Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-raportti: Näin syntyi Sipilän hallitus

Hallitusneuvottelujen eteneminen päivä päivältä paljastaa, miten Juha Sipilä käyttää valtaa. Hän tekee isoja ratkaisuja yksin. Tavoitteena on liikutella vallan rakenteita, ja sitä Sipilä myös tekee.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
heikki saukkomaa lehtikuva
Juha Sipilä marssii yksin toimittajien eteen Smolnassa 14. toukokuuta.
Juha Sipilä marssii yksin toimittajien eteen Smolnassa 14. toukokuuta. Kuva: heikki saukkomaa lehtikuva

Keskiviikko 22.4.

Keskustan vaalivoitosta on kolme päivää, eikä vaalivoittaja Juha Sipilä aikaile. Hän on se, joka aikoo seuraavina viikkoina sanella hallitusneuvottelujen aikataulut ja reunaehdot. Kunnianhimoa ja riskinottoa Sipilältä ei puutu, sillä hän aikoo muokata Suomen tulevaisuutta samaan aikaan sekä puoluejohtajien että työmarkkinaosapuolten kanssa.

Tiimi alkaa olla kasassa. Ison roolin Sipilä antaa puoluejohdon neuvonantajalle Riina Nevamäelle. Tämä hioo neuvotteluasetelmia Olli Rehnin ja Matti Vanhasen kanssa. Nevamäki soittaa myös entiselle keskusta-aktiiville, juristi Mikko Alkiolle ja pyytää tämän vetämään neuvotteluja Suomen kilpailukykyä parantavasta yhteiskuntasopimuksesta.

Alkio on tärkeä saada mukaan. Sipilällä on nimittäin heikkous, ja se on varsin olematon suhde työmarkkinaosapuoliin. Alkio tuntee sitä peliä edes jonkin verran.

Sipilällä on suuri haave saada aikaan jotain, mistä hän puhuu yhteiskuntasopimuksena. Siihen hän uskoo ja siihen hän lataa paljon. Yhteydenpidossa ay-väkeen Sipilä saa apua myös Sdp:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä. "Sipilä luotti Anttiin", eräs demari sanoo.

"Rinne järjesti kaksi tilaisuutta, joissa ay-väki ja Sipilä tutustuivat. Hallitusneuvottelut olivat niin puheenjohtajavetoinen hanke, että joku voisi melkein närkästyä, mutta jokainen tyylillään", toinen kertoo.

Samaan aikaan Sipilän pitäisi saada Suomeen hallitus. Tapaamisia riittää.

Nekin tulevat, jotka eivät edes odota kutsua varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. "Hyviä hedelmiä oli tarjolla", kehuu vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki – sananmukaisesti tarjoilua.

Media arvuuttelee tapaamispaikkaa, se on muka salainen. Arhinmäellä ei ole pitkä matka. Hänen ja Sipilän työhuoneet ovat vieretysten.

Sipilän työhuoneessa käyvät yksitellen myös SAK:n Lauri Lyly, STTK:n Antti Palola, Akavan Sture Fjäder, EK:n Jyri Häkämies, Kuntatyönantajien Markku Jalonen ja Suomen yrittäjien Jussi Järventaus. Vieraslistalla ovat myös Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja MTK – vaikka ne Sipilä pudottaa myöhemmin pois varsinaisista neuvotteluista.

Kävijät saavat kysymyssetin. Vastauksiksi odotetaan keinoja siihen, mitä Sipilä kutsuu viiden prosentin tuottavuushypyksi. Vastausaikaa on kuusi päivää.

Sipilä tietää ottavansa riskejä, mutta hänestä poikkeuksellinen aika vaatii poikkeuksellisia otteita. Sipilä aikoo johtaa numeroilla. Hän uskoo, että yhteiskuntasopimus nopeuttaisi merkittävästi nousua talousalhosta.

Ei ihme, että ay-konkarit ihmettelevät. He lähtevät silti leikkiin, jossa työmarkkina-asioissa varsin kokemattomat keskustalaiset vetävät itse neuvottelut ennen kokemattomalla tavalla.

Muutamissa päivissä pitäisi sopia jättiläismäisistä asioista – käytännössä viiden prosentin palkanalennuksista.

Torstai 23.4.

Hallitukseen on tulijoita. Kaikki. Soini on linjannut keskustalle hyvissä ajoin, ettei perussuomalaisilla ole kynnyskysymyksiä – ei edes Kreikan suhteen. Vesa-Matti Saarakkala saisi vaikka lähteä puolueesta, jos Kreikka-linja ei miellytä, eräs kokoomuslainen kertoo. "Tämä oli Soinin osalta varsin monoliittinen projekti tämä hallitukseen pyrkiminen", hän kuvailee.

Kaikki eivät tee yhtä hyvää vaikutelmaa Sipilään kuin Soini.

Sdp riitelee – keskenään. Rinne estää Jutta Urpilaisen asettumisen ehdolle eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Tiistai 28.4.

Eduskunta valitsee Sipilän puhemieheksi ja myös virallisesti hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjäksi.

Konsepti on valmiina – neuvottelut alkavat kysymyslistalla ja jatkuvat hyvin aikataulutettuina. Kysymyksillä mitataan paitsi luottamusta ja sitoutumista myös valmiutta säästää ja leikata. Ennen kysymyspaperien jakoa Sipilä tapaa kahden kesken Soinin. Sipilä ei ole ihan varma, mihin asti perussuomalaiset ovat valmiita venymään, ja siksi kaksikko käy läpi ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksia.

"Olihan se erilainen episodi, että keskusta ja perussuomalaiset keskustelivat ensin keskenään. Sipilän perustelut kuitenkin ymmärrettiin, hän halusi perussuomalaiset ehdottomasti hallitukseen", eräs kokoomuslainen sanoo.

Muille suurin yllätys löytyy kysymysnipun liitteistä. EU-linjaus on raju. Se todella muuttaisi Suomen EU-politiikan suuntaa.

Neuvottelijat kirjaavat ideoitaan tarralapuille. Sipilä julkaisi kuvan Twitterissä 26. toukokuuta.
Neuvottelijat kirjaavat ideoitaan tarralapuille. Sipilä julkaisi kuvan Twitterissä 26. toukokuuta.

Sipilä tapaa Alkion, jolla on vastuu yhteiskuntasopimuksen pohjateksteistä. Syntyy prosessikaavio yhteiskuntasopimukselle. Sopimusta aletaan valmistella kolmessa työryhmässä.

Järjestöjen valtaa aiotaan nyt ravistella. Sipilä kuitenkin tietää, että riskit sille, että kaikki menee mönkään, ovat todelliset. Ay-liike voisi olla täydessä sodassa hallitusta vastaan jo ennen kuin hallitusta on edes nimitetty.

Sipilälle on selvää, että hänen lääkkeensä olisivat niin rajuja, että ay-väen tuen varassa Sdp:n puheenjohtajana toimiva Rinne ei voisi tarjousta hyväksyä.

Silti sitä kannattaisi kokeilla.

Järjestöt palauttavat kuuliaisesti vastauksensa Sipilän antamiin kysymyksiin, vaikka aikataulu on äärimmäisen nopea.

Sipilän tarmokkuus on tehnyt työmarkkinapomoihin vaikutuksen, mutta he ovat silti myös ymmällään – Sipilä siis todellakin tavoittelee sopimusta, jossa kirjataan numeroilla ilmaistavat päämäärät siitä, kuinka paljon mikäkin sovittu asia vaikuttaa julkiseen talouteen ja yritysten yksikkötyökustannuksiin. Nyt pöydässä on siis asioita, kuten työntekijän koeajan pidentäminen ja pekkaspäivien vähentäminen, joista on yritetty sopia jo kymmeniä vuosia. Aikaa on kuitenkin vain yhdeksän päivää.

Kokoomuslaisilla on kaksi teoriaa siitä, miksi Sipilä käynnistää yhteiskuntasopimusneuvottelut.

Toinen on se, että Sdp tarvitaan hallitukseen, jotta ay-liike saadaan sitoutettua hallituksen talouspoliittisiin tavoitteisiin. Toinen on täysin vastakkainen, eli se, että Sipilä yrittää sitouttaa ay-liikkeen etukäteen säästöihin, jotta voi sopimuksen jälkeen muodostaa porvarihallituksen.

Keskiviikko 29.4. – lauantai 2.5.

Sipilän keskiviikko on tapaamisia täynnä. Työmarkkinajohtajille esitellään prosessikaaviota. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen käy tilaisuudessa kertomassa madonlukuja.

Eduskuntatalon remontin vuoksi valtiopäivien avajaisia juhlitaan Finlandia-talolla. Illalla Kansallisoopperassa esitetään eduskunnalle Kesäyön unelma.

Vappu lähestyy. Torstaina puolueilla on kiire viimeistellä vastauksiaan Sipilälle. Sekä kokoomus että Sdp nikottelevat rajua EU-linjausta.

Perussuomalaiset valmistelevat vastauksiaan neuvottelujen pienessä johtoryhmässä. EU-linjaus vaatii puolueelta tasapainoilua. Soini kertoo ennakkoneuvotteluistaan Sipilän kanssa, ja ryhmä hioo tekstiä. Liikaa ei tahdota miellyttää.

Kun vastaukset saapuvat, Sipilä yllättyy perussuomalaisten paperista. Se on pelkkää oman linjan julistusta.

Tuohtumus on aitoa. Perussuomalaisten kentälläkin osa pelkää, että nyt hallitusovi pamahti kiinni.

"Sanoin, että nyt on pidettävä pää kylmänä", perussuomalaisten neuvottelija kertoo.

Hotelli Presidentin kolmannen kerroksen kabineteissa alkaa vapunaattona aamuyhdeksältä yhteiskuntasopimusvääntö. Hotelli on kätevästi lähellä Sibelius-akatemiaa, jossa Sipilä asuttaa eduskunnan puhemiehen toimistoa.

Anne Berner johtaa ryhmää, joka etsii vastausta, miten tuottavuutta parannetaan viidellä prosentilla. Matti Vanhasen ryhmä etsii vastauksia työllisyyskynnysten madaltamisesta ja työllisyysmäärärahojen aktiivisemmasta käytöstä. Rehnin ryhmä pohtii Kusti-kabinetissa keinoja, joilla investoinnit lähtisivät liikkeelle.

Anne Berner saa tehtäväkseen ratkoa, miten Suomen tuottavuutta nostetaan.
Anne Berner saa tehtäväkseen ratkoa, miten Suomen tuottavuutta nostetaan.

Työmarkkinajärjestöt ovat yhä ihmeissään. Työryhmien kukin jäsen esittää ajatuksiaan vuorollaan. Kaikille muille paitsi keskustalaisille kaikki esille tuodut asiat ovat tuttuakin tutumpia. Ne on käyty läpi lukemattomia kertoja työmarkkinajärjestöjen välisissä neuvotteluissa.

Vielä tässä vaiheessa palkansaajajohtajat ovat ilahtuneita, kuinka neutraalisti Berner suhtautuu ay-liikkeen puheenvuoroihin.

Vapunpäivänä Rinne puhuu Hakaniemen torilla. "Emme voi odottaa talouden käännettä ja samalla pala kerrallaan purkaa hyvinvointivaltiotamme. Meidän on otettava aktiivinen ote talouden uudistamiseksi."

Demarien mielestä Rinne pitää vähän liiankin tiukasti hallitusneuvottelut omissa käsissään.

Yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on välipäivä, mutta lauantaina eri osapuolet käyvät omissa ryhmissään palavereja. Hiljalleen myös keskustalaisille valkenee, kuinka erilaisia työehtosopimuksia Suomessa on – siksi työaikaa ei voi noin vain pidentää.

Sunnuntai 3.5.

Yhteiskuntasopimuksen tiimoilta pidetään viikon aikana ainakin sata kokousta. Keskustalaiset ovat neuvotteluissa antaneet ymmärtää, että yhteiskuntasopimuksella voisi vähentää julkisen talouden leikkaustarvetta yli miljardilla eurolla.

Yhteiskuntasopimusta väsäävät työryhmät kokoontuvat toisen ja samalla viimeisen kerran Presidentissä. Vaikeinta on Bernerin ryhmällä. Tunnelma on kireä, sillä Berner puhuu työajan pidentämisestä sadalla tunnilla. Työnantajien edustajat toki myhäilevät, onhan ehdotus EK:n.

Kuuden aikoihin illalla kokoukset ovat ohi. Kokouksista poistuu hämmennyksen vallassa olevia työryhmäläisiä. Tässäkö tämä nyt oli?

Maanantai 4.5.

Päivä on ratkaiseva, ja paljon myös ratkeaa, sillä keskustalaiset ja perussuomalaiset käyvät isolla porukalla läpi mittavan joukon isoja kysymyksiä ja käytännössä lyövät hallitusohjelman pohjan kiinni.

Sipilällä on tarve käydä perussuomalaisten kanssa läpi maahanmuuttolinja, EU-politiikka ja maamiinakysymys. Hän pelkää, että ne kummittelisivat muuten neuvotteluissa loputtomiin.

EU-kirjauksessa on ongelmia. Sitä hioivat keskustalaisten mukaan lähinnä Soini ja Rehn. Joitakin huvittaa, sillä Rehnin komissaariaikoina Soini luonnehti tätä Brysselin Bobrikoviksi.

Toisaalla Alkio alkaa koota työryhmien aikaansaannoksia. SAK:nkin hallitus on koolla. Se linjaa jyrkästi, ettei työaikoja pidennetä.

Illalla työmarkkinajohtajat tapaavat Sipilän puhemiehen toimistolla. Sipilä on ärtynyt siitä, että Ylen uutiset kertovat hänen ajavan sadan tunnin työajan pidennystä. Sipilälle alkaa olla myös selvää, luottamus ei ole se sana, jolla kannattaa kuvata työmarkkinajärjestöjen neuvotteluvälejä.

Sipilä on myös pettynyt työnantajiin. Hän sanoo EK:n Häkämiehelle ja puheenjohtajalle Matti Alahuhdalle napakasti, ettei peli vetele: muutosturvassa eli irtisanottavien kouluttamisessa työnantajien pitää tulla enemmän vastaan.

Tiistai 5.5.

Perussuomalaiset saavat taas erityiskohtelun. Se huomataan.

Sipilä ja Soini vierailevat peräti toistensa eduskuntaryhmien kokouksissa. Keskustalaiset kysyvät Soinilta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, EU:ta, maahanmuuttoa, talouskasvua ja työllisyyttä koskevista asioista. Soini lähtee kokouksesta aplodien saattelemana.

Rkp:n Carl Haglund kuittailee aplodeista varsin happamana. Soinilla on samanlaiset terveiset takaisin. Hän ja Stubb lobbaavat kovasti Sipilää siitä, että hallituksen muodostaisivat vain kolme suurta.

Soini on niin innoissaan, että puhuukin kuin Sipilä, toistelee luottamusta ja yhteistä tahtotilaa. "Eiköhän tuo ole aika hyvä, kun vaalit voitti", Soini kehuu Sipilää.

Illan aikana demarit aistivat, että jokin on päivän aikana muuttunut. Demareiden hämmennys on aitoa, sillä kepulaisilta tulee yhä vähemmän yhteydenottoja.

Liikkeellä on huhuja siitä, että keskustan neuvotteluryhmä olisi äänestänyt siitä, kumpi on parempi hallituskumppani, kokoomus vai demarit.

Keskustan eduskuntaryhmässä punamullalla on tiettävästi enemmän kannatusta. Sipilän ja Rinteen kemioiden sanotaan pelaavan paremmin kuin Sipilän ja Stubbin.

"Sipilällä ja Rinteellä on kokemusta kovista neuvotteluista ja elävästä elämästä, kun Stubb on virtuaalihahmo", eräs keskustalainen sanoo.

Kokoomusanalyysi kuuluu, että Sipilä lähtee taustajoukkoineen siitä, että Suomi on nyt poliittisella vedenjakajalla. Koska vasemmistopuolueet ovat historiallisen heikkoja, voi kolmikantaa tai ainakin ay-liikkeen valtaa vähentää. "Keskustan äänestäjät ovat enemmän vasemmalla kuin puolueväki, puolueväki enemmän vasemmalla kuin puoluejohto ja puoluejohto enemmän vasemmalla kuin puoluejohtaja", yksi kokoomuslainen sanoo.

Etelärannassa on illalla juhlat. EK:n työmarkkinajohtaja Ilkka Oksala pitää 50-vuotisvastaanottoaan.

Lahjoja jaetaan ja puheita pidetään niin pitkään, että onnittelijoilta vie yli puoli tuntia jonottaa Oksalan luo. Alkio vain vilkaisee jonoa ja lähtee pois. Myös Vanhanen vain vilahtaa eteisessä – itse asiassa Alkio ja Vanhanen ovat olleet tapaamassa Häkämiestä ja Alahuhtaa.

Lyly, Fjäder ja Palola sekä Järventaus ja Jalonen käyvät onnittelemassa. Puheenaiheena on yhteiskuntasopimus. Vaikka yhdessä ekonomistien kanssa vähän naureskellaan tuottavuushypylle, kaikille on selvää, että Juha Sipilän ihanne-Suomessa työmarkkinajärjestöillä ja kolmikannalla olisi nykyistä selvästi vähemmän vaikutusvaltaa.

Jatkot ovat Alkion toimistolla. Lyly, Fjäder ja Palola hiovat sopimuksen yksityiskohtia Alkion kanssa.

Keskustelujen jälkeen keskustalaisten into alkaa nousta. Tästähän voi tulla jotain!

Forumin yläkerrassa palaa vielä pitkään valo, sillä Alkio ja Vanhanen jäävät muokkaamaan yhteiskuntasopimuksen ensimmäistä aiesopimusta.

Sopimus lähtee sähköpostina Alkion koneelta kello 1.37.

Keskiviikko 6.5.

leif rosas
Hallitusneuvottelut alkavat. Joukko koolla valtioneuvoston juhlahuoneistossa 8. toukokuuta.
Hallitusneuvottelut alkavat. Joukko koolla valtioneuvoston juhlahuoneistossa 8. toukokuuta.

Aamulla kello 8.15 Sipilä, Alkio, Lyly, Fjäder, Palola, Kuntatyönantajien Markku Jalonen, Suomen Yrittäjät Jussi Järventaus, Häkämies ja Alahuhta tapaavat Sipilän puhemiehen tiloissa.

Paikalla on väsyneitä miehiä. He ovat heränneet aikaisin lukemaan Alkion ehdotusta. Kukaan ei ole tyytyväinen. Kokouksen jälkeen keskustalaisten toiveikkuus romahtaa.

Häkämiehen nähdään livahtavan kokouksen jälkeen Alkion toimiston ovesta sisään.

Klo 9.30 Sipilä tapaa STTK:n hallituksen jäseniä STTK:ssa Mikonkadulla.

Kello 11 kokoontuu SAK:n hallitus. Siellä Sipilä kertoo liittojohtajille puolitoista tuntia, kuinka surkeassa jamassa Suomi on.

Sipilä vakuuttaa kunnioittavansa kolmikantaista päätöksentekoa. Se on keskeinen lause, jonka turvin Lyly saa jatkaa neuvotteluja. Työaikoihin ei kuitenkaan saisi koskea.

Hallitusrintamalla keskusta ja Sdp jatkavat keskusteluja tiistaina auki jääneistä asioista. Auki on vain muutama kysymys.

"Kyllä nyt alkaa olla yhteenvedon aika", keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kertoo.

Kokoomuslaisten mielestä demarien Eero Heinäluoma on sooloillut ja luonut liikaa painetta neuvotteluissa. "Heinäluoma sössi tilanteen. Ei tajunnut, että päätökset tehdään nyt."

Sdp alkaa valmistautua tosissaan oppositioon. "Sipilähän on tosi hyvä tyyppi, mutta ristiriita vatulointien ja lupsakkuuden ja piinkovuuden välillä on suuri. Kepu on mennyt hirveästi oikealle", eräs demarivaikuttaja sanoo jälkikäteen.

Alkio joutuu pyytämään anteeksi yöllä kirjoittamassaan versiossa olleita liian suoraviivaisia muotoiluja. Alkion kirjoittamassa ensimmäisessä versiossa työnantajapuoli olisi "suositellut" pidättäytymään kohtuudessa yritysjohdon palkka- ja kannustinpalkkioissa. EK ei pitänyt sanamuotoa täsmällisenä, vaan halusi muuttaa johdon palkkakehitykseen liittyvän lausuman suosituksesta "vetoomukseksi".

Kello 16.30 Sipilä lähtee Akavan hallitukseen. Osa on jo sitä mieltä, että kokoukseen saapuu väsynyt pääministeriehdokas, jonka into alkaa lopahtaa.

Puoli seitsemän aikoihin Sipilä, Lyly, Fjäder, Palola, Häkämies ja Alahuhta ovat koolla Mikko Alkion toimistolla, josta näkyy yli Helsingin kattojen.

Osapuolet tuovat omia muutosehdotuksiaan esille, mutta Sipilä päättää pian, että ryhmä käy ensin läpi tärkeimmän, työaikojen pidentämisen. Palkansaajapuoli ilmoittaa, ettei työaikojen pidentämiseen suostuta. Mitään muuta, ei esimerkiksi yhtäkään EK:n ehdotusta, ehditä edes käsitellä.

Sipilä ilmoittaa nopeasti, että prosessi pannaan nyt poikki.

Osa yllättyykin – jumitilanteisiin tottuneet työmarkkinajohtajat odottivat, että neuvottelut vasta alkavat. Aikaakin olisi ollut vielä monta tuntia.

Sipilä tekee päätöksensä rauhallisesti, ketään syyttelemättä. Hän todella käyttää valtaa.

Sipilän mielestä koko yhteiskuntasopimuksen ydin on työajan pidentämisessä. Kun vastassa on täystyrmäys, Sipilän maailmassa pitkittyvät yritykset neuvotella ovat ajanhukkaa.

Puoli yhdeksältä Sipilä lähtee Riina Nevamäen kanssa puhemiehen toimistolle. Siellä Sipilä naputtelee blogiinsa päättäneensä neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta.

Torstai 7.5.

Kohtalon päivä. Kaikki puoluejohtajat saavat hyvissä ajoin kuulla, ovatko hallituksessa vai eivät.

Sipilä, Soini ja Stubb ovat kolmisin koolla iltapäivällä. He sopivat jo silloin, että ministereitä tulee 14, eli kaksi enemmän kuin Sipilä oli vielä aiemmin keväällä toivonut. Ministerimäärä on suuri salaisuus, ja se pitääkin lähes kolme viikkoa. Toimittajille vakuutetaan, että ministerimäärästä päätetään vasta viimeisenä.

Kuudelta on lehdistötilaisuus. Silloin kuullaan hallituspuolueet.

Pikkuparlamentin auditoriosta marssii muutamaa minuuttia ennen kuutta Arhinmäki ja Rinne. Vaalivoittaja vihreätkin on ulkona, samoin kristillisdemokraatit ja Rkp.

"Oppositio pääsi ensimmäiseksi kertomaan hallituspohjasta. Parempi olisi ollut, että hallituskolmikko olisi kertonut", eräs neuvottelija huokaa.

Rkp:n Haglundilla ottaa koville, sillä hän yritti viimeiseen asti hallitukseen. Sipilä teki lopullisen ratkaisunsa Rkp:n kohtalosta vasta noin tuntia ennen tiedotustilaisuutta. Sipilä kertoo, että päätös Rkp:n poisjättämisestä on "meidän". Siis keiden, toimittaja kysyy. "Minun", Sipilä vastaa.

antti aimo-koivisto lehtikuva
Juha Sipilä saapuu autonkuljettajan kyydillä Smolnaan 21. toukokuuta.
Juha Sipilä saapuu autonkuljettajan kyydillä Smolnaan 21. toukokuuta.

Maanantai 11.5.

Taas uusi alku. Varsinaiset hallitusneuvottelut valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa alkavat.

Perussuomalaisille tämä on uutta. "Ei tiedetty mitään", eräs perussuomalaisten neuvottelija sanoo.

Porukka jaetaan neljään ryhmään, ja ryhmille jaetaan erivärisiä lappuja. Lappuihin pitäisi kirjoitella iskusanoja ja keskeisiä ajatuksia.

"Mitä helvetin tuolileikkejä ja lappuleikkejä täällä leikitään", pohtii yksi perussuomalaisista.

Lappuleikin tuloksista tulee hallituksen strategiset tavoitteet. "Siitä se lähti. Kolme puoluetta, mutta yksi porukka", eräs kuvaa.

On Juha, Timo ja Alex. Ja vauva.

Soinin avustaja Samuli Virtanen saa pojan. Smolnasta kuuluu taputuksia. Alex kysyy Virtaselta lupaa twiitata asiasta ja Stubb saa luvan. Alkaa pelleily pojan nimestä.

Stubb ehdottaa Juha Alexanderia, mutta myös Timo pitää saada mukaan. Perään liitetään Timoteus.

Mikä Virtasen pojan nimeksi lopulta tulee, selviää ristiäisissä heinäkuussa.

Tiistai 19.5. – perjantai 22.5.

Juha Sipilä ja Jari Partanen lähtevät keskustan ryhmäkokouksesta 21. toukokuuta.
Juha Sipilä ja Jari Partanen lähtevät keskustan ryhmäkokouksesta 21. toukokuuta.

Talousryhmän leikkauslistat valmistuvat aamulla. Yhteisymmärrystä on saatu todella hakea.

Soininkin askel on raskas. Pienituloisiin kohdistuvat leikkaukset on vaikea hyväksyä. Hän ei kuitenkaan vielä kerro edes eduskuntaryhmälle yksityiskohtia. Neuvottelijat haluavat varmistaa, että mitään vuotoja ei tapahdu.

Kokoomuksella ja keskustallakaan ei ole lainkaan niin helppoa yhdessä kuin ulospäin halutaan esittää. Selvimmin ideologiset erot tulevat esiin sote-väännössä ja kuntien tehtävien karsimisessa.

Tunnelmat kiristyvät, vastakkain ovat kaupunkiseutujen hallinto ja maakuntahallinto, kokoomus ja keskusta, julkiset palvelut ja ulkoistukset.

Sitten koulutettujen kaupunkilaisten naisten ja maaseudulta olevan lestadiolaisen miehen arvomaailmat todella törmäävät.

Kun sote-ryhmän kokous on jo päättynyt, kokoomuksen Laura Räty ja puoluesihteeri Minna Arve haluaisivat vielä nostaa jonkin asian esille. Keskustan Tapani Tölli hermostuu ja sanoo: "Tytöillä on vielä jotain."

Töllin tytöttely suututtaa Rädyn. Arve leppyy hieman Rätyä nopeammin. Lopulta Tölli pyytää anteeksi.

Torstaina Smolnasta leviää tieto, että Räty ja keskustan Juha Rehula riitelisivät sotesta niin paljon, että se haittaa neuvotteluja. Tosiasiassa riita on ratkaistu jo tiistaina, mutta yksi neuvottelupäivä ehti mennä kähinässä hukkaan.

"Sote-malli oli yksi vaikeimmista kysymyksistä", yksi neuvottelijoista sanoo myöhemmin.

Perjantaina Räty ja Rehula julkaisevat sopuisan yhteiskuvan Facebookissa.

markus jokela hs
Sunnuntai-ilta, 24. toukokuuta, hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla. Sipilä, Soini ja Stubb kertovat toimittajille, missä nyt mennään.
Sunnuntai-ilta, 24. toukokuuta, hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla. Sipilä, Soini ja Stubb kertovat toimittajille, missä nyt mennään.

Maanantai 25.5. – torstai 28.5.

Maanantaina Sipilä, Stubb ja Soini tapaavat hallitusneuvottelujen yhteydessä työmarkkinajohtajia pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Kolmikko lupaa kunnioittaa kolmikantaista neuvottelujärjestelmää ja ilmoittaa, ettei se aio poistaa ay-maksujen verovähennysoikeutta.

Tiistaina illalla Soini kiertää tuskaisen näköisenä Smolnaa ja Kauppatoria ja puhuu vaimonsa kanssa puhelimessa. Soini tekee ratkaisua – tarttuako valtiovarainministerin vai ulkoministerin salkkuun.

Illalla kello 20.07 Sipilä lähettää twiitin: Vatulointikori on tyhjä.

Liitteenä on kuva vatulointikorista. Se on fläppitaulu, jossa on kasa Post it -lappuja.

Kun perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo näkee twiitin, hän tekstaa Soinille: "Aiotko pitää mut jännityksessä?"

Kun Soini on autossa matkalla kotiin, hän soittaa puoluesihteerille ja kertoo ryhtyvänsä ulkoministeriksi.

Se on – ja ei ole – yllätys. Kokoomus on pitkin neuvotteluja monin tavoin taktikoinut, jotta sai Soinin toteuttamaan unelmaansa ulkoministeriydestä.

Keskiviikkona Sipilä esittelee hallituksen ohjelman yhdessä Soinin ja Stubbin kanssa. Yhteiskuntasopimus esitellään yhtenä ensimmäisistä kohdista.

Sen ehdot ovat kovat. Hintakilpailukykyä pitää parantaa ja julkista taloutta huojentaa. Ilman sitä lankeat 1,5 miljardin leikkaukset.

Smolnan infon hätkähdyttävin uutinen on kuitenkin Soinin ja Stubbin salkkujako.

Soini on ulko- ja eurooppaministeri ja Stubb valtiovarainministeri.

Sipilä antoi Soinille aikaa miettiä ratkaisuaan.

"Stubb pelasi hyvin ja oikein, sillä Soini kipuili pitkään", keskustalainen sanoo.

leif rosas
Timo Soini poistuu tiistai-iltana 26. toukokuuta Smolnasta kävelylle. Hetkeä aiemmin hallitusneuvottelijat ovat sopineet ministereiden määrän.
Timo Soini poistuu tiistai-iltana 26. toukokuuta Smolnasta kävelylle. Hetkeä aiemmin hallitusneuvottelijat ovat sopineet ministereiden määrän.

Torstaina eduskunta valitsee Sipilän pääministeriksi. Kun keskusta kertoo illalla ministerivalinnoistaan, salkkujakoa on pantu uusiksi. Isoin muutos on maatalous- ja metsätalousministerin ja ympäristöministerin tehtävien yhdistäminen Tiilikaiselle. Bernerillekin on salkku, samoin Rehnille.

Demareissa pannaan merkille, miten koville salkkujako otti esimerkiksi Seppo Kääriäiselle. "Torajyvät itävät jo. Jos talous kääntyy, niin ehkä yksinvaltaisilla päätöksillä ei ole väliä – mutta jos ei, niin Sipilä on vaikeuksissa", eräs demari sanoo.

Kokoomuslaiset näkevät omat ansionsa. He ovat "hirveän tyytyväisiä hallituksen linjauksiin". Puolue saikin työlinjaa käsitelleet linjaukset kokoomuksen Juhana Vartiaisen johtamassa työryhmässä erittäin hyvin läpi.

"Tämä on erittäin kokoomuslaista politiikkaa toteuttava hallitus", eräs neuvottelijoista sanoo.

Perjantai 29.5.

Suomi saa 13 käsi Raamatulla vannonutta uutta ministeriä. Yksi vannoo valansa käsi lakikirjalla – hän on syvästi uskovainen Soini.

Hallitusohjelman päätökset pitävät, ministerit sanovat.

Nyt edessä on todellisuus-niminen avokonttori.

Edessä on taas neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta.

Ne eivät ala alusta.

Jos pääministeri Sipilä jotain oppi, niin työmarkkinoiden herkkää logiikkaa ja junnaavia työtapoja. Siksi hallitus on asettanut kovat ehdot yhteiskuntasopimukselle. Työelämän osapuolten pitää sitoutua kattavasti yhteiskuntasopimukseen 21. elokuuta mennessä.

Jos sopimusta ei synny, hallitus toteuttaa 1,5 miljardin euron lisäsäästöt ja veronkiristykset. Jos sopimus syntyy, leikkaukset perutaan ja palkansaajat saavat miljardin veronkevennykset.

Vallan rakenteet liikkuvat.

 

Työryhmä: Piia Elonen, Anna-Liina Kauhanen, Teemu Luukka, Martta Nieminen, Olli Pohjanpalo, Juha-Pekka Raeste

kaisa rautaheimo hs
Hallitusneuvotteluiden kipein vaihe on päättää leikkauksista. Neuvottelijat tiedotustilaisuudessa 19. toukokuuta.
Hallitusneuvotteluiden kipein vaihe on päättää leikkauksista. Neuvottelijat tiedotustilaisuudessa 19. toukokuuta.
kaisa rautaheimo hs
Vettä ja virvokkeita Smolnassa neuvottelevien pöydillä.
Vettä ja virvokkeita Smolnassa neuvottelevien pöydillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat