Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesälomailija, muista nämä – HS keräsi vinkit vapaita varten

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Helsinkiläiset Anne-Mari Raatikainen ja hänen miehensä Juho Raatikainen lähtivät lauantaina lomamatkalle Yhdysvaltoihin. Kolmeviikkoista reissua on suunniteltu tarkoin, mutta jokaista yksityiskohtaa, kuten kaikkia majapaikkoja, pari ei ole etukäteen lyönyt lukkoon.
Helsinkiläiset Anne-Mari Raatikainen ja hänen miehensä Juho Raatikainen lähtivät lauantaina lomamatkalle Yhdysvaltoihin. Kolmeviikkoista reissua on suunniteltu tarkoin, mutta jokaista yksityiskohtaa, kuten kaikkia majapaikkoja, pari ei ole etukäteen lyönyt lukkoon. Kuva: Laura Mendelin HS

Maanantai on sadoille tuhansille suomalaisille kesäloman ensimmäinen päivä.

Kun mukaan lasketaan koululaiset ja opiskelijat, voi lomailijoiden kokonaislukumäärä hyvinkin kivuta jopa puoleen miljoonaan.

Varmaa lukua voi vain arvailla. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan viime vuoden kesäkuussa lomaansa vietti noin 353 000 työssäkäyvää ihmistä.

Erilaisia lomanviettotapoja on yhtä monta kuin itse lomailijoitakin. Retkeilijän rinkassa painavat eri tavarat kuin lapsiperheen matkalaukuissa. Punkkipihtien on sen sijaan hyvä löytyä niin koiran kanssa matkustavan pakaaseista kuin mökkeilijänkin lääkekaapista.

Jos kotoaan aikoo olla pois pitkän aikaa, ei riitä, että vain sulkee oven perässään. Kun luotettavasta naapurista värvää itselleen talonmiehen, voi lomalle lähteä turvallisin mielin.

Automatkailijan on syytä tarkistaa, että menopelin määräaikaishuollot ovat ajan tasalla, jottei lomareissun ensimmäisten kilometrien aikana tarvitse kurvata korjaamolle.

Festarikävijän kannattaa olla liikkeellä ajoissa ja ennakoivalla asenteella, jotta suosikkibändin keikkalippuja ei myydä nenän edestä.

Loman ensisijainen tarkoitus on huoltaa ihmismieltä. Joutenolo on tärkeää, eikä minuuttiaikataulun rakentaminen kuulu lomaan. Koska vapauden päiviä on kuitenkin rajallinen määrä, vaatii loma aina suunnittelua.

HS koosti eri alojen asiantuntijoiden avulla muistilistat monenlaisille kesälomailijoille.

 

Veneilijän ja purjehtijan muistilista

 Tarkista, että karttasi ovat ajan tasalla. Myös plottereiden kartat tulee päivittää.

 Tee matkasuunnitelma. Käytä hyväksesi kirjoja ja nettisivuja.

 Tarkasta veneen ensiapulaukku ja paloturvallisuusvarustus.

 Hanki puhelimellesi vedenpitävä pussi. Muista myös puhelimen laturi.

 Huomioi tuuli- ja sääennusteet. Jos olet aloitteleva veneilijä, aloita sään tarkkailu jo ennen matkaa.

 Muista hankkia sopivat veneily- ja pelastusliivit. Liivit pidetään päällä vesillä ollessa.

 Seuraa vesillä muuta liikennettä, älä jää väylällä toisten alle.

 Varaa tarpeeksi lämmintä vaatetta, sillä vesillä on kesälläkin kylmä.

 

Laatija: Suomen purjehdus ja veneily ry

 

Mitä mökkeilijän lääkekaapista pitää löytyä?

 Särky- ja kuumelääkkeet, lapsille ja aikuisille omansa

 Kyypakkaus

 Lääkehiiltä

 Allergialääkkeet

 Mieto kortisonivoide hyttysenpistoihin ja auringonpolttamiin

 Aurinkosuojavoide

 Desinfiointiainetta ja haavanpuhdistuspyyhkeitä

 Laastareita ja sidetarpeita: haavateippi, sideharso, kompressiosidos ja haavatyynyt

 Punkkipihdit

 Omat reseptilääkkeet

 Ajantasainen lääkekortti ja Kela-kortti aina mukaan!

 

Laatija: Lääketietokeskus

 

Kun lomailet lapsen kanssa

 Jokainen perhe ja jokainen perheenjäsen on erilainen. Se, mikä toiselle perheelle on ihanaa ja helppoa lomailua, ei ole sitä välttämättä toiselle. Lapsi aistii vanhempiensa tunnetilat, ja usein loma sujuu parhaiten silloin, kun aikuinenkin nauttii.

 Etsi elämyksiä. Anna jokaisen lomalaisen etukäteen miettiä asioita, joita lomalla voidaan tehdä. Pyri toteuttamaan jokaiselta ainakin yksi toive.

 Kohtaa kahnaus. Riitely ja välienselvittely kuuluvat loman alkuun. Opiskele rakentavan riitelyn taidot.

 Varaa jokaiselle oman maun mukaista naposteltavaa, niin matkalla riittää positiivista energiaa.

 Harjoittele läsnäoloa. Kuuntele, ole kiinnostunut ja paina mieleen kuulemasi. Tutustu pienimmänkin ihmisen ajatuksiin ja unelmiin.

 Nuku ennen matkaa. Pakkaaminen ajoitetaan helposti yöhön ja matkalle lähdetään väsyneenä. Entäpä jos nukkuisitte aamulla pitkään ja matkaisitte levänneinä?

 Varaa itsellesikin hetki kuuluisaa omaa aikaa. Tämä voi lapsiperheessä tarkoittaa vaikkapa yksin kaupassa käyntiä. Sekin useimmiten keskeytyy puolison puhelinsoittoon: Mihin oikein jäit lorvailemaan? Ota silti ilo irti joka minuutista.

 Varaa aikaa lomailla, sillä koko muu vuosi juostaan aikataulujen perässä. Liian tarkat suunnitelmat tekevät lomasta suorittamista.

 Lomamatka voi suuntautua lähipuistoon tai rantaan, lapset eivät tarvitse huvipuistoja joka viikolle.

 

Laatija: Väestöliiton vanhemmuuskeskus

 

Koiran kanssa matkaan

 Jos aiot matkustaa julkisissa kulkuvälineissä, selvitä etukäteen, onko koiran tuominen niihin sallittua. Joihinkin kulkuvälineisiin myydään rajallinen määrä paikkoja koirille, joten varaa paikka hyvissä ajoin. Jos aiot lentää koiran kanssa, selvitä lentoyhtiöiden käytännöt.

 Autolla matkustettaessa koiraa ei tule kuljettaa irrallaan. Kuljeta koira turvallisesti tavaratilassa, häkissä tai takapenkillä turvavöissä.

 Varaa koiralle matkalle mukaan riittävästi vettä, makuualusta ja esimerkiksi pari lelua.

 Lämpimällä säällä autoillessa pysähdy riittävän usein, käytä koira tarpeillaan ja tarjoa vettä. Älä jätä koiraa kuumaan autoon hetkeksikään, sillä auton sisälämpötila nousee nopeasti. Huomioi, että ikkunoiden raottaminen ei estä lämmönnousua.

 Varmista aina lämpimällä säällä ulkoillessa, että koiralla on mahdollisuus vetäytyä varjoon tai muualle viilentymään. Lenkitä koira aamulla tai illalla, kun on viileämpää.

 Jos kuljetat koiraa veneessä, pue koiralle pelastusliivit.

 Jos matkustat koiran kanssa ulkomaille, selvitä etukäteen kohdemaan vaatimat rokotukset ja muut asetetut säädökset. Hanki koiralle lemmikkieläinpassi, johon merkitään koiralle annetut rokotukset ja madotukset. Ulkomaille matkustavan koiran tulee olla tunnistusmerkitty mikrosirulla.

 Huomioi myös Suomen säädökset ulkomailta tuotaville tai palaaville koirille.

 Varaa matkalle mukaan koiran ensiaputarvikkeita: puhdistusainetta, haavatarvikkeita, ripulilääkettä ja punkkipihdit.

 Selvitä varmuuden vuoksi kohdepaikan päivystävän eläinlääkärin puhelinnumero ja muut yhteystiedot.

 

Laatija: Kennelliitto

 

Lomastressaajan lohdutukseksi

 Pyri mahdollisuuksien mukaan rauhoittamaan työtilanne, ennen kuin jäät lomalle. On tärkeä saada työt päätökseen, jotta ne eivät jää pyörimään mieleen, eli etteivät aivot jää työskentelemään.

 Pyri sopimaan kollegan tai esimiehen kanssa, että hän huolehtii mahdollisista akuuteista tai juoksevista asioista poissa ollessasi. Tee itse samoin kollegasi loman aikana. Kerro, että sinuun voi olla yhteydessä, jos jotain ihan poikkeavaa tapahtuu.

 Laita sähköpostiin ja työkännykkään poissaoloilmoitus. Jätä nekin lomailemaan.

 Mieti mitä toivot lomaltasi. Mikä rentouttaa sinua oikeasti? Millaista lomaa on mukava muistella syksyllä?

 Älä ota stressiä lomasta. Ei ole olemassa oikeanlaista tapaa viettää sitä.

 Muista joutenolo. Lomalla on tärkeä olla ainakin välillä ilman ohjelmaa ja aikataulua.

 Paikan vaihdos tekee hyvää ja auttaa unohtamaan työasiat loman alkaessa. Voitko lähteä mökille, sukulaisille tai muuten matkalle? Luonnossa oleskelu, takkatulen katselu, soutelu, hiljaisuus ja linnunlaulu rauhoittavat ja vähentävät stressiä tutkitusti.

 Loman päättymistä ja töiden alkua voi helpottaa tekemällä pehmeän laskun arkeen. Voisitko aloittaa työviikon loman jälkeen vasta keskiviikkona?

 

Laatija: Suomen mielenterveysseura

 

Retkeilijän muistilista

 Pohdi, lähtisitkö matkaan yksin vai yhdessä? Seura vaikuttaa suunnitteluun ja varusteisiin. Selvitäänkö yhdellä teltalla ja retkikeittimellä? Seura tuo myös turvaa. Pidemmälle retkelle erämaahan kannattaakin lähteä kokeneemman henkilön kanssa.

 Jos yövytään tuvissa tai vuokramökissä, niin telttaa, makuupussia ja alustaa ei tarvitse pakata mukaan. Rinkka on silloin kevyempi ja mahdollistaa pidemmät päivämatkat.

 Kohde ja valittu majoitus vaikuttavat myös retkeilyn muotoon. Tehdäänkö päiväretkiä vai pidempi vaellus. Kesällä retkeily on helpointa, kunhan muistaa varautua hyttysiin.

 Suunnittele reittisi omien taitojesi ja kuntosi mukaan. Rinkka selässä luontoa tarkkaillen kävelyvauhti saattaa olla vain 2–3 kilometriä tunnissa. Kansallispuistojen merkityillä reiteillä suunnistaminen on helppoa. Jokamiehenoikeuksin saat majoittua hyvin vapaasti, jollei sitä ole rajoitettu esimerkiksi kansallispuiston järjestyssäännöissä.

 Eväät ovat ehkä retken tärkein asia. Retkieväitä valitessa kannattaa huomioida eväiden säilyvyys, paino ja valmistamisen sujuvuus. Älä roskaa luontoa.

 Retkeilijöitä kutsutaan savusilmiksi. Tulilla onkin mukava istua, mutta metsäpalovaroituksen aikana tulia ei saa tehdä.

 Huolehdi juomaveden saannista. Lapin vedet ovat yleensä juomakelpoisia suoraan joesta nautittuna. Muualla Suomessa retken vesien saantia pitää suunnitella tarkemmin. Lyhyellä retkellä tarvittavan veden voi kantaa mukana, mutta viikonloppuretken vesistä tulee jo painava kuorma. Reitin voi suunnitella kulkemaan kaivojen tai lähteiden kautta. Mukana voi myös kantaa vedensuodatinta tai puhdistustabletteja.

 Pakkaa rinkkaasi varusteluettelon mukaiset varusteet. Pakkaa kaikki vesitiiviisti. Pelkkä rinkan sadesuoja ei riitä, jos vettä tulee koko päivän.

 Pakkaa painavimmat tavarat lähelle vartaloa. Jätä päivän aikana tarvittavat varusteet ja eväät helposti saataville.

 

Laatija: Suomen Latu

 

Autolomailijan aakkoset

 Huolehdi, että auton määräaikaishuollot on tehty asianmukaisesti

 Tarkista jäähdytys- ja jarrunesteet, rengaspaineet, lasinpesuneste ja akun kunto. Vaihda akku tarvittaessa ennen matkaa. Muista myös ilmastointilaitteen huolto.

 Jos autossa on paljon kuormaa, pitää renkaissa olla enemmän ilmaa. Tarkista myös, että renkaat ovat hyvässä kunnossa.

 Puhdista tuulilasi sisältä ja ulkoa. Likainen lasi vaikeuttaa näkyvyyttä varsinkin vasta-aurinkoon ajettaessa.

 Kuormaa auto huolellisesti. Raskaat tavarat pitää laittaa takakonttiin, kiinni takaselkänojaan. Sido kuorma.

 Käytä turvavöitä. Lapset laitetaan asianmukaisesti turvaistuimeen.

 Varmista jo etukäteen, mistä saat ongelmatapauksessa apua ja tallenna numero puhelimeen

 Huolehdi kuljettajan vireystasosta. Nuku hyvin ennen matkaa, pidä riittävän usein taukoja. Älä tee liian tiukkaa aikataulua.

 Älä käytä lainkaan alkoholia. Jos joudut laskemaan alkoholin palamisaikoja, ei pidä lähteä rattiin lainkaan.

 Pidä riittävän pitkä turvaväli. Älä turhaan ohittele jonossa, se kuluttaa vain polttoainetta ja hermoja.

 Varo eläinonnettomuuksia. Hirvet liikkuvat erityisesti hämärän aikaan.

 Älä käytä akkua tyhjäksi esimerkiksi lataamalla puhelinta, käyttämällä matkajääkaappia tai soittamalla pitkään stereoita, kun auto ei ole käynnissä.

 

Laatija: Autoliitto

 

Tyhjäkin koti vaatii huomioita

 Vie roskat, tiskaa tiskit ja muista sulkea pesukoneen hana.

 Jätä piha huolletun näköiseksi ja aseta pihavalojen aikakytkimet.

 Maksa laskut ajoissa, niin karhukirjeet eivät odota sinua lomalta palattuasi.

 Sulje asunnon sälekaihtimet, jottei asunto lämpene helteillä.

 Pyydä luotettavaa naapuria hakemaan postit ja kastelemaan kukat.

 Siivoa ennen matkalle lähtöä. Puhtaaseen kotiin on mukava palata.

 

Laatija: Marttaliitto

 

Festareihin varautuminen

 Perehdy tapahtumatarjontaan huolellisesti. Suomi on valtavan monimuotoinen festarimaa, jossa järjestetään korkealaatuisia tapahtumia Hangosta Sodankylään saakka. Jokaiselle löytyy varmasti mieleinen tapahtuma.

 Varaa tai osta liput ennakkoon.

 Suosituimpien tapahtumien liput myydään usein loppuun, mutta niin ei kannata automaattisesti olettaa. Kysy ja varmista, onko lippuja vielä jäljellä. Saatat yllättyä iloisesti.

 Päätä ajoissa, missä tahdot majoittua.

 Älä ota festareille mukaan arvotavaraa. Autonavaimet, passi ja suuren käteismäärät on syytä jättää kotiin.

 Käytä festaripaikkojen läheisyydessä julkisia kulkuvälineitä. Jätä oma auto kotiin ruuhkien välttämiseksi.

 Kun olet tekemisissä taiteen ja kulttuurin parissa, niin pidä silmät, korvat ja mieli avoinna. Ole ennakkoluuloton. Tutustu sellaisiin asioihin ja artisteihin, joita et entuudestaan tunne.

 

Laatija: Finland Festivals

 

Lomailevan seniorin ohjenuora

 Uusi reseptilääkkeet riittävän ajoissa. Ota mukaasi lista, jossa kerrot mitä lääkkeitä käytät. Kirjoita ylös lähiomaisesi yhteystiedot.

 Huolehdi, että rokotukset ovat ajan tasalla.

 Silmälasien lisäksi matkalle on hyvä ottaa mukaan varasilmälasit.

 Ilmoita läheisillesi, minne olet menossa ja kenen kanssa.

 Arvioi omat voimavarasi realistisesti.

 Huolehdi säännöllisestä ruokailusta ja juo vettä riittävästi.

 Uusiin paikkoihin matkustaessa etsi reittejä, joissa pääsee helposti kulkemaan myös apuvälineiden kanssa.

 Hanki kaulaan ripustettava pussukka, jonne voi turvallisesti laittaa passin ja rahat.

 

Laatija: Vanhustyön keskusliitto

Aapo Huhta HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat