Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adoptioisä sai lapsenlapsia

Rikosylikomisario adoptoi Ruandassa kuusi nuorta, joista kolme oli adoptiohetkellä täysikäisiä

Kotimaa
 
Thomas Elfgren kalastaa adoptiopoikansa Benjaminin kanssa.
Thomas Elfgren kalastaa adoptiopoikansa Benjaminin kanssa.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren lähti kahdeksan vuotta sitten Ruandaan tutkimaan vuoden 1994 kansanmurhaa, sillä Suomeen turvapaikanhakijana saapunutta pastoria epäiltiin lukuisista veriteoista.

Hän vietti Ruandassa lopulta viitisen vuotta ja palasi kuuden paikallisen nuoren adoptioisänä. Kolme orvoiksi jääneistä nuorista oli adoptiohetkellä täysikäisiä.

"Ihmiset eri puolilta maailmaa kohtasivat. Lapsilla oli yhteinen kasvuhistoria, enkä voinut adoptoida vain yhtä, vaan piti adoptoida kaikki. Oli hyvä, etteivät he olleet enää vaippaikäisiä", Elfgren kertoo.

Adoptioprosessi kulki Ruandassa paikallisen henkikirjoittajan kautta ja päätös vahvistettiin perhetuomioistuimessa. Adoptio tehtiin Ruandassa virallisesti, eikä sen vahvistamista haettu Suomesta.

"Se olisi ollut hirvittävän pitkä ja turhan iso prosessi", Elfgren sanoo.

Elfgrenin mielestä sekä kansainväliset että kansalliset adoptioprosessit ovat luvattoman raskassoutuisia. Järjestelmästä on tehty niin raskas, että tukea ja turvaa tarvitsevista lapsista vain harvat pääsevät adoptoitaviksi, Elfgren sanoo.

"Ymmärrän, että pitää katsoa tosi tarkkaan, mihin lapset joutuvat. Mutta on vaikea hyväksyä sitä, että ennemmin lapsi jätetään kadulle rikollisuuden, huumeiden ja hyväksikäytön uhriksi kuin helpotettaisiin vuosikausia kestävää prosessia, jolla näitä lapsia saataisiin adoptoitua."

Nyt Elfgrenin 22–30-vuotiaista adoptiolapsista neljä asuu Suomessa, on opiskellut itselleen ammatin ja on töissä. Kaksi Ruandassa asuvaa lasta tulee Elfgrenin mukaan Suomeen ennemmin tai myöhemmin.

Hän on parhaillaan Ruandassa tervehtimässä nuorinta lapsenlastaan, jonka tytär synnytti toissa viikolla. Suomessakin Elfgrenillä on jo kaksi lapsenlasta.

"Minusta tuli vuosi sitten isoisä, mikä on aivan mahtava juttu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat