Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KKO: Kuuntelulupia ei voi salata jälkikäteen

Kotimaa
 

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan tuomioistuin ei voi jälkikäteen salata poliisin tekemää hakemusta telepakkokeinoasiassa.

Hakemus on osa tuomioistuimen ratkaisua, eikä julkisuutta sen takia voi jälkikäteen rajoittaa. Mahdolliset salassapitopäätökset olisi siis tehtävä jo silloin, kun tuomioistuin myöntää oikeuden telekuunteluun tai -valvontaan.

Nyt käsitellyssä tapauksessa Loimaan raharyöstöyrityksestä epäillylle ilmoitettiin telekuuntelusta heti sen jälkeen, kun poliisi oli ottanut ryöstöaikeissa olevat miehet kiinni. Mies tuomittiin sittemmin viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen ryöstön yrityksestä.

Pari vuotta kiinnioton jälkeen mies pyysi nähtäväkseen myös poliisin tekemän telepakkokeinohakemuksen.

Juttua tutkinut keskusrikospoliisi oli kuitenkin sitä mieltä, että hakemuksesta paljastuisi poliisin teknisiä ja taktisia keinoja. Se vaati Helsingin käräjäoikeutta määräämään, että hakemus pitää salata. Käräjäoikeus suostuikin tähän.

Helsingin hovioikeus kuitenkin kumosi tuomion ja määräsi krp:n antamaan paperin miehelle. Hovioikeus viittasi lainkohtaan, jonka mukaan tuomioistuimen ratkaisun julkisuutta ei voi jälkikäteen muuttaa.

KKO päätyi ennakkopäätöksessään samalle kannalle kuin hovioikeus eli poliisin pitää luovuttaa hakemus miehelle.

KKO:n mukaan hakemus voitaisiin periaatteessa salata poliisin menetelmien suojelemiseksi, mutta tällainen päätös pitäisi tehdä jo asian käsittelyn yhteydessä. Jälkikäteen tätä päätöstä ei voi tehdä. KKO joutui äänestämään asiasta. Viidestä oikeusneuvoksesta kaksi oli sitä mieltä, että periaatteessa pakkokeinoasian julkisuutta koskevaa päätöstä voitaisiin jälkikäteen muuttaa.

Vähemmistö huomautti, että telepakkokeinoissa ratkaisu tehdään vain poliisin hakemuksen perusteella ilman, että asianosaisella on mahdollisuutta kertoa näkemyksestään. Sen vuoksi asianosaista voitaisiin kuulla julkisuuskysymyksestä, kun hän on saanut tiedon asiasta.

Myös vähemmistö oli kuitenkin sitä mieltä, että tässä tapauksessa hakemuksen salaamiseen ei ollut mitään perusteita. Krp:n hakemus ei sisältänyt sellaisia tietoja poliisin menetelmistä, että asiakirja olisi ollut salainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat