Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumesyytetylle ei kaikkia muiden syytettyjen nauhoja

Kotimaa
 

Rovaniemen hovioikeuden tuoreen ratkaisun mukaan huumerikoksesta syytetyllä ei ole oikeutta saada kanssaepäiltyjensä telekuuntelunauhoja käyttöönsä rajoituksetta. Nauhat sisältävät täysin sivullisten ihmisten yksityisyyteen liittyviä tietoja, joten pyyntöön ei voida suostua edes kanssasyytettyjen suostumuksella, hovioikeus totesi.

Törkeästä huumerikoksesta epäilty mies oli pyytänyt saada kolmen kanssasyytetyn kaiken kuuntelumateriaalin kahden viikon ajalta ennen poliisin takavarikkoja. Miehen mukaan nauhat voivat todistaa, että kanssaepäillyt ovat saattaneet hankkia huumeensa jostain muualta kuin häneltä.

Mies esitti vaatimuksensa oikeudenkäynnissään Lapin käräjäoikeudessa. Mies vetosi siihen, että koska aineisto saattaisi osoittaa hänet syyttömäksi, hänellä on oikeus saada kaikki aineisto.

Käräjäoikeus suostui pyyntöön vain siltä osin kuin kyse oli tiettyjen vastaajien yhteydenpidosta muihin vastaajiin. Oikeus velvoitti vyyhtiä tutkineen keskusrikospoliisin ja Lapin poliisilaitoksen toimittamaan nämä viestit oikeudelle.

Muilta osin oikeus hylkäsi pyynnön.

Oikeus viittasi korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) tammikuussa antamaan päätökseen. Sen mukaan ulkopuolisten yksityisyyden suoja esti sen, että syytetty voisi saada käyttöönsä kaiken poliisin keräämän aineiston arvioidakseen sen merkitystä oman puolustuksensa kannalta.

Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on todennut saman asian. EIT:n mukaan lähtökohta on, että syytetyllä on oikeus saada kaikki asiassa merkityksellinen aineisto riippumatta siitä, onko se hänen kannaltaan kielteistä vai myönteistä.

Tätä syytetylle kuuluvaa oikeutta voivat kuitenkin rajoittaa muut perusoikeudet, kuten muiden ihmisten yksityisyyden suoja. Sen takia syytetyn pitää esittää tällaiselle pyynnölle yksilöidyt syyt.

Käräjäoikeus puolestaan huomautti, että lain mukaan oikeuteen voidaan määrätä tuotavaksi vain sellainen aineisto, jolla voidaan olettaa olevan merkitystä asiassa.

Tilannetta ei muuta edes se, että kanssasyytetyt olivat suostuneet kuuntelunauhojen luovuttamiseen. Oikeus huomautti, ettei kyse ole pelkästään kanssavastaajien viestinnästä, vaan myös heidän keskustelukumppaniensa.

Yksi kanssavastaajista oli käynyt 104 puhelua, toinen 411 ja kolmas yli tuhat. Oikeuden mukaan tallenteiden määrä huomioon ottaen on todennäköistä, että tallenteisiin sisältyy asiaan täysin liittymättömien henkilöiden viestintää.

Oikeus vielä painotti, että rikosjutussa syyttäjällä on velvollisuus esittää näyttö rikoksesta. Syytetyn ei siten tarvitse todistaa syyttömyyttään.

Rovaniemen hovioikeus piti käräjäoikeuden päätöksen voimassa. Myös se tuli siihen tulokseen, että pyydetty aineisto sisältää sellaisia ulkopuolisten yksityisyyteen liittyviä tietoja, jotka ovat lain perusteella ehdottomasti salassa pidettäviä ja myös perustuslain suojaamia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat