Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suojelijan tehtävä on herättää keskustelua ja tuoda näkyvyyttä tapahtumalle

Helsinki Priden suojelija Ville Niinistö korostaa tasa-arvon sanomaa

Kotimaa
 
liisa takala
Helsinki Pride -tapahtuman suojelija, kansanedustaja Ville Niinistö haluaa poliitikkojen poistuvan kammioistaan.
Helsinki Pride -tapahtuman suojelija, kansanedustaja Ville Niinistö haluaa poliitikkojen poistuvan kammioistaan. Kuva: liisa takala

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikko Helsinki Pride alkaa jälleen maanantaina. Kuten monilla kesätapahtumilla myös Helsinki Pridella on vuosittain vaihtuva suojelijansa. Tällä kertaa valinta osui vihreiden puheenjohtajaan, kansanedustaja Ville Niinistöön.

"Suojelijaksi valikoituu aina henkilö, joka on tehnyt pitkään töitä lgbt-yhteisön hyväksi ja on jollain tavalla merkittävä poliittinen hahmo", kertoo tapahtuman tuottaja Aleksi Saikkonen.

Fakta

Presidentti Sauli Niinistön suojeluksessa

 Kansainvälinen voimistelufestivaali Gymnaestrada 2015 Helsinki.

 Valtakunnallinen ammattitaidon SM-kilpailu, Taitaja 2015.

 Kirjan vuosi 2015.

 Lasten maatalousnäyttely Mansikki. Tapahtuma järjestetään syyskuussa Jokioisissa.

 Tyttöjen ja poikien Kipinä-suurleiri Pieksämäellä.

 Kalevan kisat Porissa.

 Sibelius-juhlavuosi.

Helsinki Pride on poliittisesti sitoutumaton tapahtuma, joten suojelija valitaan peräkkäisinä vuosina eri puolueista. Nyt vuorossa olivat vihreät, joista olisi Saikkosen mukaan löytynyt monia hyviä suojelijoita.

"Suojelijan tehtävä ei ole nakki vaan enemmän molemminpuolinen tunnustus. Tietääkseni kukaan ei ole vielä kieltäytynyt tehtävästä."

Ville Niinistö kertoo vievänsä tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden ilosanomaa eteenpäin mielellään. Suojelijan roolissa hän haluaa kiinnittää huomiota erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen palvelujen saatavuuteen, kiusaamisen ehkäisemiseen sekä translain uudistukseen.

Suojelijalta ei vaadita mitään, vaan toiminta lähtee henkilöstä itsestä.

Aikaisempina vuosina suojelijat ovat Saikkosen mukaan puhuneet tapahtumasta eri tiedotusvälineille ja pitäneet avajaispuheen. Niinistö aikoo puhumisen ohella Niinistö osallistua teemaviikolle myös "tavallisena kansalaisena".

"Poliitikkojen on aika poistua kammioistaan. 2000-luvulla demokratia on sitä, että osallistutaan ihmisiä koskettaviin tapahtumiin. Suojelija voi omilla lausunnoillaan vaikuttaa siihen, että tasavertaisuus ihmisten arjessa ja lainsäädännössä toteutuisi", Niinistö toteaa.

Suojelija tuo Saikkosen mukaan tapahtumalle enemmänkin imagollista kuin konkreettista hyötyä. Samaa mieltä on Sulkavan Suursoutujen piäsoutaja Aki Mähönen.

Heinäkuussa käytävän soututapahtuman suojelijaksi valikoitui tänä vuonna valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok). Mähösen mukaan valintaan vaikutti ratkaisevasti Subbin urheilullinen elämäntapa.

"Olemme käyttäneet suojelijaa aktiivisesti tapahtuman markkinointiin. Lähtökohtana olisi, että suojelija pystyisi olemaan tapahtumassa läsnä ja ottamaan siihen osaa", Mähönen sanoo.

Heinäkuisen Koko Kotka neuloo –tapahtuman suojelijan, kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Nina Braskin, valitsivat nuoret.

Kaupungin nuorisotoimenjohtaja Leena Ruotsalainen kertoo, että nuorisovaltuuston ja nuorisotyön yksikön järjestämän tapahtuman suojelijaksi haluttiin henkilö, joka on hauska, mukava ja vakuuttava.

"Ideana on, että suojelija tuo tapahtumaan myönteistä meininkiä omalla persoonallaan. Tärkeää on myös vuorovaikutus nuorten kanssa."

Saikkonen uskoo, että suojelijoita tarvitaan etenkin Priden kaltaisissa ihmisoikeustapahtumissa. Suojelija herättää keskustelua ja ottaa kantaa.

"Suojelijaperinteessä yhdistyvät kansalaisaktiivisuus ja julkisen vallan tuki", Niinistö summaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat