Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadetta pakeneva ei pääse edulliselle äkkilomalle

Kylmän sään takia etelänmatkoja on varattu viime vuotta enemmän

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen HS
Paleohoran pienessä kylässä Kreetalla riittää lämpöä.
Paleohoran pienessä kylässä Kreetalla riittää lämpöä. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Sateessa kärvistelevien kesälomalaisten on lähiviikkoina turha haaveilla edullisista äkkilähdöistä aurinkoon. Pakettimatkoja myyvillä matkatoimistoilla on kesä–heinäkuun taitteessa tarjolla enää muutamia yksittäisiä paikkoja etelän lämpimiin lomakohteisiin, ja matkoista pitää maksaa saman verran kuin hyvissä ajoin varatessakin. Eniten vapaita matkoja on jäljellä Turkkiin.

Eri matkatoimistojen äkkilähtöjä kokoavalla Rantapallo-sivustolla suurin osa lähiviikkojen jäljellä olevista pakettimatkoista maksaa 600–800 euroa. Edullisimmillaan Kreikkaan ja Turkkiin pääsisi tämän viikon aikana hieman yli 400 eurolla, mutta jäljellä on vain pari paikkaa.

"Seuraavat kaksi viikkoa myytiin loppuun oikeastaan jo toukokuussa. Tänä vuonna toukokuussa ei ollut juuri lainkaan lämpimiä päiviä niin kuin aiempina vuosina, joten ihmiset ovat halunneet varmistaa, että jos sama sää jatkuu, he pääsevät edes viikoksi lämpimään", sanoo Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Tjäreborg on myynyt heinäkuun matkoistaan 80 prosenttia. Se on 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Myös Aurinkomatkoilla ja Apollo-matkoilla on tänä kesänä tarjolla huomattavasti vähemmän äkkilähtöjä kuin vuotta aikaisemmin.

"Matkojen myynti lähti voimakkaaseen nousuun jo kaksi viikkoa ennen juhannusta. Myös juhannuksen aikana on tehty paljon varauksia netin kautta", sanoo Tuire Melander Aurinkomatkojen viestinnästä.

HS:n soittokierros isoimmille matkatoimistoille paljasti, että pakettimatkasta haaveilevalla on seuraavan kerran valinnan varaa heinäkuun puolivälistä alkaen. Tällöin edullisimmin pääsee esimerkiksi Turkkiin, Kreikkaan ja Bulgariaan eli kohteisiin, joihin lennetään useamman kerran viikossa.

Kreikan Kreetalle, Kosille ja Rhodokselle ja Turkin Alanyaan pääsee tuolloin edullisimmillaan 450–500 eurolla. Suosituimpien kohteiden lisäksi myös esimerkiksi Kreikan Skiathokselle ja Italian Sisiliaan on vapaita matkoja vielä tänä kesänä.

Välimeren risteilyllekin voi päästä heinäkuun puolivälin jälkeen, jos on valmis maksamaan matkastaan noin 1 500 euroa.

"Hinnat ovat nyt normaalilla tasolla, koska matkoja on myyty niin hyvin, ettei niitä laiteta alennukseen", Pucilowski sanoo.

Kesäsäästä haaveilevalle ei ole luvassa rantakelejä ainakaan viikkoon. Helsingin Sanomien meteorologin Matti Eerikäisen mukaan pakettimatka voi olla hyvä idea, jos toivoo lämpöä ja aurinkoa.

"Tällä viikolla sataa joka päivä jossain päin Suomea. Väliin mahtuu onneksi myös aurinkoisia päiviä, jolloin lämpötila esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kohoaa 18 asteeseen. Viikonloppuna etelässä pitäisi olla kuivaa ja noin 20 astetta", Eerikäinen sanoo.

Helteitä saadaan aikaisintaan ensi viikon puolivälin jälkeen, mutta ennusteet ovat vielä niin epävarmoja, ettei Eerikäinen kehota innostumaan liikoja.

Tähän mennessä kesäkuu on ollut pari astetta tavallista viileämpi. Helsingin Kaisaniemessä mitattu kesäkuun keskilämpötila on tänä vuonna 12,7 astetta, kun aikaisempien vuosien keskilämpötila on ollut 14,8 astetta.

Sademäärä on sen sijaan samalla tasolla kuin kesäkuussa yleensäkin.

"Sademäärä on sama, mutta sadepäiviä on ollut tavallista enemmän eli vettä on satanut useampana päivänä, mutta vähemmän. Sen vuoksi saattaa tuntua siltä, että tämä kesäkuu on ollut tavallista sateisempi", Eerikäinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat