Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämän takia Sdp rämpii

"Missään kannatus ei ole laskenut niin rajusti kuin Suomessa"

Kotimaa
 

Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Kimmo Rentola sanoo sosiaalidemokraattien kannatuksen hupenemisen olevan yleiseurooppalainen trendi.

"Mutta missään kannatus ei ole laskenut niin rajusti kuin Suomessa."

Rentola vertaa Suomen tilannetta Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan, jossa sosiaalidemokraattiset työväenpuolueet ovat pärjänneet selvästi suomalaisia aateveljiään paremmin.

Ruotsissa sosialidemokraatit ovat pääministeripuolue, Tanskassa sosiaalidemokraatit kasvattivat kesäkuun vaaleissa omaa kannatustaan viime vaalien 24,8 prosentista reiluun 26 prosenttiin, vaikka punainen blokki vaalit hävisikin.

Norjassakin työväenpuolue on suurin puolue.

"Norjassa työväenpuolueen gallup-kannatus on jo poskettoman iso", SAK:n erikoistutkija, Itä-Suomen historian dosentti Tapio Bergholm sanoo.

"Paradoksaalisesti kansanvaltaisen vasemmiston kannatus vaihtelee ihan valtavasti eri maissa ja eri aikoina. Sen kun tietäisi mistä se johtuu."

Bergholmin oman arvion mukaan suosiossa kysymys on lopulta puolueiden "ideoinnin ja yhteistyön voimasta ja siitä miten omasta joukosta osataan poimia vakuuttavia ja osaavia toimijoita eturiviin".

"Näyttäisi siltä, että muissa pohjoismaissa oleva listavaali suosii lahjakkuuksien nostamista eturiviin paremmin kuin suomalainen henkilövaali", Bergholm pohtii.

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja, poliittisen historian dosentti Mikko Majanderin mukaan sosiaalidemokraattisen työväenliikkeen asema on skandinaavisissa maissa helpompi kuin Suomessa, jossa kannatuksen lähtötasokin on ollut pienempi.

Tanskassa demarit eivät ole joutuneet viime vaalituloksen perusteella samaan identiteetti- ja uskottavuuskriisiin kuin Suomessa, Norja on vaurautensa takia erikoistapaus ja Ruotsissa sosiaalidemokraatit ovat aina olleet osa Ruotsin kansankodin ydintä, Majander listaa.

"Suomessa työväenliike on aina ollut vastavoima ja vastakulttuurin voima, ja isänmaa yhdistyy porvarilliseen eetokseen. Tässä on suuri mentaalinen ero Ruotsin ja Suomen välillä."

Eurooppalainen sosiaalidemokratian "neuvottomuus" ja olemassaolon oikeutuksen ja tarkoituksen etsintä on Majanderin mukaan jatkunut koko 2000-luvun.

"1900-luvulla työväenliike menestyi opilla, jonka mukaan se menestyi, joka tuli toimeen kapitalistien ja markkinatalouden kanssa."

Menestysreseptiin kuului se, että valtio toimi tehokkaammin ja että tulokset jaetaan tasaisemmin. Tässä opissa kansallisvaltio oli tärkein työväline, mutta globaali markkinatalous on ohentanut sen merkitystä.

"Nyt luokkaerot ovat kasvamassa ja illuusio aina vain keskiluokkaistuvasta Euroopasta on karkaamassa käsistä, ja sosiaalidemokraatit eivät ole löytäneet välinettä, jolla tähän voisi vastata."

Majanderin mukaan Sdp:ssä neuvottomuus on näkynyt oppositiopolitiikan alkumetreillä.

"Sdp on keskittynyt vanhoihin riitoihin, puheenjohtajakisan sisäiseen kiistelyyn. Samalla kun toiset vielä rämpii surutyössään, vihreät on siirtynyt jo aika hyvin argumentoivaan oppositiodraiviin."

Vasemmiston yhteenlaskettu kannatus on sekin Suomessa nyt ennätysmäisen pieni.

Eduskunnassa Sdp:llä ja vasemmistoliitolla on yhteensä 46 paikkaa (34 + 12), eli alle neljännes kansanedustajista.

Rentola muistuttaa, että vasemmistolla on ollut muutamaan otteeseen enemmistökin eduskunnassa, nimittäin vuosina 1966 ja 1958.

"Ja vuonna 1916–17 Sosdem-puolueella oli yksin enemmistö paikoista, 103 paikkaa."

Rentolan arvion mukaan vasemmistoliitto on Sdp:tä paremmin onnistunut sukupolvenvaihdoksessa. Kannattajakunnan muutos käynnistyi puheenjohtaja Paavo Arhinmäen aikana ja laajenee Li Anderssonin ja muiden ansiosta, Rentola pohtii.

Kokoomus nousi suureksi puolueeksi vasta vuoden 1970 vaaleissa.

"Sillä oli 26 kansanedustajaa vuoden 1966 vaaleissa. Silloin se ei vielä ollut mahtipuolue."

Kokoomus onnistui Rentolan mukaan liberalisoitumalla saamaan lisää kannattajakuntaa 1970-luvulta lähtien.

"Opettaja–apteekkari–upseeri-kannattajakunta laajeni urbanisoituun uuteen keskiluokkaan, palkansaajien kylkeen."

Vaikka kokoomuksen kannatus väheni Alexander Stubbin pääministerikaudella ennätykselliset kuusi prosenttiyksikköä, keskustan kannatus on heittelehtinyt eri aikoina vielä enemmän.

"Hämmentävää että agraarilähtöinen puolue on niin vahva. Ruotsissa keskusta on kutistunut olemattomiin."

Rentola väittää keskustan pitkäaikaisen voimahahmon Seppo Kääriäisen kyenneen väitöskirjassaan ehkä parhaiten selittämään, miten keskusta onnistui rakentamaan kannatuksensa uuteen nousuun, vaikka puoluetta pidettiin jo 1970-luvulla auringonlaskun puolueena.

"Tavoiteltiin sitä, että suomalaisilla on enemmän maaseudun juuria kuin muilla. Työväenluokkakin on maalaista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat