Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisit ja sairaalat eivät ehdi kaikkea kesällä, vaikka tehtävien määrä voi kasvaa

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Ylikonstaapeli Eva Korhonen voi lomailla yleensä kesällä vain kolme viikkoa.
Ylikonstaapeli Eva Korhonen voi lomailla yleensä kesällä vain kolme viikkoa. Kuva: Laura Mendelin HS

Kesä on hektisintä aikaa poliisille

Lomakausi merkitsee Helsingin poliisin ylikonstaapeli Eva Korhoselle ja muille lainvalvojille tavallista kiireisempiä työvuoroja.

Fakta

Kesäloma voi kestää vain kolme viikkoa

 Poliiseilla on virkavuosien määrästä riippuen 4,5–7,5 viikkoa lomaa vuodessa. Lomat määräytyvät valtion virka- ja työehtosopimuksen mukaan.

 Poliisiasemilla voidaan sopia paikallisesti, kuinka suuri osa vuosilomista pidetään kesällä.

 Helsingin poliisilaitoksella poliisit pitävät kesällä vain kolme viikkoa lomaa.

 Kuntien palveluksessa työskentelevien sairaanhoitajien ja palomiesten vuosilomat perustuvat kunnalliseen yleiseen virka- ja työehtosopimukseen. Täyden vuosiloman pituus on 4,5–7,5 viikkoa. Se riippuu palvelusajan kestosta.

 Pisimmät lomat on niillä sairaanhoitajilla ja palomiehillä, joille on kertynyt palvelusaikaa yli 15 vuotta.

 Kesälomakaudella toukokuun ja syyskuun lopun välillä lomaa pidetään yleensä 4–5 viikkoa.

 Työnantaja ja työntekijä voivat sopia erilaisista kesälomajärjestelyistä. Esimerkiksi Helsingin pelastuslaitoksella pidetään keskimäärin vain kolme viikkoa kesälomaa ja loput lomat pidetään muina vuodenaikoina. Näin varmistetaan, ettei pelastusasemia tarvitse sulkea.

Lähteet: KT Kuntatyönantajat, Helsingin poliisilaitos, Palomiesliitto, Helsingin pelastuslaitos, Suomen poliisijärjestöjen liitto

Poliisitehtävät lisääntyvät, mutta niitä hoitaa normaalia pienempi joukko työntekijöitä. Sijaisia ei palkata lomalaisille poliisilaitoksen ulkopuolelta.

"Kesä on hektisintä aikaa. Ihmisiä on paljon liikkeellä, ja tapahtumia on paljon", Korhonen kertoo.

Helsingin poliiseja koskevat tiukat rajoitukset lomien suhteen.

Poliiseilla on yleensä kuudesta seitsemään viikkoa lomaa vuodessa. Siitä he saavat pitää kesä–syyskuussa lähtökohtaisesti vain kolme.

"Neljännen viikon voi pitää, jos jää tyhjiä viikkoja sen jälkeen, kun kaikki ovat ilmoittaneet lomansa", ylikonstaapeli Korhonen sanoo.

Kesälomaa ei saa aina siihen aikaan kuin haluaisi. Etenkin heinäkuun viikot ovat kysyttyjä.

"Meillä on paljon perheellisiä, joiden lapset eivät voi olla tarhassa silloin", Korhonen kertoo.

Korhosen kanssa samassa ryhmässä työskentelee 7–8 poliisia, joista vain kaksi voi olla lomalla yhtä aikaa.

"Kenttätoiminnan kokonaisvahvuus voi olla enintään 25 prosenttia normaalia pienempi, että saadaan hommat vielä pyörimään", kertoo Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtaja Seppo Kujala.

Poliisi pyrkii Kujalan mukaan hoitamaan akuuteimmat hälytystehtävät yhtä hyvin kuin muulloinkin. Vähemmän tärkeiden hälytys- ja valvontatehtävien hoidosta on vilkkaimmalla lomakaudella tingittävä.

Kujalan mukaan myös rikostutkijoilla ja liikennepoliiseilla on vastaavanlainen tilanne.

Ylikonstaapeli Korhonen aloittaa lomansa tänään maanantaina.

"Lomasuunnitelmat ovat vähän nihkeät. Remontti valmistui juuri, ja rahat menevät aika hyvin laskuihin. Lomalla on ohjelmassa varmaan mökkeilyä, käynti kotiseudulla Pohjois-Karjalassa ja jotain luontoon liittyvää", hän suunnittelee. 

Sairaanhoitaja Teemu Latola auttaa Sari Huhtakangasta pukeutumaan steriileihin vaatteisiin ennen leikkausta.
Sairaanhoitaja Teemu Latola auttaa Sari Huhtakangasta pukeutumaan steriileihin vaatteisiin ennen leikkausta.

Sairaalassa tehdään helteilläkin elinsiirtoja

Kun leikkaussalin sairaanhoitaja Sari Huhtakangas jää juhannusviikolla kesälomalle, häntä sijaistamaan ei tule kesätyöntekijää.

Helsingin Meilahden tornisairaalan leikkaussaleissa työ jatkuu kesällä oman väen voimin. Ulkopuolinen ei voi noin vain edes siirtyä leikkaussaliin.

"Täällä Meilahdessa sairaanhoitajan perehdytys leikkaussalityöhön kestää vuoden", Huhtakangas kertoo.

Juhannusviikosta lähtien Meilahden 12 leikkaussalista neljä suljetaan kahdeksan viikon ajaksi. Kiireettömiä leikkauksia siirretään tehtäväksi myöhemmin, ja kesällä keskitytään kiireellisiin päivystysleikkauksiin.

"Kiireelliset leikkaukset voivat olla melkein mitä tahansa umpilisäkkeen poistoista sydänleikkauksiin ja elinsiirtoihin saakka", Huhtakangas kertoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä osa sairaansijoista ja hoitopaikoista on kesäaikana suljettu, mutta kiireelliset päivystyspotilaat hoidetaan.

Husin alueella eniten kesäsulkuja on heinäkuussa. Sijaisia on etenkin sellaisilla vuodeosastoilla, joissa hoidetaan potilaita koko kesän.

"Sairaanhoitajien sijaisiksi palkattavat ovat joko vastavalmistuneita sairaanhoitajia tai alan opiskelijoita, joille nimetään ohjaaja", kertoo hallintoylihoitaja Kaarina Torppa Husista.

Hus palkkaa vuosittain 2 000–2 200 kesälomasijaista. Hoitohenkilökunnan lisäksi sijaisia on asiakaspalvelussa ja tukitoiminnoissa, kuten laitoshuollossa.

Sari Huhtakangas tekee työtä kolmessa vuorossa. Henkilökunnalla on myös varallaolovuoroja.

"Silloin töihin pitää kutsun tultua tulla joko puolen tunnin tai tunnin varoitusajalla", Huhtakangas kertoo.

Sairaalassa varaudutaan kesälläkin elinsiirtoihin. Kun sairaalaan tuodaan elintenluovuttaja, voidaan yhtäkkiä tarvita osaamista usean elimen siirtoon.

Huhtakangas kuuluu sydän- ja keuhkoryhmään. Tämäkin otetaan huomioon, kun lomien ajankohtia suunnitellaan.

Neljän viikon lomansa Huhtakangas aloittaa hyvillä mielin.

"Aion mökkeillä ja sukuloida. Pieni matkakin on suunnitteilla."

Pelastajaopiskelijat Oskari Rajala (vas.) ja Niko Olin aloittivat ennen juhannusta kesätyön Helsingin Pelastuslaitoksella.
Pelastajaopiskelijat Oskari Rajala (vas.) ja Niko Olin aloittivat ennen juhannusta kesätyön Helsingin Pelastuslaitoksella.

Ensimmäinen kesä palomiehenä

Helsingin pelastuslaitoksella kesälomakausi kestää toukokuusta syyskuun loppuun. Kaikki seitsemän pelastusasemaa ovat kuitenkin käytössä. Kesä on pelastustehtävissä kiireistä aikaa. Maastopalot, lomailijoiden tapaturmat ja muut pelastustehtävät työllistävät.

"Aikaisemmin meillä oli kiertävä lomalista, mutta varsinkin perheelliset pitivät hankalana sitä, että jonain vuonna lomat saattoivat ajoittua toukokuulle", sanoo Helsingin kaupungin pelastustoimen päällikkö Jari Korkiamäki.

Nykyisin lomista sovitaan kullakin pelastusasemalla joustavasti niin, että lomaviikot silti jakautuvat tasaisesti lomakaudelle.

Pelastuslaitoksen ensihoitotehtävät ovat viime vuosina lisääntyneet nopeasti.

Kesäksi onkin palkattu ensihoitotehtäviin kymmenen ensihoitajaa. Lisäksi vahvistusta saadaan Helsingin pelastuslaitoksen Pelastuskoulun opiskelijoista. Opiskelijoiden harjoittelut ovat osa pelastajan tutkintoa, joka valmistaa palomiehen ammattiin. Opiskelijoille maksetaan kesäharjoittelusta palkkaa.

Pelastuskoulun opiskelijat Niko Olin ja Oskari Rajala aloittavat juhannusviikolla ensimmäisen opintoihin kuuluvan harjoittelun, joka kestää kaksi kuukautta. Olin menee Herttoniemen ja Rajala Malmin pelastusasemalle.

"Jännitys on hyvää jännitystä, tuntuu hienolta päästä töihin", kertoo Olin.

Opiskelijat pääsevät ensimmäisen opiskeluvuotensa jälkeisenä kesänä palomiesvuoroihin. Ensi kesänä he ovat mukana myös ensihoitotehtävissä.

Kesätyössään Olin ja Rajala tekevät töitä samoissa vuoroissa heille nimettyjen ohjaajien kanssa. Syksyllä he pitävät opiskelutovereilleen esitelmän, jossa he kertovat kesätyökokemuksistaan.

Työvuorot paloasemilla kestävät kerrallaan vuorokauden ja vuoron jälkeen on kolme päivää vapaata.

Olin ja Rajala uskovat, että koulutus antaa hyvät eväät, joiden avulla työvuoroissa pärjää muiden rinnalla.

"Varsinkin alussa voi tarvita perehdytystä, mutta teemme aivan normaaleja palomiesvuoroja. Sitä varten töihin tullaan", Rajala kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat