolahdelle ylettyvällä alueella on neljätoista kalastusaluetta. Lähes kaikki ovat asettaneet alueelleen lainsäädäntöä tiukempia määräyksiä.

Esimerkiksi kuhan alamitta on Suomenlahden kalastusalueilla yleensä 40–42 senttiä, kun kalastusasetuksen määräämä alamitta on vain 37 senttiä.

Pernajan kalastusalue suosittelee, ettei kuhaa pyydystettäisi lainkaan kesäkuun aikana.

Kalastusalueiden määräämiä rauhoituspiirejä on parikymmentä, joista osa on merialueiden ulkopuolella. Muun muassa Sipoonjoella, Mustijoella, Porvoonjoella ja Ilolanjoella on sallittu elo–marraskuussa vain onkiminen, pilkkiminen ja katiskat, muut kalastusmenetelmät on kielletty.

Saaristoalueilla Metsähallituksen hallinnassa on seitsemän luonnonsuojelualuetta ja kaksi kansallispuistoa. Yksityisiä luonnonsuojelualueita on Uudenmaan ely-keskuksen alueella 151 ja Kaakkois-Suomen ely-keskuksen alueella 12.

Keväällä 2014 julkaistu lehtinen on ensimmäinen yritys koota kaikki Suomenlahdella kalastamista koskeva tieto yksiin kansiin.

Paatajan mukaan satunnaiset kalastajat eivät ehkä edes tiedä, mistä tietoa voi hankkia.

"Nyt, kun lomat alkavat, on hyvä, jos kalastaja edes osaa hankkia kalastusluvan."

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä (SVK) on puolestaan koonnut kalastajia varten ottiopas.fi-palvelun.

"Me pyrimme luomaan karttapalvelua, jonka tarkoitus on kertoa esimerkiksi lähikalastuspaikat ja kalastajan tarvitsemat palvelut, kuten veneluiskat. Tavoitteena on, että jatkossa saisimme siihen myös kaikki kieltoalueet", sanoo tiedottaja Jaana Vetikko SVK:sta.

"Ihmiset kuitenkin haluavat kalastaa laillisesti laillisilla alueilla."

Myös kalataloushallinnolla on tekeillä Kaveri-tietojärjestelmä, johon on tarkoitus koota esimerkiksi kalastusalueiden tekemiä ratkaisuja.

Kalastuksenvalvoja Kettunen huomauttaa, että useimmiten kalastajien luvat ovat kunnossa. Hän kysyy lupia 1 000–1 200 hengeltä vuodessa. Lupa puuttuu keskimäärin viideltä prosentilta.

Lupavalvonnan lisäksi kalastusvalvojan työhön kuuluu häätää kalastajia rauhoitusalueilta sekä etsiä ja nostaa laittomia verkkoja ja katiskoja. Keväästä 2012 lähtien pyydykset on pitänyt merkitä entistä näkyvämmin esimerkiksi lipuilla, ja siirtymävaiheen jälkeen säännöt ovat Kettusen mukaan hyvin tiedossa.

Moni kuitenkin kalastaa tahallaan tai tietämättään puutteellisilla luvilla tai rajoitusten vastaisesti: Suomessa tilastoitiin 961 kalastusrikkomusta vuonna 2014, kun määrä oli 378 vuonna 2008.

"Mutta ei tätä sakottamisen takia tehdä, vaan valistuksen. Olen Espoossa Suvisaaristossa kasvanut ja ollut merellä koko ikäni. Toivon, että kalakannat säilyisivät myös jälkipolville", 54-vuotias Kettunen sanoo.

Hän kannattaa lämpimästi kalojen vapaaehtoisia ylämittoja, jotta kalojen geenikanta pysyisi terveenä. Kuhalle sopiva ottoväli on Kettusen mielestä 45–55 senttiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat