Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lemmenjoelta löytyi suuri kultahippu

Suomen Lapin kultahippujen kultapitoisuus on maailmanlaajuisesti korkea

Kotimaa
 
Hippu painaa 97,4 grammaa.
Hippu painaa 97,4 grammaa.

Lemmenjokeen laskevalta Miessijoelta on löydetty suuri kultahippu. Isomus painoi 97,4 grammaa. Hipun pituus oli 5,5 senttiä, leveys 2,7 senttiä ja korkeus 1,2 senttiä.

Hippu on yksi suurimmista viime vuosina Lapista löydetyistä.

Viime vuonna suurin Lemmenjoelta löydetty isomus painoi noin 50 grammaa. Lemmenjoen suurin hippu löytyi vuonna 2004. Se painoi 282,6 grammaa. Suomen suurin isomushippu löytyi Luttojoelta vuonna 1935. Sen paino oli peräti 392,9 grammaa.

"Hienolta tuntui. Se löytyi huuhdonnassa sunnuntaina. Suuren hipun löytyminen innostaa kaivamaan kultaa", sanoo Lemmenjoella 33 vuotta kultaa ammattimaisesti kaivanut kankaanpääläinen Raimo Kanamäki, 69.

Hän soitti kännykällä tunturin huipulta, sillä syrjäinen Miessijoki on kuuluvuusalueen ulkopuolella.

Miessillä asuva Kanamäki tunnetaan kultamiesten keskuudessa työhulluna kaivajana.

"Edellinen vieläkin suurempi hippu löytyi seitsemän vuotta sitten", Kanamäki kertoo.

Suomen Lapista löydettyjen koruhippujen hinta on moninkertainen kullan maailmanmarkkinahintaan verrattuna. Yhtä suurta hinnannousua ei tiedetä muualla maailmassa.

Lisäksi Lapin kultahippujen kultapitoisuus on 94–96 painoprosenttia, mikä on maailmanlaajuisesti korkea. Esimerkiksi Kanamäen löytämän edellisen suuren kultahipun painoprosentti oli 95,5 prosenttia.

"Sunnuntaina löytämäni hipun painoprosenttia ei vielä tiedetä. Alle 15 000 eurolla en sitä kuitenkaan myy", Kanamäki sanoo.

Suuret isomukset ovat niin harvinaisia, että niille annetaan aina nimi.

"Hipun nimi on Jere, sillä apumiehenä on työskennellyt eräs tuttavani sekä hänen 13-vuotias poika. He lähtevät tällä viikolla pois", Kanamäki kertoo.

Lapissa on kaivettu kultaa lähes 150 vuotta. Kullankaivu on tuhansille suomalaisille harrastus ja tapa viettää aikaa Lapin luonnossa. Ammattimaisia kaivajia, jotka käyttävät apunaan kaivinkonetta, on enää kourallinen Lemmenjoen ja Ivalojoen alueella. Kanamäki onkin yksi Lemmenjoen viimeisiä konekaivajia, sillä kullan koneellinen etsiminen loppuu Metsähallituksen vaatimuksesta vuoteen 2020 mennessä.

"Täällä Miessillä on enää kolme konekaivajaa", Kanamäki kertoo.

Sen sijaan lapiokaivu sallitaan jatkossakin Lemmenjoen kansallispuiston alueella.

Tapio Mainio HS
Inari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat