Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokrakartano täyttyi nopeasti

Laukon historiallinen kartano sai rakennuksiinsa kymmeniä vuokralaisia

Kotimaa
 
"Vuokrakartano" innosti yli odotusten
"Vuokrakartano" innosti yli odotusten
Liisa Lagerstam pani vuosi sitten perintökartanonsa rakennukset vuokralle ja kauppa kävi

Laukon kartano tekee eräänlaista historiaa, sillä siitä tuli hiljattain ainoa suomalainen kartano, jonka rakennukset on vuokrattu pysyvään asumiseen. Sen kaikki vuokrattavaksi tarkoitetut asunnot ovat nyt saaneet asukkaansa eikä enempää ole toistaiseksi tarjolla. Syntyi uudenlainen, yhteisöllinen kartanokylä.

Niin oli pakko tehdä, jotta Vesilahdella Tampereen lähellä sijaitseva tunnettu, historiallinen kartano ylipäänsä "pysyisi pystyssä".

Kartanon uuden elämän takana on sen perinyt Liisa Lagerstam ja hänen miehensä Jouni Minkkinen. He joutuivat miettimään muutama vuosi sitten, mitä kartanolle, alueelle ja kymmenille muille rakennuksille tekisi. Niitä uhkasi rappeutuminen, ja ylläpito joka tapauksessa maksaisi valtavia summia.

Idea oli kunnostaa talot ja panna ne vuokralle. Varsinainen kartanorakennus jäi vielä omistajille.

"Pari vuotta sitten täällä paloi yksi katulamppu pihalla. Nyt täällä asuu kolmekymmentä ihmistä. Olemme rakentaneet koko infran uudestaan", sanoo Minkkinen.

"Täällä oli paljon huonokuntoisia rakennuksia ja rappion tunnelmaa pihapiirissä", sanoo Lagerstam.

Tähän mennessä rakennusten kunnostukseen on heiltä mennyt rahaa noin kuusi miljoonaa euroa. Kaikki on uusittu, mutta vanha kartanotunnelma on jäljellä. Siinä välissä on ihmetelty rakennuslupien saamisen kankeutta.

Viime kesänä vuokra-asuntoja esiteltiin yleisölle. Tuli tuhat ihmistä ja hakemuksiakin iso nippu.

"Lähdimme katsomaan, haluaisivatko ihmiset tänne asumaan kakkoskoti- tai kesämökkiajatuksella. Sitä emme arvanneet, että ihmiset halusivatkin muuttaa tänne pysyvästi", Lagerstam sanoo.

Vuokrat ovat yli ja alle kymmenen euroa neliöltä. Moni käy töissä Tampereella.

He myöntävät, että liiketaloudellista järkeä ei vuokrausideassa välttämättä ole, kyse on enemmän kulttuuriteosta. Se on tärkeää varsinkin Lagerstamille, joka on kartanossa syntynyt ja asunut taide- ja kulttuurihistorioitsija.

Mutta riittävät vuokratulot sentään kartanon ja alueen ylläpitoon. Sen sijaan pariskunnan ajatus on saada matkailubisnes toimimaan ensi kesänä, jolloin alue avautuu kaikille. Suunnitelmissa on musiikkitapahtumia, näyttelyitä, antiikkimyymälä, puoti, ravintola ja vesibussiyhteys Tampereelle. Kilpahevostallista tulee juhlatila, kanalasta näyttelytila, viljamakasiinista museo ja pajasta seminaaritila.

Yksi ensimmäisiä vuokralaisia on erityisopettaja Sirpa Ritoniemi, joka muutti vuosi sitten miehensä kanssa 1935 valmistuneeseen kiviparitaloon.

"Tämä oli niin selvä juttu meille heti, kun näimme talon. Kävimme katsomassa rivitaloja, joissa näkymä oli naapurin autokatokseen. Tässä näkee toisesta ikkunasta pellot ja toisesta järven. Sellainen suomalainen unelma", hän sanoo.

He ovat tyypillisiä kartanon asukkaita, sillä he ovat lähellä eläkeikää ja he kaipasivat helppoa asumista lähellä luontoa ilman huolta omakotitalosta. Vuokra on 816 euroa vajaasta 70 neliöstä täysin remontoitua tilaa. Sillä saa esimerkiksi nurmikonleikkuut, lumityöt, mutta myös käyttöoikeuden hirsiseen rantasaunaan, mikä tuo asumiseen kesämökkeilyn parhaita puolia. Auto on pakko olla.

"Mutta ei tämä ehkä sovi sellaiselle kaupunkilaisihmiselle, joka on tottunut kauppoihin, ravintoloihin, teattereihin ja muihin huvituksiin."

Nyt on vuoden valoisin viikko ja suvi korkealla, joten tunnelmat ovat sen mukaiset. Entä marraskuussa, kun ikkunasta näkyy vain pimeyttä ja pari valoa kaukaisuudessa?

"Silloin poltetaan kynttilöitä ja kääriydytään vilttiin elokuvien pariin", hän sanoo.

Rantasauna lämpiää silloinkin.

Jukka Harju HS
Vesilahti

Mika Ranta HS
Tampereen seudulla sijaitsevan Laukon kartanon kaikki vuokrattavat asunnot ovat saaneet asukkaansa.
Tampereen seudulla sijaitsevan Laukon kartanon kaikki vuokrattavat asunnot ovat saaneet asukkaansa.
Sirpa Ritoniemi muutti Laukon kartanon alueelle ensimmäisten asukkaiden joukossa.
Sirpa Ritoniemi muutti Laukon kartanon alueelle ensimmäisten asukkaiden joukossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat